Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Marifet ve Hikmet

Muhyiddin İbn Arabi

Marifet ve Hikmet Gönderileri

Marifet ve Hikmet kitaplarını, Marifet ve Hikmet sözleri ve alıntılarını, Marifet ve Hikmet yazarlarını, Marifet ve Hikmet yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Öyleyse, her şeyde O’nun Ruhu’ndan vardır. Fakat O’ndan (O’nun dışında) hiçbir şey yoktur. Buna göre kendine hamd eden, Kendini tesbih eden yine Hak Teâlâ’nın Kendisidir.
Biliniz ki, Allah Teâlâ “akıl” diye isimlendirilen kuvveti yarattı; tabii şehvet nefis üzerine hükmettiği zaman, onunla mukabele etsin diye, onu nefs-i nâtıkada yarattı. Çünkü nefsin tasarrufları Şeriat sahibinin (Şari’) belirlediği tasarruf alanı dışındadır.
Reklam
Cahili cahilliğinden dolayı muaheze etmez, kınamaz. Kuşkusuz cahilin cahilliğinde de kendisi için ilmin bir yüzü (vech) söz konusudur.
Arif'lerin özelliklerindenKitabı okudu
Hiç kuşkusuz insan ya sözünde ya fiilinde ya da hâlinde kendinin ne olduğunu açıkça ortaya koyar. Bunun bir dördüncüsü yoktur.
Varlığın neşeti ve kâinatın zuhuru
Nûn kalem e ve kalemle onların yazdıklarına and olsun . Sen rabbinin sayesinde bir mecnun değilsin . Hiç kuşkusuz senin için bitmez tükenmez bir mükâkafat vardır .
Çünkü açıktan sadaka vermek de o kimsenin farkına varmadığı bir hastalıktır, çünkü o zaman o sadakayı Allah’tan başkası için veriyor duruma düşer.
Reklam
Aynı şekilde, söz hastalıklarından biri de bir insanın «Ben doğruyu söylerim; bunu duyan kimseye zor gelecekmiş, buna hiç aldırmam, beni hiç ırgalamaz» demesidir.
Çok lüzumsuz sözler sarf etmek, şeytanî sözler sarf etmektir.
İyiliği başa kakmaktan daha büyük bir eziyet var mıdır? Çünkü bu nefsî (ruhî) bir eziyettir.
Söz hastalıklarından biri de insanın yaptığı iyiliği başa kakmasıdır. İyilik yaptığı şahsa iyiliğini başa kakma suretiyle söylemesidir. İyiliği başa kakma ise, bir eziyettir.
276 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.