Millet ve İnsan

Peyami Safa

Millet ve İnsan Sözleri ve Alıntıları

Millet ve İnsan sözleri ve alıntılarını, Millet ve İnsan kitap alıntılarını, Millet ve İnsan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski Türkler “Paranın haramı ya zinaya gider, ya binaya. ” dedikleri zaman, bu dünyada pek çok insanın pek geç anladığı bir hakikatin tam şuuruna sahiptir. “Bir lokma, bir hırka” telakkisiyle soysuzlaşan bu anlayışın bir tereddi kutbu da “her işin başı da para “kanaatidir.. 1941
Sayfa 66
Cemiyetin hem fonksiyon, hem de bünye halinde uzviyetten farksız olduğuna inanan modern içtimaiyatçı­ların başında Her bert Spencerî görüyoruz. İngiliz müte­fekkirine göre ferdî uzviyetle İçtimaî uzviyet arasında hayalî değil hakikî bir eşitlik, ayniyetten farksız bir mümaselet vardır. Spencer, biyolojik taazuvun prensiplerile İçtimaî taazzuvunkiler arasında temelli bir beraberlik ve muvazilik görür. Meselâ ticarî mübadeleleri kanın devra- hile bir tutar; asabî cümle merkezini, ellerinde haber al­ma, emir ve kontrol şebekeleri bulunan büro müdürlerine benzetir; İçtimaî iş bölümile biyolojik vazifelerin taksimi arasında gayet derin bir münasebet bulunduğuna inanır.
Reklam
Demokrasi cahil ekseriyetin tahakkümüdr
Demokrasilerin payandalarından biri de ekseriyet (çoğunluk) fikridir. Pek eski devirlerdenberi buna da hücum edilmiştir... Pascal soruyordu: “Niçin ekseriyetin peşinde koşuluyor? Daha haklı olduğu için mi? Hayır! Daha kuvvetli olduğu için!" Tarihte bir tek haklı adama karşı milyonlarca ekseriyetin aldandığı sık sık görülür. Meşhur Montesquieu, "Sayının hakimiyeti, kralların Allah namına ileri sürdükleri hakimiyetten farksızdır." diyordu. Louis Blanck için de “halk bîr sayıdan ibaret değildir". O Prondhon'a 1848'de rey veren 10 milyon Fransız'dan dörtte üçünün kara cahil olduğunu ortaya koymuştu. Stuart Mill, kendi kendini idareden âciz adamların başkaları üstünde iktidar sahibi olmalarını delilik telâkki ediyordu. Auguste Comte da, ekseriyete dayanan bir rejimde “zulmüm her yerde olduğunu-ve mesuliyetin hiç bir yerde olmadığını yazıyor ve diyordu ki: “Elime felsefenin kalemini aldığım günden, otuz senedenberi, müsavatın bir hile ve ekseriyet davasının en iğrenç bir yalan olduğunu ortaya koydum." Herbert Spencer ihtirasların kaynadığı ekseriyet oyunlarında çok defa deliliğin, akla galip geldiğini iddia ediyordu. Carlyle, demokrasinin kendi kendini tahrip ettiğine ve neticenin sıfıra sıfır elde var bir olduğuna kani idi. Mentalemhert demokrasinin ağır ağır, fakat mutlaka öldüren bir zehir olduğunu anlattı. Balzac da bu fikirdeydi ve Fransa'nın bu hakikati günün birinde pahalıya satın alarak öğreneceğini yazıyordu ve Gustave Flaubert'in gözünde demokrasi insan zekâsı için en büyük ayıptı.
93 öğeden 101 ile 93 arasındakiler gösteriliyor.