Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ömrümden Beş Sene

Alfred Dreyfus
“Tekrardan ne zaman sessiz ve huzurlu bir gece geçireceğim? Muhtemelen mezara gireceğim, ebedî uykuyu tadacağım zamana kadar geçiremeyeceğim! İnsanın korkaklığını ve kötücüllüğünü kafaya takmamak ne de güzel olacak.” Vatan hainliği ile suçlanan, tarihin en önemli davalarından birinin sanığı Alfred Dreyfus’ün, beş yıllık esareti, çektiği fiziksel ve manevi işkenceler günlüğüne acı bir şekilde yansımış; karısıyla mektuplaşmalarında giderek azalan umudu, kimi zaman geçirdiği öfke nöbetleri, kimi zamansa sevgiye tutunup ayakta kalma çabası sözcüklerin ardına gizlenmiştir. “Gördüklerimi ve duyduklarımı unutalı, her gün ne çektiğimi unutalı, huzuru mezarda aramayı bırakalı uzun zaman oluyor.” Büyük yazar Émile Zola da, 1898 yılında L’Aurore gazetesinde J’accuse başlığıyla cumhurbaşkanına hitaben yayımladığı açık mektubunda Dreyfus Olayı’nı ele almış ve Alfred Dreyfus’e yapılan haksızlığın karşısında durmuştur. J’accuse ile birlikte Fransız toplumunu aşarak pek çok toplumda yankı uyandıran Dreyfus Davası’nın sanığı Alfred Dreyfus’ün esaret günlerini anlatan Ömrümden Beş Sene’yi, Fransızca aslından çevirisiyle sunuyoruz. “Yaşasın hakikat!”
Yazar:
Alfred Dreyfus
Alfred Dreyfus
Çevirmen:
Ahmet Şimşek
Ahmet Şimşek
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 17 dk.Sayfa Sayısı: 222Basım Tarihi: 31 Mayıs 2021Yayınevi: Vacilando Kitap
ISBN: 9786057060105Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Alfred Dreyfus, 9 Ekim 1859 tarihinde Mulhouse, Fransa’da Yahudi bir aile olan Raphael ve Jeannette Dreyfus çiftinin dokuz çocuğundan en küçüğü olarak doğmuştur. Yahudi asıllı Fransız subayıdır. Fransız Ordusu’nun sırlarını Almanya’ya satmakla suçlanmıştır. 15 Ekim 1894 tarihinde yargılandığında, Fransa’nın askeri sırlarını Almanlara satmakla
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
Reklam
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
19. yy. Fransa’sında vatana ihanet suçundan haksız yere hüküm giyen Alfred Dreyfus’un hikayesini genelde Marcel Proust ya da Emile Zola’dan okuduk. Toplumun Dreyfus tarafları veya Dreyfus karşıtları diye ikiye ayrılmasını, Dreyfus’un suçsuzluğunun kanıtlanması için verilen mücadeleyi biliyoruz ama bu süreçte Dreyfus neler yaşadı? Dreyfus suçlamalar öncesi hayatını kısaca anlatmakla başlıyor ve “Hayatta ne varsa gülümsüyordu bana.” diyerek hatırlıyor o günleri. Sonrası yıkım. Tutuklanma sürecini, Şeytan Adası’ndaki işkenceli günlerini, tahliyesini eşiyle mektuplaşmaları ve günlüğü aracılığıyla aktarıyor. Tüm kısıtlamalara, suçlamalara rağmen eşiyle gösterdikleri dayanışma etkileyici. “Çektiklerimin tümü de korkunç şeyler, ancak masum bir insana bu şekilde işkence edenlere karşı hıncım bile kalmadı artık, sadece büyük bir acıma.” Dreyfus’un hikayesi adaletsizlik ve insan onurunun hiçe sayılması ile ne yazık ki evrensel, zamansız. Okunmalı. “Yaşasın hakikat.!” . Kitapta görseller kullanılmış ve sonsözde Dreyfus’a itibarının iade edildiği süreçten bahsedilmiş. https://1000kitap.com/vacilando.kitap ilk yayımlanan çeviri kitabı ve https://1000kitap.com/ahmetosimsek in de ilk yayımlanan çevirisi. Mükemmeldi. Dipnot detaylarını ayrıca çok sevdim :) Kitap Fransızca’dan çevrilidi ve İngilizce baskısı ile karşılaştırılmış o farklılıklara kadar kısaca değinilmiş. Çok beğendiğim kapak @borisrayski . Böyle özenli işleri seviyorum.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
222 syf.
·
Puan vermedi
Alfred Dreyfus'un tutuklu kaldığı süreçte kalem aldığı günleri ve kişisel mektuplarının bulunduğu bir metin var ellerimin arasında. Emile Zola'nın "Suçluyorum", Marcel Proust'un "Kayıp Zamanın İzinde" kitaplarında da değinildiği ve Fransa gibi pek çok ülkenin itiraz ettiği bir "haksız yere yargılanan" bu davanın esintilerini bulmanız mümkün. Dreyfus'un satırlar arasında "ben masumum" sözü zihnimize yankılar halinde yayılırken sizi etkisi altına alacak kişisel metuplarıysa cabası! Okumalı mısın? Şüphesiz ki okuduğunda sen de haksızlık yapıldığına ikna olacaksın. Bir adamın mahkumluk sürecini anlatan çarpıcı bir kitaptı. Bu kez başkası değil, bizzat suçu işlemeden yatan bir insanın kaleminden dinleyeceğiz. Hukuk mücadelesi adeta ders niteliğinde olup 5 yıl içinde yaşanılanlar inanılmayacak kadar ilginçti. 12 yılın sonunda sonuca ulaşılan bu süreç tam anlamıyla bir "özgürlük için mücadele" örneğidir. İyi ki okudum denebilecek ve uzun süre aklımdan silemeyeceğim bir kitaptı. #ömrümdenbeşsene #cinqannéesdemavie #alfreddreyfus #vacilandokitap
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Haksız yere vatan hainliği ile suçlanan,rütbesi geri alınan,5 yıl sürgünde kalan Dreyfus'un günlüğünü ve eşiyle mektuplaşmalarını,yargılanışını,sürgün hayatını,yapılan işkenceleri ve çektiği acıları nefes almadan okudum.Eşiyle olan ilişkilerine,eşinin de nahif ruhuna,güçlü kişiliğine,Dreyfus'un onurlu duruşuna hayran oldum.Sürgün adasını anlatırken boğulacak gibi oldum.Kitabı,verdikleri mücadeleyi,birbirlerine duydukları sevgiyi ve bağlılığı hayran olarak okudum.Dünyanın her yerindeki adaletsizliğe,haksızlığa bir kez daha tanık oldum.Tüm bu yaşananları Dreyfus'un ağzından okumak çok etkileyici,sıcak ve samimi bir hava katmış esere.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Gördüklerimi ve duyduklarımı unutalı, her gün ne çektiğimi unutalı, huzuru mezarda aramayı bırakalı uzun zaman oluyor.” Émile Zola 1898 yılında L’Aurore gazetesinde J’accuse başlığıyla cumhurbaşkanına hitaben yayımladığı açık mektubunda Dreyfus Olayı’nı ele almış ve Alfred Dreyfus’e yapılan haksızlığın karşısında durmuştur. Nedir bu Dreyfus Olayı? 15 Ekim 1894 yılında Fransa’nın askeri sırlarını Almanlara ifşa etmek sebebiyle yargılanan Yüzbaşı Alfred Dreyfus’un davası sadece Fransa’da değil tüm dünyada yankı bulur. Vatana ihanetten hüküm giyerek ömür boyu hapis cezasıyla Fransız Guyana’sındaki Şeytan Adası’na sürülür. Nişan ve apoletleri üzerinden sökülürken dahi dudaklarından düşmeyen cümleleri “Ben masumum… Yaşasın Fransa!” olur. Ömrümden Beş Sene, 1894 yılından başlayarak dava öncesi, süreci ve sonrasındaki beş yıllık esaretini, çektiği fiziksel ve manevi işkenceleri yazdığı günlüğü, yanısıra hayat arkadaşıyla mektuplarını içeren bir kitap. Her geçen gün azalan umudunu, içinde bulunduğu durumun yarattığı öfke nöbetlerini, her güne dirayetle başlamasına sebep olan “sevgi”sini kelimelerin gücüyle dile getirdiği… Cümlelerimi Tolstoy alıntısıyla tamamlarken Fransızca aslından çeviren #ahmetşimşek ve https://1000kitap.com/vacilando.kitap ‘a bu güzel metin için çok teşekkür ediyorum. “Birine çamur atmadan önce düşün ve sakın unutma; ilk önce senin ellerin kirlenecek.”
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
222 syf.
8/10 puan verdi
"Hayatta ne varsa gülümsüyordu bana" derken vatan hainliği ile suçlanır. Beş yıl fiziksel ve manevi işkenceler altında esaret çeker. Asıl suçlu bilinmekte ama birilerince korunmaktadır. Tahliye olduğu gün" Cumhuriyet Hükümeti bana özgürlüğümü geri verdi. Onurum olmadan bu bana hiçbir şey ifade etmiyor.Failin başka biri olduğu bu iğrenç suçu bana atfeden tek bir Fransız kalmayıncaya değin yüreğim yatışmayacak "dedi. Tarih 19 Eylül 1899 du.Vatan hainliği suçundan aklanması yani yüreğinin yatışması 1906 yılında oldu. Yaşananlar bana ne kadar tanıdık geldi. Hayatından beş sene çalınan ne kadar değerli insanlarımız var. Okurken aklımda hep onlar vardı.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Merhaba! Bugün, Vacilando Kitap'tan, Hammurabi isimli kitabını severek okuduğum Ahmet Şimşek'in çevirisiyle çıkan "Ömrümden Beş Sene"yi okudum. Dreyfus Olayı olarak bilinen ve bir Fransız askeri olan Alfred Dreyfus'un vatana ihanet suçlamasıyla tutuklanması olayını, direkt olarak Dreyfus'un eşi ile aralarındaki mektuplar ve kendisinin sürgüne gönderildiği adadaki hapis sürecinde tuttuğu günlükleri aracılığıyla okuyoruz. Ülkesine ve ailesine sadık bir asker olan Alfred Dreyfus, tek kanıtı kendi el yazısına benzer bir yazıyla yazılmış bir mektup olan vatana ihanet suçlamasıyla beraber sahip olduğu her şeyi bir anda kaybedip acılarla geçen beş yıllık bir sürece giriyor. Kitap bir yandan bu konuyla veya genel olarak tarihle ilgilenenler için ilginç ve önemli bir kaynak olsa da, aynı zamanda tüm gerçekler ve tarihi bağlamından öte okuması çok etkileyici bir kitap. Okurken zaman zaman bunların gerçekten yaşanmış olaylar olduğunu unutup, sanki bir roman karakterinin acılarını okuyormuş gibi hissettim ve olayın gerçekliğini hatırladıkça o acılar çok daha vurucu hale geldi benim için. Özellikle Alfred Dreyfus ve eşi Lucie Dreyfus'un mektuplarında gördüğümüz aşk ve bağlılık, bir yandan da bunlarla iç içe geçmiş özlem ve acılar benim için çok etkileyiciydi. Bu yüzden dediğim gibi Dreyfus Olayı hakkında bir bilginiz veya ilginiz olsun veya olmasın fark etmeksizin okuyabileceğiniz bir kitap diyebilirim.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
222 syf.
10/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Yargılama şiddetli bir Yahudi aleyhtarı basın kampanyasının gölgesinde olmuştu. Ailesinin onun masumiyetini kanıtlama teşebbüsleri ise büyük tepki alıyordu. Kanıt eksikliğine rağmen, 22 Aralık 1894’te ihanetten hüküm giydi ve Fransız Guyanası’ndaki meşhur Şeytan Adası ceza kolonisinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Mahkumiyetinin ardından Paris’teki halka açık bir törende üniformasındaki nişan “Yahuda’ya ölüm, Yahudi’ye ölüm” tezahüratı ile birlikte söküldü ve subaylık kılıcı kırıldı. Skandal, Yahudilerin Fransız yaşamının ayrılmaz bir parçası olduğu düşüncesini derinden sarstı. Ülkedeki Yahudi karşıtı duyguların ne denli güçlü ve acımasız olduğu açığa çıktı. 1896’da ordunun istihbarat birimi yeni başkanı Georges Picquart, davayı gizlice yeniden araştırdı. Gerçek hain olarak başka bir Fransız subayı Binbaşı Ferdinand Walsin Esterhazy’yi işaret eden kanıtları ortaya çıkardı. Ancak, kanıtlar Fransız ordusunun üst makamları tarafından kabul edilmedi. Picquart, Kuzey Afrika’ya gönderildi ve daha sonra hapsedildi. Bununla birlikte, Esterhazy’nin olası suçluluğu hakkında söylentiler dolaşmaya başladı. 1898’de mahkemeye çıkarıldı, ancak ilk başta suçlu bulunmadı ve fırsat bulduğunda ülkeden ayrıldı.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
Reklam
222 syf.
·
Puan vermedi
Alfred Dreyfus Yahudi kökenli Fransız subayıdır. 1894'te orduya ihanet ettiği ileri sürülüp mahkûm edildiği için suçlanışı, Avrupa tarihinde Dreyfus Olayı olarak bilinmektedir. #vikipedi #ömrümdenbeşsene #alfreddreyfus https://1000kitap.com/vacilando.kitap Dreyfus’un parlak bir geleceği, hızla yükselen kariyeri vardı. Ardından gelen evliliği ve çocukları, huzur dolu yaşamın ona hediyesiydi. Mutluydu, mutlulardı, atılan bir iftiraya kadar. Casuslukla itham edilişi ve Fransa’da başlatılan dava süreci ile ilerledi #dreyfusolayı Onun “masumum” çığlıklarını kimse duymadı, görmezden gelindi. Lekesiz bir hayatın ardından atılan iftira neticesinde sürgünde geçen yılları boyunca eşiyle olan mektuplaşmaları, aslında haksızlığa, adaletsizliğe bir isyandı. ⬇️ Dreyfus için zaman 1894’te kaldı. Beş yıllık esareti, yaşanılan işkenceleri acı bir dille anlatmış Alfred, yer yer umudun umutsuzluğa evrildiği mektuplarında. Peki kim kaybettiği beş yılı ona geri verecekti? Elbette kimse.
Ömrümden Beş Sene
Ömrümden Beş SeneAlfred Dreyfus · Vacilando Kitap · 202133 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.