XVIII. ve XIX. Asırlarda

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri

Yusuf Akçura

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri Gönderileri

Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri kitaplarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri yazarlarını, Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Osmanlı Devleti, İslâm - Şark medeniyetinin, son mahsullerinden birisi idi; ve bu medeniyet XVII. asra kadar, Hıristiyan- Garp medeniyetinden üstündü. XVII. asırdan itibaren, Garp medeniyeti, Şark medeniyetine tefevvuk etti. Bu tefevvuk gittikçe arttı. XVII. asırda Garp, her cihetten Şarka galebe etmiştir.
Sayfa 221Kitabı okudu
Abdülvehhab'ın Mezhebi
Vehhabi mezhebinin en esaslı akidesi şu idi: İnsanların kabirlerine ibadet edilemez; velev peygamber bile olsa .Bu esasa binaen ,Vehhabiler nazarında peygamber Hazret-i Muhammed'in kabrine gösterilen hürmet adeta perestiştir, şirktir.
Reklam
Fransa Cumhuriyeti, Osmanlı Devleti ile olan resmî muamelâtında hep an'anevi dostluğa riayetkâr gibi görünüyor ise de, Rumların tahrikâtı ile de iktifa etmeyerek, Yahudileri dahi teşvike kalkışmış ve Kudüs'te bir Yahudi Devleti kurulmak üzere her tarafta bulunan Yahudileri ittifaka davet etmişti. Sionism hareketinin mebdei demek olan bu teşebbüs, Direktuar devrinde olmuş ve Osmanlı Hükûmetinin bittabi canını sıkmıştı.
Sayfa 58 - Türk Tarih Kurumu
Merkezî hükûmetin türlü iç ve dış gaileleri ile meşgul olmasından fırsat bularak her dilediğini yapmağa yeltenen ve gün geçtikçe nüfuz ve kudretini arttıran Bağdad Kölemen valilerinin sonuncusu Davud Paşa'dır. Davud Paşa'nın keyfî idaresinden şikâyetlerin çokluğu ve pâdişâhın kendisine nasihat için gönderdiği büyücek bir memuru öldürüşü merkezî hükûmeti tekrar harekete getirdi. Halep Valisi Ali Rıza Paşa büyük bir kuvvetle Bağdad'a sevk olundu. Bir hayli mücadeleden sonra Ali Rıza Paşa vilâyeti ele geçirmeğe ve Bağdad Kölemenlerini ortadan kaldırmağa muvaffak oldu. (1830)
Sayfa 35 - Türk Tarih Kurumu
XVIII. asır sonlarında, Osmanlı saltanatı merkezî ve ve muntazam bir devlet olmaktan ziyade feodal bir saltanat manzarası gösteriyordu.
Sayfa 37 - Türk Tarih Kurumu
246 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
350 günde okudu
Türk fikir hayatının en önemli mütefekkirlerinden Yusuf Akçura beyefendinin gözünden üç kıtaya hükmetmiş olan Osmanlı imparatorluğunun dağılmasındaki toplumsal ve siyasi önemli olayları okuyorsunuz bilhassa üçüncü selim dönemi olaylar büyük yer kaplamaktadır. Tarih ilgisi olanların keyifle okuyacağı kitap.
Osmanlı Devleti'nin Dağılma Devri
Osmanlı Devleti'nin Dağılma DevriYusuf Akçura · Ötüken Neşriyat · 2018123 okunma
Reklam
211 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.