Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa

Jean - François Solnon

Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu ve Avrupa en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Akşamüstü geç saatlerde Sultan Mehmed at üstünde şehre ve sonra da Ayasofya'ya girdi. Rivayete göre, kanlı elini buraya sahip olduğunun işareti olarak tapınağın duvarına bastırdı. Théophile Gautier "Haç kubbelerin tepesinden aşağı devriliyor ve yerini hilale bırakıyordu" diye yazacaktı."
Sayfa 34
Lale
Tam anlamıyla bir Osmanlı çiçeği olan lâle kadar itibar görmüş başka bir çiçek yoktur. Allah'ın çiçeği değil midir o? Lâle ismi Arapça elifbayla, "Allah" kelimesindekilerle aynı harflerle yazılmaktadır. Bu nedenle sık sık dinsel simge olarak da kullanılmaktadır. Türkler lâleyi henüz göçebe çobanlar oldukları dönemde, Orta Asya platosunda, Pamir'in kuzeyinde yabani halde keşfettiler. Türk aşiretleri 11. yüzyılın sonunda Doğu Anadolu'ya girdiklerinde lâle bahçelerde yetiştirilmeye başlanmıştı. Sasaniler lâleye tapıyorlar, şairler Isfahan ve Bağdat bahçelerinde yetiştirilen lâlenin kusursuzluğuna şiirler düzüyorlardı. Türklerin ne zaman lâle yetiştirmeye başladıkları bilinmiyor, ama bu iş hızla kendini kabul ettirdi ve lâle ilk Osmanlıların en gözde çiçeği oldu.
Sayfa 130 - Türkiye İş Bankası Yayınları
Reklam
Evliya Çelebi:
"Allah şahidim olsun ki, darü'l-İslâm'da böylesine emniyetli ve adil bir yer (Viyana) yoktur."
Sayfa 297Kitabı okudu
Paranın dini olmaz
Hıristiyanlar ile Müslümanlar arasındaki savaşı hafifleten nedenlerden bazıları siyasi, bazıları ise ticariydi. Örneğin, akın yapmak, şehirleri fethetmek veya Hıristiyan topraklarında hırslı fetihlere girişmek üzere Asya kıyısından Avrupa'ya geçen Osmanlı birliklerinin nakliyesi genellikle Cenevizler tarafından yapılıyordu. Yetersiz Türk donanmasının eksiklerini kapayan Cenevizler imansızlara karşı mücadeleyi pek umursamıyorlardı.
Sayfa 21 - Türkiye İş Bankası Yayınları
Türkler hakkındaki söylem sürekli değişiyordu: Bir savaş hazırlığına girilmişse, insan soyunun en kötü örneği haline geliyorlardı; Osmanlı sarayıyla iş yapma isteği bu ön yargıları yumuşatıyordu; İstanbul'da ikamet eden yabancıların gözlemleri ise Batı Avrupa'da geliştirilen bu ön yargılardan genellikle uzaktı. Onların gaddarlığından ürkülüyor, ama güçlerine ve "sağlam disiplin" lerine saygı duyuyorlardı. Fatih Sultan Mehmed'den Kanunî Sultan Süleyman'a varıncaya dek, kendilerinden korkulan ve ya hayranlık duyulan Türk'ler, Hristiyan âleminin saplantılı merak konusu olmayı sürdürdüler.
Sayfa 66
Okumuş Bir Sultan
Yüzlerce yıllık bir kültürün kaybolacağı korkusuyla akıllarını yitirecek gibi olan Batılı hümanistler, Fatih Sultan Mehmed'in eğilimlerini bilselerdi epey şaşırırlardı. II. Mehmed her konuda inatçı ve atak birisiydi, şana ve zafere açtı: Saltanatını başlatan mucizevi zafer sayesinde ona "Fatih" lakabı takılmıştı. Ama bu karmaşık kişilik aynı zamanda Roma'nın yüksek din görevlilerini şaşırtacak ve ona alelacele, haksızca yakıştırdıkları barbar etiketini sarsacak bir zihin açıklığına sahipti. Onu yakından gören yabancılar, seyyahlar, diplomatlar veya Venedikli tüccarlar önyargılarından yavaş yavaş sıyrılmış ve sultanda doymak bilmez bir bilgi açlığı olduğunu ka- bul etmişlerdi. Bu açlık doğal olarak Doğu'ya yönelikti. Mehmed Arapça ve Farsça yazmaları topluyor, Doğu şiirine ve tarihine ilgi duyuyor, İslami bilgisini derinleştirmeye uğraşıyordu. Ama Batılı gözlemciler her zaman uyanık olan dikkatinin bir bölümünün de Hıristiyan âlemine yöneldiğini memnuniyetle kaydediyorlardı. Dış dünyaya ilgisiz olan halkının aksine, sultan bu dünyayı tanımaya çalışıyor, haber ve bilgi alma kaynaklarını dilediğince çeşitlendiriyordu. Yolu imparatorluktan geçen yabancılar saraya davet ediliyor, ülkelerinden söz etmeleri isteniyordu. Bu tanıklıklara, Fatih Avrupa'dan getirttiği kitapları okuyarak edindiği bilgileri ekliyor, bu kitapları ya kendine armağan ettiriyor ya da seferlerde ganimet olarak alıkoyuyordu.
Sayfa 49 - Türkiye İş Bankası Yayınları
Reklam
171 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.