Osmanlı İmparatorluğu’nda İçki Üretimi ve Tüketimi

Derviş Tuğrul Koyuncu

Osmanlı İmparatorluğu’nda İçki Üretimi ve Tüketimi Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı İmparatorluğu’nda İçki Üretimi ve Tüketimi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda İçki Üretimi ve Tüketimi kitap alıntılarını, Osmanlı İmparatorluğu’nda İçki Üretimi ve Tüketimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
islamda içki içmenin cezası..
İslam Ceza Hukukuna göre sarhoş edici içki içmek haram olan bir eylemdir. İnsanın aklına karşı işlenmiş suç kapsamına girer. Bkz. Coşkun Üçok, "Os­manlı Kanunnamelerinde İslam Ceza Hukukuna Aykırı Hükümler", Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C. 3, 1946, s. 128; İslam hukukunda içki içme cezasında "haddi şirb" ya da
Padişah çay atsaymış kafalarına, yangın sönerdi belki!
1688 yılında İstanbul'da Balıkpazarı kapısı taşrasında bulunan bir meyhaneden çıkan yangın felaketi ciddi zararla sonuçlanmıştır. Çünkü yangın Hasır iskelesinden sur duvarlarını aşarak, Valide çarşısına, oradan da Rüstem Paşa Camii'ne varmıştır. Çarşı ile camii arasındaki kargir ve tahta bütün yapılar yanmıştır. Yangın Mısır-hasırcıları, Balkapanı, Uzun Çarşı ve Mercan Çarşısı dolaylarında durmuştur. Mahmut Paşa'ya doğru Alacahamam Valide Hanına ve Ibrahim Paşa Camii yakınana kadar gelen yangına sancak-ı şerif çıkarılmasına rağmen bazı kul taifesi "yansın şu şehirli keferesi" diyerek müdahale etmemiştir. Yangının sonucunda 1.500 hane ve 5.000'e yakın dükkân yanarken, Valide Han'ın mahzenlerinde 30.000 kuruşluk değerindeki mal kül olmuştur.
Sayfa 87 - Selenge Yayınları
Reklam
Osmanlı tarihinde birçok kez İslami gerekçelerle yasaklanan müskiratın (alkollü içeceklerin) ticareti ve tüketimi her defasında yasaklara rağmen devam etmiştir. Kaçak yollarla devam eden müskirat ticareti ise her yasağın akabinde yeniden müskiratın serbest hale getirilmesini sonucunu doğurmuştur. Bu durumun açıklanabilir tek faktörü ise "mali gerekçeler" dir.
Sayfa 17 - Selenge Yayınları
1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı'nın çıkmasında göçlerin etkisi büyüktü. Çünkü göçler esnafları olumsuz etkilerken İstanbul'da ev fiyatlarını yükseltmiştir.
Osmanlı İmpartorluğu alkollü içkileri İmam Ebu Hanefi'nin öğrencisi İmam Ebu Zufer'in fikhi görüşü doğrultusunda vergilendirmiştir. Vergilendirmenin gerekçesi ise Müslümanlar için mali değer taşımayan bir malın zimmiler için mali bir değeri olması ve bu malın ticaretinden gelir elde edildiği, bu gelirinse sebepsiz zenginleşmeye neden olmaması için vergilendirilmesi gerektiğidir.
Sayfa 227 - Selenge Yayınları
Osmanlı Devleti toprakları dahilinde içkinin yalnızca gayrimüslimler tarafından ve kendi ihtiyaçları için üretimine, ticaretine ve tüketimine, belirli kurallar çerçevesinde, vergilerini ödemek koşuluyla müsaade edilmiştir. Daha öncede ifade edildiği gibi imparatorluk tarihinde zaman zaman kısa aralıklarla içki ticareti bütün Osmanlı ülkesinde yasaklanmış olsa da devletin gayrimüslim tebaası, kendilerine yetecek miktarda içki üretimine devletin belirlediği kurallara uymak koşulu ile devam etmişlerdir.
Sayfa 45 - Selenge Yayınları
Reklam
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.