Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özgürlükle Kalkınma

Amartya Sen

Özgürlükle Kalkınma Gönderileri

Özgürlükle Kalkınma kitaplarını, Özgürlükle Kalkınma sözleri ve alıntılarını, Özgürlükle Kalkınma yazarlarını, Özgürlükle Kalkınma yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
411 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
37 günde okudu
Bu sayfada oldukça az sayıda okunması, hiç incelenmemiş olması ve belki bu sayede bir kişinin daha okumasını sağlar umudu, bana, Nobel ödüllü iktisatçı Amartya Sen’in Türkçeye çevrilmiş en önemli kitaplarından birine inceleme yazma gereğini doğurmuş oldu. Bu kitap, Sen’in insanların birşey yapmaya ve olmaya muktedir olabildiklerinin önemli olduğunu ifade eden ve 1980’li yılların başından beri şekillendirdiği “kapasite yaklaşımını” detaylıca analiz ettiği ve iktisat literatüründe oldukça önemli ve değerli bir çalışma. Kitapta kıtlık, yoksulluk, yoksunluk, özgürlük, kalkınma, demokrasi, adalet, seçim, rasyonalite, piyasa gibi kavramlar hakkında önemli yorumlar mevcut. Sen’e göre, insanların değer verdikleri yaşamlara ulaşmak ve sahip oldukları seçeneklerini artırmak, yani en basit deyişle, özgürlüklerini artırmak, insani gelişimlerinin sağlanmasının temel koşuludur. Yani, daha iyi eğitim, daha iyi sağlık, politik özgürlük gibi kapasitelerin artırımı düşüncesi, bu bağlamda, iktisattaki beşeri sermaye görüşünden de ayrılır. Yani insanlar artık üretimin aracı değil, toplumun kalkınmasının amacı ve ulusun gerçek zenginliği (wealth of nation) olur. Kitap aynı zamanda okuyucuya bu bağlamda iktisadi bilgilerin yanında insani ve felsefi de bir doyum sağlar. Ancak kitabın çevirisinin ufak sorunlar barındırdığı da bir gerçek. Bu da bazı bölümlerin okumasını zorlaştırmakta. Gerçi felsefi altyapısı nedeniyle aslından okuma yapması da zor bir kitap. Yine de meraklıları için, konuyla ilgili Türkçe yazılmış birkaç makale de mevcut. Konuya ilgi duyanlar mutlaka okumalıdır.
Özgürlükle Kalkınma
Özgürlükle KalkınmaAmartya Sen · Ayrıntı Yayınları · 200416 okunma
“Katı bir ateist olan Bertrand Russell’a bir keresinde, öldükten sonra Tanrı’yla karşılaşırsa ne yapacağı sorulduğunda şu yanıtı verdiği söylenir: ‘ona şunu sorarım; yüce Tanrım, varlığına dair neden bu kadar az belirti verdin?’ [...] Merhametli bir dünya düzeninin şiddetli bir sefalet, sürekli açlık, yoksunluk ve umutsuz yaşamlar yüzünden açı çeken bunca insanı nasıl kapsayabildiğini anlamak zordur.”
Sayfa 380 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
“... Gerçekleşen önemli şeylerin çoğu amaçlanmıyorsa, istediğimiz şeye ulaşmak için gerçekleştirdiğimiz makul girişimlerin gayet anlamsız olduğu görülebilir.”
Sayfa 339 - AyrıntıKitabı okudu
“... özgürlüğü reddetmek toplum için tek başına büyük bir zaaftır.”
Sayfa 160 - AyrıntıKitabı okudu
“Bir kişinin ‘kapasitesi’ o kişinin başarması mümkün olan alternatif işlev bileşimlerini anlatır. Bu durumda kapasite, alternatif işlev bileşimlerini başarmak için gerekli olan temel özgürlükler anlamında bir tür özgürlüktür. Sözgelimi oruç tutan zengin bir kişi, yeme ve beslenme bakımından zorunlu olarak açlık çeken yoksul bir kişiyle aynı işlevsel kazanıma sahiptir, ancak birinci kişi ikincisinden farklı bir kapasite kümesine sahiptir.”
Sayfa 108 - AyrıntıKitabı okudu
“Yoksun insanlar hayatlarını sürdürmek zorunda oldukları için kendi yoksunluklarını kabullenme eğilimindedirler; bu nedenle radikal bir değişiklik talep etme cesaretinden de yoksun olabilirler, kendi arzularını ve beklentilerini mütevazi düzeyde mümkün gördükleri şeye uydurabilirler.”
Sayfa 89 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
“... ne kadar yoksul olursa olsun, demokratik bir ülkede hiçbir zaman büyük bir kıtlık olmamıştır.”
Sayfa 75 - AyrıntıKitabı okudu
“... aşırı yoksulluk formundaki iktisadi özgürlük yoksunluğu, başka özgürlük türlerinin ihlali halinde kişiyi çaresiz bir av haline getirebilir.”
Sayfa 23 - AyrıntıKitabı okudu