Eski İstanbul'un Delileri

Pazarola Hasan Bey 1885-1926

Yavuz Selim Karakışla

Pazarola Hasan Bey 1885-1926 Hakkında

Pazarola Hasan Bey 1885-1926 konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
7/10
2 Kişi
5
Okunma
1
Beğeni
778
Görüntülenme

Hakkında

"Pazarola Hasan Bey'in her bir gülücüğü evde kalmış kızlar nezdinde müstakbel bir koca için bir alâmet bir işarettir. Her 'Pazarola ...cibaşı' selamı İstanbul'un tüm bereket dilencileri için geleceği garantiye almaktır. Ancak Pazarola Hasan Bey'in kendisine yapılan bütün çağrılara cevap verip vermeyeceği pek belli olmazdı. Kendisinden 'Pazarola ...cibaşı' iltifatı almak isteyen ve böylece gündelik kârından emin olmak isteyen esnaf etrafına üşüşür 'Hasan Bey gel bir kahvemizi iç' diyerek onu dükkanlarına çağırır ancak Hasan Bey'in bu çağrılardan hangisine cevap vereceği ve hangi davete icabet edeceği de pek belli olmazdı. İçinden geldiği gibi sokaklarda dolanır birden sevindirmek istediği birisine yaklaşır önce meşhur 'Pazarola ....cibaşı' iltifatını yapar sonra da o kişiye işiyle ilgili çeşitli şakacı sorular sorardı. Belki de itibarının zedeleneceği ve belki de karşısındakini rahatsız edeceği düşüncesiyle çok konuşmaz çok oturmaz her gittiği yerde birkaç dakikadan fazla kalmazdı. Tahsili hakkında kimsenin bir şey bilmediği Pazarola Hasan Bey bazen değme okumuşlar gibi sözler söyler hikmetler savururdu. Bazen de hiçbir münasebeti olmayan sözler sarf ederdi. Kendisine ısmarlanan kahveleri geri çevirdiği görülmezdi sarılıp eline tutuşturulan sigaraları keyifle tüttürür sonra da geldiği gibi ansızın ortadan kayboluverirdi..."
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 13 dk.Sayfa Sayısı: 184Basım Tarihi: Nisan 2015İlk Yayın Tarihi: 2006Yayınevi: Akıl Fikir Yayınları
ISBN: 9786055283667Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Yazar Hakkında

Yavuz Selim Karakışla
Yavuz Selim KarakışlaYazar · 13 kitap
1961 de İzmit’de dünyaya geldi, 1972 yılında Kadıköy Maârif Koleji’ni “25. yedek” olarak kazandı. Yatılı olarak okuduğu yedi yıl boyunca, sayın Necdet Kerman’ın tarih dersinden tam üç defa ikmale kalmayı başardı. Her zaman “asi ve siyasi” bir öğrenci oldu. 1979 yılında, Sıkıyönetim ilan edildikten hemen sonra, 5,18 ortalama ve “orta derece” ile güç bela mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nü 1987 yılında bitirdi. 1992 yılında Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Sosyal Tarih dalında yüksek lisans derecesi aldı. Doktorasını 21 Şubat 2003 günü “Women and Work in the Ottoman Empire: Society for the Employment of Ottoman Muslim Women (1916-1923)” adlı teziyle State University of New York, Tarih Bölümü’nden aldı. Aynı yılın Aralık ayında, Osmanlı Bankası’nın düzenlediği Bankacılık ve Finans Tarihi Araştırma Yarışması’nda “En İyi Doktora Tezi” ödülünü kazandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun 19.yüzyıl ekonomik ve toplumsal tarihine ilişkin araştırma yazıları çeşitli dergilerde ve bazı seçkin makale derlemelerinde yayınlandı. Boğaziçi Üniversitesi, Tarih Bölümü’nde Yard. Doç. Dr. kadrosuyla öğretim üyesi olarak görevli. Koç Üniversitesi’nde de Osmanlı tarihi ve hemşirelik tarihi dersleri veriyor. Türkiye’de İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin yanısıra, Amerika’nın State University of New York, Trinity College, ve George Washington University gibi önde gelen okullar bünyesinde çeşitli Osmanlı tarihi dersleri verdi. Osmanlı Kadın Tarihi ve Osmanlı Emek Tarihi uzmanı. Ağrı’ya 17 kez, Süphan’a 3, Kaçkar’a 4, Aladağlar’a 7 ve asıl gözdesi Erciyes’e de tam 31 kez tırmanmış eski bir dağcı ve dağ rehberi. Evli ve bir çocuk sahibi.