Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din

Immanuel Kant

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din Gönderileri

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din kitaplarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din sözleri ve alıntılarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yazarlarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Fikir değişimi, kötülükten ayrılıp iyiliğe giriştir; eski insanı kovup yeni birini giymektir. "
Sayfa 95 - Literatürk Academia
" (...) Ahlâki bakımdan iyi hale gelmek demek, türümüze aşı­lanmış iyilik tohumunun herhangi bir engelle karşılaşmadan büyümesine izin vermek değildir; içimizde mağlup edilmesi gereken etkin ve muhalif bir kötülük nedeni de mevcuttur. "
Sayfa 75 - Literatürk Academia
Reklam
" Ruhumuzda, layıkıyla gözlediğimiz zaman en yüce hayranlıkla bakmaktan kendimizi alıkoyamadığımız ve hay­ranlık uyandırması sadece meşru değil, yücelticide olan bir şey vardır; bu da içimizdeki asli ahlâki eğilimin kendisidir. "
Sayfa 67 - Literatürk Academia
" (...) Bir insan tek bir değişmez kararla, kendisini kötü bir insan yapan maksimlerinin en yüce zeminini tersine çevirirse (do­layısıyla yeni bir insanı bir bakıma giyinmiş olursa), ilkesi ve düşünce tarzı balonundan iyiliğe duyarlı bir öznedir; fakat ancak sürekli çalışma ve gelişme sonucunda iyi bir insan olur. "
Sayfa 66 - Literatürk Academia
" Ahlâka kayıtsız olmayan hiç kimse, içindeki ah­lâk yasasıyla uygun düşmeyen maksimlerin bilincine vardığında, kendinden zevk alamaz, kendisinden duyduğu acı tatminsizlikten kaçamaz. "
Sayfa 63 - Literatürk Academia
" Yozlaşmış bir kalbe rağmen iyi bir iradeye sahip olan insan için, ayrıldığı iyiliğe geri dönme umudu saklı kalır. "
Sayfa 61 - Literatürk Academia
Reklam
" Özgür­lükten doğabilecek güdüler alındığı zaman, insan salt hayvani bir varlığa indirgenmiş olur, öte yandan, ahlâk yasasından muaf bir akıl, bir bakıma habis bir akıl (tamamıyla kötücül bir irade) çok daha fazlasını teşkil eder. "
Sayfa 50 - Literatürk Academia
" Kötülük yönelimi sadece iradenin ahlâki ye­terliliğinin özünde bulunabilir. Kendi eylemlerimiz ha­ricindeki hiçbir şey ahlâken kötü (yani, kötülüğün atfedilme yetisine sahip) değildir. "
Sayfa 45 - Literatürk Academia
" İnsan kalbinin kötülüğü (vitiositas, pravitas), ya da başka bir ifadeyle yozlaşması (corruptio) iradenin, ahlâki olmayan güdülerin çıkarı için ahlâk yasasından doğan güdü­leri yok sayan maksimlere yönelimidir. Buna aynı zamanda insan kalbinin sapkınlığı (perversitas) denebilir, çünkü özgür bir iradenin güdüleri içindeki [önceliğe dair] etik düzenle ters düşer ve içinde yasaya göre iyi (yani, meşru) bir davra­nış bulunsa bile, düşünce tarzı söz konusu sebepten ötürü (ahlâki mizaç bağlanımda) kökten yozlaşmıştır; dolayısıyla insan kötü olarak adlandırılır. "
Sayfa 44 - Literatürk Academia
Kara bir gecedeki kara karınca ..
" Bir insana kötü di­yebilmek için, kötülüğünün bilincinde olarak gerçekleştirdi­ği birtakım kötü eylemlerden, ya da böyle tek bir eylemden yola çıkarak, altında yatan kötü maksimi görme; dahası, bu maksimden hareketle failin içinde, tüm tikel, ahlâki olarak kötü maksimlerin arasında başlı başına bir maksim olan te­mel bir zemin görme imkânına sahip olmak gerekir. "
Sayfa 33 - Literatürk Academia
231 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.