Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din

Immanuel Kant

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din Gönderileri

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din kitaplarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din sözleri ve alıntılarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yazarlarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gerçekten de en başından beri, ne söküp atılabilen ne de yozlaştırılabilen bir iyilik tohumunun tüm saflığıyla durduğunu varsaymak gerekir; ve bu tohum kesinlikle, tüm maksimlerimizin ilkesi olarak alındığında, kötülüğün esas sebebi haline gelen öz-sevgi olamaz.
Sayfa 63 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
İnsan ahlâki anlamda iyi ya da kötü neyse, ya da ne olacaksa, bunu kendi yapmalı ya da buna kendi başına dönüşmelidir. İki durum da özgür seçiminin bir sonucu olmalıdır; çünkü aksi takdirde bundan sorumlu tutulamaz ve ahlâki bakımdan ne iyi ne de kötü olabilir.
Sayfa 61 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
Niyet, yani ilkelerin benimsenmesinin nihai öznel zemini, tek bir tane olabilir ve tümel olarak bütün özgürlük kullanımını ilgilendirir. Fakat bu niyet de, kendisine atıfta bulunabilmemiz için, özgür bir seçimle edinilmiş olmalıdır. Ne var ki öznel zemin ya da bu benimsemenin nedeni (hakkında araştırma yapmamız kaçınılmaz olsa da) daha fazla bilinemez; zira aksi takdirde bu niyeti bünyesinde bulundurması gereken başka bir maksim, kendi içinde bir zemini bulunması gereken bir maksim kanıt gösterilecektir. O halde söz konusu ya da daha ziyade nihai zeminini, zamanındaki herhangi özgün bir iradi eylemden türetemeyeceğimize göre, (aslında mizacın zemininin özgürlükte bulunmasına karşın) kendisine doğası itibariyle ait olan bir özgür irade biçimi olarak adlandırırız.
Sayfa 37 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Ahlâki olarak kayıtsız eylem sadece doğal yasalardan kaynaklanan eylemdir, dolayısıyla özgürlük yasası olan ahlâk yasasıyla herhangi bir ilişki içinde bulunmaz; zira böyle bir eylem kesinlikle ahlâki açıdan anlamlı bir olgu değildir ve bu bakımdan ne buyruk, ne yasaklama, ne de izin (yasal ayrıcalık) ortaya çıkar, ya da gereklidir.
Sayfa 36 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.(13 No’lu dipnot)Kitabı okuyor
"İnsan doğası itibariyle iyidir", ya da "insan doğası itibariyle kötüdür" dediğimizde, bu sadece onun içinde iyi ya da kötü (yani yasaya karşı gelen) maksimlerin benimsenmesine dair nihai (bizim için anlaşılmaz) bir zemin bulunduğu ve insan olarak kişinin bu zemine sahip olduğu anlamına gelir; buna bağlı olarak da kendi türünün karakterini ifade etmiş olur.
Sayfa 34 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Kötülüğün kaynağı ne iradeyi eğilim aracılığıyla belirleyen bir amaçta, ne de doğal bir dürtüde bulunabilir; bu kaynak yalnızca özgürlüğün kullanımına dair bir iradenin, yani bir maksim içindeki iradenin oluşturduğu kuralın içinde bulunabilir.
Sayfa 33 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
Bir insana kötü diyebilmek için, kötülüğünün bilincinde olarak gerçekleştirdiği birtakım kötü eylemlerden, ya da böyle tek bir eylemden yola çıkarak, altında yatan kötü maksimi görme; dahası, bu maksimden hareketle failin içinde, tüm tikel, ahlâki olarak kötü maksimlerin arasında başlı başına bir maksim olan temel bir zemin görme imkânına sahip olmak gerekir.
Sayfa 33 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Akla açıkça savaş açan bir din, uzun vadede ona direnmeyi başaramayacaktır.
Sayfa 19 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Bugüne kadar ahlâk, sırf özgür olduğu için kendini akıl yoluyla koşulsuz yasalara bağlayan yetkin insanın kavrayışı üzerine temellendirildiğinden, ne insanın, hakkındaki görevini öğrenmesini gerektirecek kendi üzerinde başka bir Varlık’a gereksinmesine, ne de uğruna görevini yerine getireceği yasa harici bir güdü olduğu fikirlerine ihtiyaç duyuldu. İnsan böyle bir ihtiyaca maruz kalmışsa bile, bu kendi suçudur; ve hal böyleyse, ihtiyacını kendi dışındaki hiçbir şeyle ilgili karşılayamaz: Çünkü kendi içinden ve kendi özgürlüğünden doğmayan hiçbir şeyin, ahlâkındaki eksikliği gidermesi mümkün değildir.
Sayfa 11 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
"İnsan yaratıldığında iyi­dir, dendiğinde, bu en fazla şu anlama gelebilir: "İyilik için yaratılmıştır ve insanın içindeki asli eğilim iyilik eğilimidir; dolayısıyla, fiilen hâlihazırda iyi demek değildir."
Reklam
"Doğası itibariyle kötü bir insanın kendini nasıl iyi bir insan haline getireceği bizim kavrayışımızın tamamen üstündedir; çünkü nasıl olur da kötü bir ağaç iyi bir meyve verebilir?"
Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din
''İnsan doğası itibariyle iyidir’’ ya da ’'insan doğası itibariyle kötüdür’’ dediğimiz zaman bu sadece onun içinde iyi ya da kötü maksimlerin benimsenmesine dair nihai bir zemin bulunduğu ve insan olarak bu zemine sahip olduğu anlamına gelir. Immanuel Kant
Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din
Kötülüğün kaynağı ne iradeyi eğilim aracılığıyla belirleyen bir amaçta, ne de doğal bir dürtü de bulunabilir. Immanuel Kant
Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din
İnsanın doğası itibariyle bedenin sesi olduğunu sorgusuz kabul ettiğimize göre, ruhunun da aynı şekilde sağlıklı ve kötülükten muaf olduğunu varsaymak için bir sebep görünmez. Immanuel Kant
216 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.