Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din

Immanuel Kant

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din Gönderileri

Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din kitaplarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din sözleri ve alıntılarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yazarlarını, Saf Aklın Sınırları Dahilinde Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlkelerin güç sahibi olduğu bir krallık doğa krallığı değil özgürlüğün krallığıdır.
Sayfa 105 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Neden sonuç ilişkisine dair kavrayışımızda, kaçınılmaz biçimde zamanın- koşulların-kuşatmasındayız. O halde tahmin biçimimize göre, davranışın kendisi, bir noksandan daha iyiye giden sürekli ve sonsuz bir ilerleme olarak daima eksik kalır. Sonuç alarak iyiliğe içimizde belirdiği haliyle, yani bir eylem kisvesi altında, kutsal bir yasa için hep yetersiz kaldığı şekliyle bakmamız gerekir.
Sayfa 87 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
Yasa, şartsız ve sınırsız emreder; bu yasaya koşulsuz bir itaati kabul eden bir tek birey bile var olmamış olsa da, böyle biri olmanın nesnel gerekliliği eksilmemiş ve apaçık olarak kalacaktır.
Sayfa 82 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Sadece ahlâk yasasının aleyhinde olan, kendi içinde kötüdür, mutlak ayıptır ve tamamen imha edilmesi gerekir; yalnızca hakikati öğreten, özellikle de onu fiili uygulamaya koyan akıl bilge ismini hak eder.
Sayfa 76 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Ahlâki bakımdan iyi hale gelmek demek, türümüze aşılanmış iyilik tohumunun herhangi bir engelle karşılaşmadan büyümesine izin vermek değildir; içimizde mağlup edilmesi gereken etkin ve muhalif bir kötülük nedeni de mevcuttur.
Sayfa 75 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Gerçekten de en başından beri, ne söküp atılabilen ne de yozlaştırılabilen bir iyilik tohumunun tüm saflığıyla durduğunu varsaymak gerekir; ve bu tohum kesinlikle, tüm maksimlerimizin ilkesi olarak alındığında, kötülüğün esas sebebi haline gelen öz-sevgi olamaz.
Sayfa 63 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Reklam
İnsan ahlâki anlamda iyi ya da kötü neyse, ya da ne olacaksa, bunu kendi yapmalı ya da buna kendi başına dönüşmelidir. İki durum da özgür seçiminin bir sonucu olmalıdır; çünkü aksi takdirde bundan sorumlu tutulamaz ve ahlâki bakımdan ne iyi ne de kötü olabilir.
Sayfa 61 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Niyet, yani ilkelerin benimsenmesinin nihai öznel zemini, tek bir tane olabilir ve tümel olarak bütün özgürlük kullanımını ilgilendirir. Fakat bu niyet de, kendisine atıfta bulunabilmemiz için, özgür bir seçimle edinilmiş olmalıdır. Ne var ki öznel zemin ya da bu benimsemenin nedeni (hakkında araştırma yapmamız kaçınılmaz olsa da) daha fazla bilinemez; zira aksi takdirde bu niyeti bünyesinde bulundurması gereken başka bir maksim, kendi içinde bir zemini bulunması gereken bir maksim kanıt gösterilecektir. O halde söz konusu ya da daha ziyade nihai zeminini, zamanındaki herhangi özgün bir iradi eylemden türetemeyeceğimize göre, (aslında mizacın zemininin özgürlükte bulunmasına karşın) kendisine doğası itibariyle ait olan bir özgür irade biçimi olarak adlandırırız.
Sayfa 37 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
Ahlâki olarak kayıtsız eylem sadece doğal yasalardan kaynaklanan eylemdir, dolayısıyla özgürlük yasası olan ahlâk yasasıyla herhangi bir ilişki içinde bulunmaz; zira böyle bir eylem kesinlikle ahlâki açıdan anlamlı bir olgu değildir ve bu bakımdan ne buyruk, ne yasaklama, ne de izin (yasal ayrıcalık) ortaya çıkar, ya da gereklidir.
Sayfa 36 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.(13 No’lu dipnot)Kitabı okuyor
"İnsan doğası itibariyle iyidir", ya da "insan doğası itibariyle kötüdür" dediğimizde, bu sadece onun içinde iyi ya da kötü (yani yasaya karşı gelen) maksimlerin benimsenmesine dair nihai (bizim için anlaşılmaz) bir zemin bulunduğu ve insan olarak kişinin bu zemine sahip olduğu anlamına gelir; buna bağlı olarak da kendi türünün karakterini ifade etmiş olur.
Sayfa 34 - Literatürk Academia Yayınları, 2. Baskı, Şubat 2017.Kitabı okuyor
231 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.