Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sağlıklı Toplum

Erich Fromm

Sağlıklı Toplum Gönderileri

Sağlıklı Toplum kitaplarını, Sağlıklı Toplum sözleri ve alıntılarını, Sağlıklı Toplum yazarlarını, Sağlıklı Toplum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Qəbul olunmuş təsəvvürlərin "yekdil bəyənilməsi" kimi cəmiyyətin düşüncə tərzi barədə çaşqınlıqlara yol açan ikinci heç nə yoxdur. Əgər hər hansı bir ideya və ya hisslər toplusu əksəriyyət tərəfindən qəbul edilirsə, sonuncuların haqlı olduğu kimi sadəlövh bir fikir irəli sürülür. Bu fərziyyə qədər həqiqətdən uzaq olan ikinci bir fikir tapmaq mümkün deyil. Yekdil bəyənmə öz-özlüyündə nə məntiqi düşüncə, nə də ruhi sağlamlıqla bağlı deyil. Necə ki "folie a deux"(iki nəfərin ağılsızlığı) var, eləcə də “folie a millions"(milyonların ağılsızlığı) mövcuddur. Axı milyonlarca adamın eyni nöqsana mübtəla olması heç də bu nöqsanı ləyaqətə çevirmir; çox sayda adamın eyni səhvi etməsi heç də bu səhvi həqiqətə çevirmir və milyon adamın eyni psixi patologiya formasından əziyyət çəkməsi heç də bu adamları sağaltmır.
"Üretici sevginin belirtileri her zaman şunlar olmuştur: İlgi, sorumluluk, saygı ve bilgi. Seviyorsam, ilgi duyarım - başka deyişle, karşımdaki insanın gelişmesi ve mutluluğuyla içten ilgiliyimdir; seyirci kalamam. Sorumluyumdur."
Sayfa 45
Reklam
...eğer birey, aklını ve sevme yeteneğini geliştirmemişse, özgürlüğün ve bireyselliğin ağırlığını taşıyamaz, kendisine aidiyet ve köklülük duygusu veren yapay bağlara sığınıp kaçmaya çalışır.
İnsan, salt bedensiz bir zekâ olsaydı, kapsamlı bir düşünce sistemiyle amacını gerçekleştirirdi. Ama bir zihnin yanı sıra bir de bedene sahip olduğu için, yalnızca düşünürken değil, yaşam sürecinin tümünde, duygularında ve eylemlerinde varoluşunun bu ikiliğine tepki vermek durumundadır. Bu nedenle, doyurucu nitelikteki herhangi bir yönelim sistemi, yalnızca zihinsel öğeler değil, bir adanma nesnesiyle ilişkide anlatımını bulan hissetme ve algılama öğeleri de içerir.
Milyonlarca insanın aynı kötülükleri paylaşması, o kötülükleri erdem yapmaz, pek çok yanlışın paylaşılması, o yanlışları doğru yapmaz, milyonlarca insanın aynı akıl hastalığı biçimlerini paylaşması da bu kişileri aklı başında yapmaz.
"Yaşamaktan daha zor bir sanat yoktur. Tüm yaşam boyunca, yaşamayı öğrenmeye devam etmek gerekir ve size daha da şaşırtıcı gelecektir ki, yaşam boyunca, ölmeyi de öğrenmek gerekir."
Reklam
İnsan bir bütündür; duyguları özgür olmadıkça insanın düşüncelerinin de özgür olması düşünülemez; yaşamı uygulayışında, ekonomik ve toplumsal ilişkilerinde bağımsız ve özgür olmadığı sürece de insan duyguları bakımından özgür olamaz.
Erich Fromm'un Modern İnsan Üzerine yaptığı eşsiz değerlendirmeler içeren "On Happy Normal People" başlıklı çevirimize linkten erişebilirsiniz... Sorular: Erich Fromm niçin modern insanın mutsuz olduğunu düşünüyor? İnsanlar niçin mutluymuş gibi davranıyor? Mutsuzluğunu gizlemek için insan niçin maske takar? Mutsuz insan niçin başarısız görülür? Maskenin ardındakileri görebilmek için ne yapmak gerekir? İnsanın psikolojik sorunlarını niçin ve nasıl gizler? Freud "Kültürteki Huzursuzluk" kavramı ile neyi kasteder? Burjuva sınıfı kimlerdir? Burjuva sınıfının huzursuzluğu ne anlama gelir? İnsanın amacı ne olmalı? İnsan niçin çalışıyor? Mutlu Modern İnsan, Fromm'a göre niçin kurgudur? Neden "Normal insanlar en hasta, hasta insanlar en normal!" ifadesini kullandı? Toplumun normalleşmeden anladığı nedir? Normalleşmek ve kişiliğini kaybetmek arasında bir ilişki var mıdır? Acı hisseden insan niçin şanslıdır? Neden insan normal olmak için şizofrenik bir hale bürünür? Reklam günümüzde niçin kullanılıyor?
Sağlıklı Toplum
Sağlıklı Toplum
Erich Fromm
Erich Fromm
#philosophy #felsefe #psychology #erichfromm youtube.com/watch?v=p6k1hZO...
"Milyonlarca insanın aynı kötülükleri paylaşması, o kötülükleri erdeme çevirmez; birçok yanlışı paylaşması, o yanlışları doğru yapmaz..."
"Milyonlarca insanın aynı kötülükleri paylaşması, o kötülükleri erdeme çevirmez; birçok yanlışı paylaşması, o yanlışları doğru yapmaz."
Sayfa 27
Reklam
Yıkıcılık, yaşanmamış bir yaşamın sonucunda ortaya çıkar.
Yüzbinlerce işçi işsiz ve yarı aç durumundaysa, bu onların kötü talihi, yeteneksizlikleri ya da yalnızca değiştirilemeyen toplumsal ve doğal bir yasaydı. Sömürü artık kişisel sömürü olmaktan çıkmış, neredeyse bilinmeyen birisinin yaptığı sömürüye dönüşmüştü. Bir insanı boğaz tokluğuna çalışmaya mahkum eden şey, herhangi bir bireyin istek ya da hırsından çok, pazar yasasıydı. Hiç kimse sorumlu ya da suçlu olmadığı gibi, hiç kimse de bu koşulları değiştiremezdi. Toplumun değişmez yasasıydı bu; ya da öyle görünüyordu.
Sayfa 106 - 19.yy
Birçok insan, iş ve kişilik pazarında emeklerini ya da hizmetlerini satmaya çalıştığından, pazarın ekonomik işleyişi, mallarını satmak isteyen birçok bireyin yarışmasına dayanır. Ekonomideki bu yarışma zorunluluğu, özellikle ondokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında, insanlarda kişilik açısından, giderek büyüyen yarışmacı bir tutuma yol açtı. İnsanı, rakibini geçme arzusu yönetir oldu; böylece insanın feodal çağdaki tutumu, bireylerin toplumsal düzende, yetinmeleri gereken geleneksel bir yerleri olduğu inancı, tümüyle tersine çevrilmiş oldu. Ortaçağ dizgesindeki toplumsal dengeliliğe karşıt olarak herkesin en iyi yeri kapmaya çalıştığı, ama bu yerlere ancak birkaç kişinin seçilebildiği, görülmemiş bir toplumsal devingenlik gelişti. Başarı için verilen bu çılgınca yarışta, insanca dayanışmanın toplumsal ve ahlâksal kuralları yıkıldı; yaşamın önemi öncelikle yarışmada birinci gelmekle belirlenir oldu.
Sayfa 102
Toplum, insanda, biraz da kendinin yarattığı toplumdışı yanlarla çelişmekle kalmaz; insanın geliştirmekten çok bastırdığı en değerli insancıl nitelikleriyle de çatışır.
Sayfa 91
578 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.