Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm

Otto F. Kernberg

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm Gönderileri

Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm kitaplarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm sözleri ve alıntılarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm yazarlarını, Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu fark, psikanalitik tedavi sırasında bu hastaların narsisist dirençlerinin ve bununla bağlantılı karakter savunmalarının oluşumsal belirleyicileri analiz edildiğinde daha da çarpıcı hale gelir.
Sayfa 256 - Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
Bazı hastalar, yani şizoid kişilik yapısı olan birçok hasta boşluğa olarak yaşarlar; başkalarından farklı olarak, bu kişiler hiçbir şey hissedemezler ve başka insanlarda gözledikleri ve anladıkları, ancak kendilerinin yaşayamadıkları düşündükleri sevgi, nefret, şefkat, hasret yas tutma hislerine sahip olmadıklarından dolayı kendilerini suçlu hissedeler.
Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
Reklam
Öznel boşluk yaşantısı çeşitli biçimler edinebilir. Kronik nevrotik depresyonu ya da depresif kişilik yapısı olan bazı hastalar, bu öznel yaşantıyı yalnızca ara ara yaşarlar ve bunu diğer tüm öznel yaşamı türlerinden çok farklı olarak betimlerler.
Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
Cinsel sapmaları olan ve sınır bir düzeyde işlev gören hastalar için seyir, alta yatan kişilik yapısına göre değişir. Alta yatan narsistlik bir kişilik yapısıyla bağlantılı cinsel sapmaların, narsistlik kişiliklerle analitik terapi yaklaşımının özel güçlerinden dolayı genel bir şeyi vardır, seyir, diğer karakter patolojisi türlerinde daha iyidir.
Sayfa 116 - Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
Patolojik cinsel davranışın, normal ilerlemeye yönelik eğilimlerini gental dönem öncesi amaçlarından ayırmak söylemesi yapmasından zor olan bir şeydir.
Sayfa 107 - Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
İçgüdüsel Değişimler ve Psikoterapi Stratejisi
Sınır kişilik örgütlenmesi olan hastaların içgüdüsel gelişiminin ağırlıklı bir özelliği, genital dönem öncesi dürtülerin, özellikle de oral saldırganlığın aşırı gelişimi ve saldırgan ihtiyaçların ezici etkisi altında genital dönem öncesi ve genital amaçların özel bir patolojik yoğunlaşmasıdır.
Sayfa 106 - Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
Reklam
Zaman zaman hasta, özellikle aktarımın olumlu yönlerinin inkar etme ihtiyacı duyar, çünkü olumlu duyguları ifade etmesinin, onu terapiste tehlikeli ölçüde yakınlaştıracağından korkar.
Sayfa 105 - Metis Yayınları, Aralık 2020 (Otto Kerngberg)Kitabı okudu
BETİMLEYİCİ ANALİZ: Muhtemel Tanısal Öğeler.
- Çok semptomlu nevroz: Birçok hasta birden çok nevrotik semptomla başvurur, ancak burada yalnızca aşağıdaki nevrotik semptomlardan iki ya da daha fazlasıyla başvuran hastalardan söz ediyorum; a) Birden çok fobi, Özellikle hastanın günlük yaşamına ciddi kısıtlamalar getiren fobiler, burada ayrıca kişinin kendi vücuduyla ilgili olmayan (dış nesnelerle ilgili) fobilerden (tipik hayvan fobileri, fırtına korkusu, yükseklik korkusu, yükseklik korkusu vb.) Farklı olarak kişinin vücuduyla ya da görünüşüyle ilgili fobiler (yüz kızarması korkusu, başkalarının yanında konuşma korkusu, bakılıyor olma korkusu) ve son olarak takıntılı nevroza geçiş öğeleri içeren fobiler (kirden korkma, kirlenme korkusu) önemlidir. b) Benle ikincil bağdaşma,, dolasıyla ''aşırı değer atfedilen'' düşünce ve eylem niteliği kazanmış takıntılı- zorlantılı semptomlar. Gerçekliği değerlendirme yetisi muhafaza edilmesine ve hasta saçma düşünce ya da edimlerden kurtulmaya çalışmasına rağmen, bu edimleri aynı zamanda rasyonalize etmeye de çalışır.
Sayfa 25 - Metis Yayınları, Aralık 2020Kitabı okudu
BETİMLEYİCİ ANALİZ: Muhtemel Tanısal Öğeler.
1. Kaygı: Bu hastaların kronik, dağınık, bir yere bağlamayan, kaygıları vardır. Bu semptom birçok başka semptom ya da patolojik karakter özelliğiyle birlikte bulunduğunda özellikle anlam kazanır....
Sayfa 24 - metis yayınları, Aralık 2020 (Otto Krenberg)Kitabı okudu
Sınır kişilik örgütlenmesi olan hastalar, yüzeysel olarak tipik nevrotik semptom gibi görünen şikayetlerle gelirler. Ancak, bu hastaların nevrotik semptomları ve karakter patolojisi altta yatan bir sınır kişilik örgütlenmesine işaret eden değişik özellikler taşır.
Reklam
Yakın zamana kadar ''sınır'' teriminin hem nevrotik semptomatoloji hızla, açık psikotik tepkiye gerileyen hastaların geçici akut durumlarından, hem de kronik olarak nevroz ile psikoz arasında sınır düzeyde kararlı bir biçimde işlev gören hastalardan bahsederken kullanılması nedeniyle literatürde çok karşılılık meydana geldi..
Hastanın kendi büyüklenmeci kendiliğine tutunma ve analisti bağımsız, özerk bir kişi olarak kabul etmekten kaçınma gayretleri, tutarlı bir şekilde şiddetli hasetine, nefret edilen ve sadist olarak algılanan anne imgesiyle korkulan ilişkiye ve kişisel anlamdan yoksun bir dünyada boş bir yalnızlık duygusu korkusuna karşı savunmasını açığa çıkarır.
Sayfa 248Kitabı okudu
336 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 günde okudu
Kernberg bu kitabında Kohut’u yıkıcılığa ve saldırganlığa incelemeye olanak vermemesi sebebiyle eleştiriyor. Şiddetli aktarım ve karşı aktarımı terapinin esası olarak değerlendirerek bunları tüm kitap boyunca ele almış. Narsisistin, savunma bakımından sınırduruma benzediğini ama sınırdurumdan ‘’daha iyi psikososyal işlev’’ gösterdiğini savunmuş.
Sınır Durumlar ve Patolojik Narsisizm
Sınır Durumlar ve Patolojik NarsisizmOtto F. Kernberg · Metis Yayınları · 202054 okunma
Ben ideali;
Klinik olarak, bu özel üstben yapısının yetersiz bütünleşmesinden ya da hiç bütünleşmemesinden muzdarip bazı hastaların, nasıl dış hayranlık, sevgi ve takdir kaynaklarına aşırı bağımlı hale geldiklerini gözlemek çarpıcıdır.
Sayfa 297Kitabı okudu
Jacobson (1964), normal "kendilik duygusunun", bireyin bütünleşmiş bir kendilik farkındalığından kaynaklandığını, "kendilik değeri" ya da "kendilik saygısı"nın ise böyle bütünleşmiş bir kendiliğe libidinal yatırım yapılmasına bağlı olduğunu belirtmektedir.
Sayfa 295Kitabı okudu
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.