Soma Kıyımı

Övgün Ahmet Ercan

Soma Kıyımı Gönderileri

Soma Kıyımı kitaplarını, Soma Kıyımı sözleri ve alıntılarını, Soma Kıyımı yazarlarını, Soma Kıyımı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mutlaka okuyun. Gözleriniz dolacak, yutkunamayacaksınız. Soma faciasını bir bilim insanından dinleyin. Hikayeleştirdiği bölümde, gerçek şahısların dramını, eşinin ve çocuğunun nafile bekleyişini, ocaktan son çıkan madenci eşi-babası iken, hâlâ sağ çıkma umuduyla bekleşmelerine şahit olun. Soma gerçeğini okuyun.
Soma Kıyımı
Soma KıyımıÖvgün Ahmet Ercan · Parafiks Yayınları · 20142 okunma
“Şu depremci Ahmet Ercan Hoca değil mi o?” “O. Ancak biz onu depremci olarak biliyorduk. O, jeofizik yüksek mühendisiymiş. Uzmanlık konusu da yalnızca deprem değil, yeraltı kaynakları aramacılığı, petrol, kızık (jeotermal), maden kömür aramalarıymış. Zonguldak’ta, Balıkesir Yenice’de, Konya’da kömür aramalarında daha kaza olmadan metan patlamaları olacak ayrıca yanan yerleri belirleyen bir jeofizik yöntem geliştirmiş.”
Reklam
“Çizmelerimi çıkartayım mı?” “Hayır hayır. Öylece yat.” Baktı giysileri, saçı başı da çamurluydu. Tedirginlikle uzandı. Ancak çizmeleri halen yandan aşağıya sallandırıyor, bütün eğiniyle yatamıyordu. Hemşire kız: “Uzanın!” deyince o yine sordu. “Çizmelerimi çıkarayım mı?” “Çıkarma. Bırak kirlensin. Sen kurtuldun ya gerisi kolay.”
Türkiye’de 117 alanda belirlenmiş toplam göynük (linyit) birikimi yaklaşık 9,2 milyar tondur. Türkiye’de eskiyüzey (paleocoğrafik) yurukların (haritaların) incelenmesiyle, bu birikimin 50 milyar tona yükselebileceği olasılığı görülmektedir.Yıllık göynük üretimi ise yaklaşık 102 milyon ton olarak gerçekleşmektedir.
Yaklaşık 160 yıl önce gücünü yitiren Osmanlı, Batılı yabancılara töz arama ödününü verince, onlar da Anadolu’ya ayak basmışlar. Aramış taramış, doğal kaynakların yerlerini belirlemişler. Bunlardan biri de Soma’nın altında milyonlarca yıldır gönenç içinde evrimini sürdüren kara, yanartaşı diyesi göynük kömürüymüş. Oymuşlar, çıkartmışlar, trenlere yükleyip ülkelerine taşımışlar yıllarca. Sonra Atatürk gelmiş,bu sömürüyü durdurmuş. Kendi yeraltı kaynaklarımızı arayıp bulan, çıkaran, üretime sokan kamu işletmelerini kurmuş. Onun döneminde her iş yolunda gitmiş. Atatürk gidince devrimleri aşınmış, uluslararası sömürü düzeni çarkına girmiş ülkemiz. Özelleştirmeler derken, sonunda Soma kömür yatağı da üstünde yaşayan güçlü işçilerle birlikte özel işletmelerin boyunduruğuna girmiş.
Kömür bu, onun yaşamında değişmez evrim sırası şöyledir: Bitki, otlukömür (turbo), göynük (linyit), taşkömürü (coal), tözükkömürü (antrasit), yazartaş (grafit), elmas şeklinde sürer. Bu evrim sürecinde kömür üretilirken, boşunu (gazını) salan da çöpüklerdir (bakterilerdir).
Reklam