Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sümer Mitolojisi

Samuel Noah Kramer

Sümer Mitolojisi Sözleri ve Alıntıları

Sümer Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Sümer Mitolojisi kitap alıntılarını, Sümer Mitolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu Belgelerde ve yazman olarak tek bir kadın adı yoktur, bu nedenle Sümer okulu yalnızca er­kek ögrencileri kapsar gibi görünmektedir.
“Sen ölünceye değin, sana ‘yaşamın gözüyle’ bakmayacağım.”
Reklam
Serpilen unu yemeyen, Sunulan şarabı içmeyen, Erkeğin kucağından karısını kaçıran, Emziren ananın göğüsünden çocuğunu kaçıran varlıklardı. Inanna ölüler diyarından çıktı; Inanna ölüler diyarından çıkınca, Ulağı Ninşubur ayaklarına kapandı, Yerin dibine girdi, çaputlara büründü. Cinler kutsal Inanna'ya şöyle dediler: "Ey Inanna kentinin önünde bekle, onu sana getireceğiz." Kutsal Inanna cinleri yanıtladı: "(O) benim güzel sözlü ulağım, Tuttuğu sözleri taşıyanım, Emirlerimi yerine getirmemezlik etmez, Buyruklarımı geciktirmez, Göğü feryatla doldurdu benim için, Kutsal toplantı yerini benim için inletir, Tanrıların evinde benim için koşuşturdu, Gözlerini indirdi benim için, ağzını çarpıttı benim için, ile büyük...ni eğdi benim için, Bir yoksul gibi tek giysisine büründü benim için, Enlil'in evi Ekur'a, Nanna'nın evi Ur'a, Enki'nin evi Eridu'ya (doğru yola çıktı), Beni hayata döndürdü." 171
Sayfa 171Kitabı okudu
Yaradılış mitleri
Efendi kazmayı çağırdı, yazgısını belirledi, Kutsal taç kindu’yu başına koydu, Çamurdan insanın başını biçimledi, Enlil’in önünde o (insan?) ülkesini kapladı, Kara-kafalı halkının üstünde sebatla durdu.
Sayfa 103Kitabı okudu
Reklam
Sümer kozmogonisi
Sümerlerin kozmogonik ya da evrenin yaratılışı gö­rüşlerini özetleyecek olursak, evrenin kökeninin açıklanması­nın gelişimi aşağıdaki gibi ifade edilebilir: 1. Başlangıçta ilksel deniz vardı; kökeni veya doğuşu konu­sunda bir şey söylenmemektedir, Sümerler onu her zaman varmış gibi düşünmüş olabilirler. 2. Ilksel deniz gök ile yerin birliğinden oluşan kozmik dağı vücuda getirdi. 3. Tanrılar insan biçiminde kişileştirildiğinde, An (gök) eril, Ki (yer) dişildi. Onların birleşmelerinden hava-tanrısı En­lil doğdu. 4. Hava-tanrısı Enlil yerden göğü ayırdı ve babası An göğü ele geçirirken, Enlil annesi Ki'yi, yeri, ele geçirdi. Enlil ile an­nesi Ki'nin birleşmesi -tarihsel devirlerde Ninmah, "yüce kra­liçe"; Ninhursag, "(kozmik) dağın kraliçesi"; Nintu, "doğur­gan kraliçe" gibi çeşitli adlar verilen tanrıçayla özdeşleştirilmiş olabilir- evrenin düzenlenmesini, insanın yaratılışı ve uygarlı­ğın kuruluşunu başlattı.
DÜZELTİLEN BASKIYA EKLENEN NOTLAR a. Sümer yapıtlarının yazıldığı kil tabletler için belirlenen IÖ 2000 tarihi, Mezopotamya kronolojisinde anahtar bir figür olan Ham- murabi'nin için IÖ yaklaşık 1750 kadar geri bir tarihe gittiğini gösteren son çalışmaların sonucu olarak, 250 yıl kadar indirilme- lidir.
Sayfa 204Kitabı okudu
Bütün Sümer tabletlerinin yüzde doksanbeşinden fazla­sının ekonomik nitelikli olduklarına dikkat etmek önemlidir; ya­ni, senet ve makbuzlardan, evlat edinme ve ortaklık sözleş­melerinden, irade beyanları ve vasiyetnamelerden, işçi ve üc­ret listelerinden, mektuplardan vb. oluşurlar.
Reklam
TUFAN Sami Babillilerin "Gılgamış Destanı"nın onbirinci tabletinin bulunması ve çözülmesinden bu yana yarım yüzyılı aşkın bir süredir, Ibrani yazıcıların anlattığı biçimiyle Kitab-ı Mu- kaddes'teki Tufan öyküsünün özgün olmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte, Babil tufan mitinin kendisi de Sümer köken- lidir. Çünkü 1914 yılında Arno Poebel, Üniversite Müzesi'nin Nippur koleksiyonunda bulunan ve içeriğinin büyük bölümü tufan mitine ayrılmış altı sütunlu bir Sümer tabletinin üçüncü kısmını kapsayan altbölümünü özenle çevirmiş ve yayımla- 88 mıştır. Ne yazık ki bu parça tektir ve bugüne değin eşi bulu- namamıştır; ne Istanbul'da ne de Philadelphia'da kırık parçayı onarmaya yardımcı olacak hiçbir malzeme bulamadım."
Sayfa 173Kitabı okudu
Ekonomik nitelikli olmayan Sümer yazıtlarının yaklaşık olarak altı yüzlük bir grubunu dikilitaş, tuğla, koni, vazo vb. üstüne yazılan bina ve adak yazıtları oluşturur. Yazıtların bu göreceli küçük grubundan Sümerlerin siyasi tarihi büyük oranda ortaya çıkarılmıştır, içerikler genellikle kısa ve basit olduğundan bu yazıtların çevirileri de büyük güçlükler çıkar­maz.
'Gerçekten de uzun yüzyıllar boyunca Sümer dili ve edebiyatı çalışması yal­nızca Babillilerin ve Asurların değil, Elamlılar, Hurriler, Hititler ve Kenanlılar gibi çoğu çevre halkın da entelektüel ve tin­sel merkezlerinin ve yazı okullarının temel uğraşı olarak kal­dı. Şu halde, açıkça hem yaşları hem de içerikleri nedeniyle Sümer mitolojik masalları ve kavramları bütün Yakın Doğu’ya yayılmış ve işlemiş olmalıdır. Bundan dolayı Sümer mitleri ve efsanelerinin bilgisi, kadim Yakın Doğu’da geçerli olan mito­lojiler üstüne yapılacak bilimsel çalışmalarda uygun bir yakla­şım için başlıca temeldir, çünkü bunların ardındaki köken ve gelişimi hiç de azımsanmayacak ölçüde aydınlatır ve açıklığa kavuşturur.'
Çivi yazısı dizgesi büyük bir olasılıkla Sümerlerin icadıydı. Gün ışığına çı­karılmış en eski yazıtlar -geçtiğimiz yıllarda Uruk’taki kazılarda çıkarılmış dördüncü binyılın ikinci yarısından kalma binden fazla tablet ve parça- Sümer dilinde yazılmışlardır. Ancak yazıyı icat eden Sümerler olsun ya da olmasın, İÖ üçüncü binyılda onu etkin bir yazı aracı haline getirenler kesinlikle onlardı. Kullanımsal değeri, yazıyı Sümerlerden alan ve kendi dillerine uyarlayan çevre halklarca da yavaş yavaş kabul edildi. İÖ ikinci binyılda bütün Yakın Dogu’ya yayılmıştı.
129 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.