Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler

Muazzez İlmiye Çığ

Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler Gönderileri

Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler kitaplarını, Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler sözleri ve alıntılarını, Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler yazarlarını, Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
6/10 puan verdi
Anlatımı biraz karmaşık, bilimsel sayılmaz, ama amaç akıldakileri yok olmadan yazıya dökmek. Eserin sonundaki özet kısmı ise oldukça akıcı.. Kaynakçası ve merak oluşturması bile kitabın amacına ulaştığının kanıtı.. Atatürk'ün emaneti Muazzez hanımı'ın kıymetini bilmeliyiz.
Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler
Sumerlilerde Tufan Tufan'da TürklerMuazzez İlmiye Çığ · kaynak yayınları · 2008314 okunma
Atatürk'ün Türk'ü Tarifi
Bu memleket dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne yedi bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarıyla sallandı, beşiğin içindeki çocuk tabiatın yağmuruyla yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvelâ korkar gibi oldu; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı; onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu, tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
"Yüce Tanrı, benim bir ordum vardır, ona Türk adını verdim. Bir ulusa kızarsam Türkleri o ulusun üstüne musallat ederim."
Bilimi ve dini iç içe sokmanın hiç iyi olmadığı kanısındayım. Bilim, güvenilir kaynaklara dayandığı zaman ancak “bilim” olur.
“Biz daima hakikati arayan ve onu buldukça ve bulduğumuza kani oldukça ifadeye cür’et gösteren adamlar olmalıyız.”
Mustafa Kemal AtatürkKitabı okudu
Yüce Tanrı benim bir ordum vardır, ona Türk adını verdim. Bir ulusa kızarsam Türkleri o ulusun üstüne musallat ederim
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Sevgili okurlar sizlere bu kitabı incelemesi üç ana başlık altında anlatmak istiyorum. 1. Semavi Dinler ile Sümer Metinlerin de Tufan olayı Kitapta özellikle Tevrat ve sümer metinleri benzerlik göstermesi okurlara ilginç gelebilir.İki farklı düşünceye sahip olabilir.Birincisi acaba Tevrat sümer metinlerinden uydurma bir kitap mı? İkincisi ise
Sumerlilerde Tufan Tufan'da Türkler
Sumerlilerde Tufan Tufan'da TürklerMuazzez İlmiye Çığ · kaynak yayınları · 2008314 okunma
Atatürk'ün Türk'ü Tarifi Bu memleket dünyanın beklemediği, asla ümit etmediği bir müstesna mevcudiyetin yüksek tecellisine, yüksek sahne oldu. Bu sahne yedi bin senelik, en aşağı, bir Türk beşiğidir. Beşik tabiatın rüzgarlarıyla sallandı, beşiğin içindeki çocuk tabiatin yağmurlarıyla yıkandı. O çocuk tabiatın şimşeklerinden, yıldırımlarından, kasırgalarından evvela korkar gibi oldu ; sonra onlara alıştı; onları tabiatın babası tanıdı; onların oğlu oldu. Bir gün o tabiat çocuğu, tabiat oldu, şimşek, yıldırım, güneş oldu; Türk oldu. Türk budur. Yıldırımdır, kasırgadır, dünyayı aydınlatan güneştir.
Sayfa 155Kitabı okudu
Begmyrat, Sumerlilerle Türkmenler arasındaki bir bağlantıyı da "altılı sayı hesabı"nda gösteriyor: Daha önce sözünü ettiğimiz gibi, Sumerlilerde (matematikte) 10 ve 60 tabanlı sistem var. 10'lu sistemi insanların 10 parmağına bakarak oluşturmuşlar, deniyor. 60'lı sistemde, eldeki 4 parmağın boğumlarının üçerden 12 olmasına
Sayfa 119Kitabı okudu
Buna göre, Türkçe ile karşılaştırılan 400'den fazla Sumerce kelime var. Buna ek olarak gramerde de çok yakınlık görülüyor. Sumer dilinde de Türkçede olduğu gibikelimeler, sözcük köklerine ekler konarak oluşturuluyor. Ses uyumu var, kelimelerde dişi-erkek ayrımı yok. Cümlelerde özne başta, eylem sonda. Zamirlerde çok benzerlik var.
Sayfa 108Kitabı okudu
Reklam
Sumer kültürünü arkeolojik buluntular, mimarlık, efsaneler, yer adları ve dil yoluyla Türkmen kültürü ile karşılaştırmış olan Sayın Begyrat Gerey, anlam ve fonetik bakımından Türkçe-Sumerce 295 kelimeyi eşleştirmiş. Böylece, 5000 yıllık Sumer ve Türkmen bağ larını bir kitapta göstermiştir.
Sayfa 107Kitabı okudu
"Çünkü böyle bir kültür yavaş yavaş gelişir. Eğer bu kültür Mezopotamya'da gelişseydi, böyle bir gelişmenin basamakları görülecekti. Bu da onların gelişmelerinin daha önce bulundukları yerde başlamış olduğunu göstermektedir" diyor.
Sayfa 105Kitabı okudu
3) Dilsel Kanıtlar Son zamanlarda "Türk dili" ile "Sumer dili" arasında bir hayli karşılaştırma yapılıyor. Sumer dili çözülmeye başlandığından beri bir kısım bilim insanları bu dilin Ural Altay dillerine benzediğini, Sumerlilerin Orta Asya'dan gelmiş olabileceklerini öne sürmüşlerdi. Hatta Fritz Hommel,63 Diyakonov, Izakar Andereyas64 gibi bilim insanları Sumer dilini Fin, Uygur, Kafkas dillerine benzeterek çok sayıda eşanlamlı Türkçe ve Sumerce kelimeyi karşılaştırmış lardır.
Sayfa 103Kitabı okudu
Ur, Uruk Mari, Nuzi, Aratta gibi şehir adlarının benzerleri Türk- menistan ve Azerbaycan'da var 50 Tarımcılığın, en az DO 6000 yıllarında Anav, Altıntepe'de51 yapıldığı kanıtlanmış. Anav'da ayrıca eski Elam, eski Sumer ve Harappa yazılarına benzer yazı işaretleri de bulundu. Mimarlıkta belli bir ölçü sistemi kullanmaları, taşlardan yapılmış ağırlık ölçüleri, heykeltıraşlıkta büyük göz ve kulak- lar Sumer'dekilere benziyor. İlk kubbeyi yapan Sumerliler. Türkler de çadırlarını kubbe şeklinde yapmış. Daha geç devirlerde, Türkle rin yalnız camilerde değil, türbe gibi diğer yapılarda da kubbe yapmaları ilginç. Çanak çömlek üzerindeki motiflerle Türkmenistan keçelerindeki motiflerin benzemesi bir rastlantı olamaz. Sumer'de taş, altın, yakut gibi malzemenin olmamasına rağmen bunları kullanmaları, daha önce onları bildiklerini gösteriyor ki bunlardan Türkmenistan'da bol bol var.
Kengerli Türklerin tarihte en uzun zaman göründükleri, oymaklarının, akrabalarının Türkiye, İran, Azerbaycan'da hâlâ bu ad ile yaşadıkları, doğuştan asker yaratıldıkları ve ko- muta yeteneklerinin çok gelişmiş olduğu yazılıyor. Kenger ülkesinin sınırları keş-Semerkant, Kuşan, Taşkent, Buhara ve Harizm'i içine alan beş eyaletten oluşuyormuş. Kengerli Türkler, Türk dünyasının hemen her yerine gitmiş ve yerleşmişler. Bunların kendilerine Ken- gerli demeleri, Sumer'in "lu kenger.ra kengerli insan" sözüyle = uyuşuyor. Bir de Sumerliler kendilerini "Karabaşlı" olarak tanımlıyorlar. Türklerde Karakaslar, Karaçorlular, Karapahpahlar, Karadağlılar, Karakalpaklar gibi boy adları var. Bunların son üç boyu Azerbaycan ve Gürcistan'da yaşarken Türkiye'ye göç ederek Kars ve Muş vilayetlerine yerleşiyorlar. Dilleri öz Türkçe. Bir de Manas Destanı'nda, Manas ziyafete yalnız çağrılınca, "Karabaşlı kişiyiz" demiş. Bu söz, "yalnız başımıza yiğidiz" demekmiş. Hakaslılar da kendilerine Karabaş, Karabaşlı halk diyorlarmış.49 Bunlar da Sumerlilerin "karabaş" deyimine paralel görünüyor.
166 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.