Sabatay Sevi ve Osmanlı-Türk Dönmelerinin Evrimi

Suskunluğun Yükü

Cengiz Şişman

Suskunluğun Yükü Gönderileri

Suskunluğun Yükü kitaplarını, Suskunluğun Yükü sözleri ve alıntılarını, Suskunluğun Yükü yazarlarını, Suskunluğun Yükü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
398 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Suskunluğun Yükü
Suskunluğun Yükü
Selanikli Dönmeler her zaman merak uyandırdı. Dönmeleri saran sır perdesini aralamaya çalışanlar isimlerin tespitiyle, komplo teorileriyle ilgilendiler çoğu zaman. Ancak Dönme kimliğinin doğuşu ve yüzyıllar içindeki evrimi etraflıca hiç anlatılmadı. Suskunluğun Yükü 17. yüzyılda Haham Sabatay Sevi’nin başlattığı hareketi, dünyanın çeşitli bölgelerine yayılan etkileriyle ele alıyor. Dr. Cengiz Şişman, Sabatay Sevi’nin 1666’da İslam’ı seçmesiyle doğan Dönme toplumunun gizli Yahudi-İslami kimliğinin nasıl oluştuğunu, dönüştüğünü ve bugün nerede durduğunu zengin bir araştırmayla ortaya koyuyor. Suskunluğun Yükü, Osmanlı-Türk Dönmeleri hakkında bugüne kadar yazılmış en kapsamlı ve derinlemesine araştırma… Dr. Cengiz Şişman hem Yahudilik ile İslam hem de Osmanlı tarihi bilgisi ve filolojik yeterliliğiyle Sabataycılık tarihi üzerinde yıllarca çalışmış, arşivlerde vakit geçirmiş, şifahi kültür kaynaklarından yararlanmış ve sonuçta dünya çapında bir eser ortaya çıkarmıştır. Bu aydınlatıcı eser sadece Sabataycılık için değil, Yahudilik, Osmanlı ve Türk tarihleri için de çok önemli bir vesika mahiyetindedir.
Suskunluğun Yükü
Suskunluğun YüküCengiz Şişman · Doğan Kitap · 201648 okunma
Peki ben kimim? Nasıl söyleyebilirim ki gerçekte Yahudi inancını taşıdığımı…
Sayfa 398 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Osmanlı'da Kürk Giyme Vergisi
1645 ila 1715 yılları arasında, sıcaklıkta, Kuzey Yarımküre'de yaşayanlar için, daha soğuk kışlara ve daha kötü hasata yol açacak şekilde 2-3 derecelik başka bir düşüş görüldü. Bu yıllarda uzun kışlar, aşırı yağmur ve fırtına ürün yetiştirmeyi imkânsızlaştırdı; Ingiltere ve Hollanda'da kanallar ve nehirler ile Boğaziçi ve Haliç sık sık dondu. Osmanlıların, kürklü elbiseler giymek 1640'lı ve 1650'li yıllarda ziyadesiyle arttığı için, “Kürk vergisi" adı altında yeni bir vergi uygulamasına başlamaları tesadüf değildi.
Ancak zaman içinde Dönme nüfus büyük ölçüde İstanbul’da yoğunlaşır. İstanbul’daki cemaat mensupları daha ziyade Nişantaşı, Şişli, Teşvikiye ve Kuzguncuk gibi görece kozmopolit semtlerde toplandılar.
Selanikli Dönmeler sanıldığı gibi sadece İstanbul’a değil, İzmir, Manisa, Giresun, Trabzon, Rize, Ankara, Balıkesir, Samsun, Antalya, Denizli, Muğla, Elazığ gibi merkezlere yerleştirildiler, hatta buralarda okullar açtılar.
Cemaat içinden çıkan Hamdi Bey başta olmak üzere diğer belediye başkanları ve Mithat Şükrü Bleda, Cavit Bey, Dr. Nazım gibi isimler İttihatçı hareketin merkezinde yer almışlar. 20. yüzyılda Batılılaşma yanlısı genç nesilden gelen ilk muhalefetten kısa bir süre sonra 1912’de Selanik Osmanlıların elinden çıkar. Akabinde 1917’de meydana gelen Selanik yangınında Dönme mahalleleri büyük zarar görecektir. Hatta cemaate ait pek çok kitap ve ritüel eşyası bu yangında yok olacaktır. Son büyük darbe ise 1924’te nüfus mübadelesi çerçevesinde cemaatin, Türkiye’ye gönderilmesi ile yaşanır.
Reklam
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.