Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tanpınar: Trajik Bir Şair ve Şiiri

Yunus Balcı

Tanpınar: Trajik Bir Şair ve Şiiri Sözleri ve Alıntıları

Tanpınar: Trajik Bir Şair ve Şiiri sözleri ve alıntılarını, Tanpınar: Trajik Bir Şair ve Şiiri kitap alıntılarını, Tanpınar: Trajik Bir Şair ve Şiiri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mademki ölümün gelişiyle hayat üzerindeki sözleşme hemen sonlandırılabilmektedir, Camus'ya göre suçların suçu, bu küçük düşürülmeye boyun eğmektir. Bu, modern insana acı veren ve trajik durumun temelinde yatan düalizmdir: İnsanın sonsuz hayata açlığı, öleceği bilgisiyle gölgelenmiştir. Ölüm, hayatın absürtleşmesiyle insanı, hayatın bir değer taşıyıp taşımadığı sorusunu sormaya zorlar.
Sayfa 22
İnsan ilk günahtan ötürü "gizli ve suskun Tanrı" tarafından dünyaya terk edilmiştir. Halbuki kendisini bu dünyada bir sürgün olarak kabul eden insanoğlu evrende tek başına kalmaya boyun eğmek istemez. O tüm evrene hayat, kişilik, ruh vererek kendisini ebedileştirmek ister.
Sayfa 20
Reklam
Sanatkar, iç kıvrantısı içinde "huzur" arayan ve bu serapta hayalinin abidesini ören insandır. Dermansız bir beden ve canlı bir ruh!
Sayfa 25 - Hilmi Ziya Ülken
İnsan, hayat ile dünya arasında da bir denge kuramadığından trajik bir varlığa dönüşür ve hayat içindeki çabası absürt bir özellik kazanır. Diğer bir ifadeyle trajik, insanın dünyaya bağlı olma mecburiyetinden doğan hürriyetsizliğin ardında yatan dramdır.
Sayfa 18
Aristo, tragedyayı en üstün sanat olarak kabul eder. Çünkü tragedya korku ve acıma duyguları uyandırarak ruhu tutkulardan temizler. Onun talihsizliği arzularından daha büyüktür.
İnsan yaşadığı topluma uymak için isteklerinin pek çoğunu bastırmak zorunda kalır.
Sayfa 98 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Tanpınar'ın sanatı bir trajik bilincin sanatıdır.
Sayfa 75 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
O, rüyayı sürekli olarak ikinci bir hayat olarak değerlendirir ve ona göre "iç içe iki oda gibi, uyanık hayat ile rüya hali yan yana dururlar."
Sayfa 102 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
İnsan "Gerçek dünyada yapamadıklarını, yapmak cesaretini bulamadığı işleri rüyasında, değişik şekillerle bile olsa, kendini tatmin edecek tarzda ve hiç çekinmeden yapar."
Sayfa 133 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Çocukluğumuzun rüyaları aynı zamanda özgürlüğümüzdür.
Sayfa 110 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eski Yunan inancına göre rüya bir tanrı veya hayatın bir bölümü olarak kabul edilir ve bu figürün insanı uyurken ziyaret ettiğine inanılırdı.
Sayfa 97 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Mısırlılar rüyaları tanrılardan gelen mesaj olarak yorumlamışlardı.
Sayfa 97 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Babiller ve Asurlular, ölü ruhlarının rüyalarda kötü etkilere yol açtıklarına inanırlardı.
Sayfa 97 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
Zamanın bir yaratma olduğunu vurgulayan Bergson, geleceğin "şimdi"den keşfedilemeyeceğini söyler. Gelecek, tıpkı bir ressamın yapacağı portreyi kafasında tasarlamış olmasına rağmen, tasarının yapılıp bitmiş olan portreyle aynı nitelikte olmaması gibidir.
Sayfa 56 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
"Toprak, üzerinde emeklediğimiz, gezdiğimiz, oturup kaltığımız, hayat dediğimiz, gülünç ve muzdarip oyunu oynadığımız ve sonra kucağına döndüğümüz katı ana"dır.
Sayfa 27 - Kesit YayınlarıKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.