Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık

Edward Hallett Carr

Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık Gönderileri

Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık kitaplarını, Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık sözleri ve alıntılarını, Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık yazarlarını, Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
141 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
30 saatte okudu
Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık
Fetihlerle, fatihlerle okullarda öğrencilere beyazların tarihini anlatılırken diğerlerin ise sadece istatistiki bir bilgi ya da rolden ibaret olduğunu belirtiyor. Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık adlı kitapta, İngiliz siyaset bilimcisi Edward H. Carr ile yapılan söyleşiyi okuyoruz. Kitap oldukça sade ve akıcı bir anlatım içeriyor. Tarih ve teori iç içe olduğundan "ağır ve teknik dil" gibi anlayış burada yer almıyor. Çeşitli sorular eşliğinde tarih, sosyoloji, felsefe tartışılıyor. Tarih nedir ne değildir? Kralların, fatihlerin, burjuvanın adları her daim ön planda olmasının sebebi nedir? Halk neden dışarıda tutuluyor? Tarihe yansız bakılabilir mi? Aynı olayı bakan farklı kişiler neden farklı yorumlar? Tarihin neden öğrenciler tarafından sevilmediği sorularına cevaplar veriyor. Bu bağlamda kitap başarılı ve okunmaya değer. Ezcümle: Bu kitabı 7 -9 Eylül 2022 tarihleri arasında okudum. Bu yazı ise 1000Kitap sitesine 11 Ekim 2023'de eklendi. Tavsiye ediyorum.
Tarih Yazımında Nesnellik ve Yanlılık
Tarih Yazımında Nesnellik ve YanlılıkEdward Hallett Carr · İmge Kitabevi · 19926 okunma
Tarihçilik
Tarihçilik Her şeyi yalnız tarihsel temelleri üzerinde görüp yorumlama tutumu; tarihsel yanların aşırı vurgulanması.
Sayfa 125 - PDFKitabı okudu
Reklam
Luis Cabrera de Cordoba
«Eski çağların tarihini dikkatle inceleyip ondan çıkan dersleri kafalarında canlı tutanlar, geleceği de aydınlık biçimde görürler, çünkü dünya baştan sona aynı özelliktedir.»
Sayfa 122 - PDFKitabı okudu
tarihin amacı
Son olarak belirtelim ki tarihin amacı da bizim merakımızı gidermek ya da kültürümüzü arttırmak olmayıp, geçmişin toplumlarının nasıl işlediğini ortaya çıkarıp bugünkülerin nasıl işlediğini anlamak ve böylece insanlara geçmişi tanıtırken kendi yerlerini anlamalarına da yardımcı olmaktır.
Sayfa 121 - PDFKitabı okudu
Ekonomik durum
«Ekonomik durumun tek başına etkin olup, başka herşeyin edilgin (pasif) olduğu doğru değildir. Tersine, son çözümlemede etkisini hep gösteren ekonomik zorunluluk temeli üzerinde karşılıklı etkileşim söz konusudur... Demek ki, şurada burada rahat rahat sanıldığı gibi, ekonomik durumun kendiliğinden bir etkisi yoktur, .tersine insanlar kendi tarihlerini kendileri yapmaktadırlar; yalnız, kendilerini koşullandıran belli bir çevre içinde ve daha önceden var olan gerçek iliş­kiler temeli üzerinde. Bu ilişkiler içinde ekonomik olanlar, siyasal ve düşünyapısal ilişkilerden ne denli etkilenmiş olurlarsa olsunlar, son çözümlemede belirleyici olan ve anlamamızı sağlayacak ana doğrultuyu tek başına oluşturanlar bunlardır.» FRIEDRICH ENGELS
Sayfa 114 - PDFKitabı okudu
üretim araçlarına kimin sahip olabileceğini belirleyen
En önemli olan şey, üretim araçlarına kimin sahip olabileceğini belirleyen, ayrıca emeğin ürünlerini sahiplenme dediğimiz ikinci bir ilişki türünü de derinden etkileyen mülkiyet iliş­kileridir. Bu iki temel öge arasında sıkı bir karşılıklı uyum vardır: üretici güçlerin gelişme aşaması, üretim ilişkilerinin niteliği ile uyum içinde olmalıdır; gelişim-düzeyi ölçüsünde bir değişim oldu mu, üretici güçler ilerler ve değişirler, oysa bunlarla ilgili üretim ilişkileri de­ğişmeden kaldıkları için, sonunda çatışmaya götürecek olan bir çeliş­ki doğar. Marx'ın kendisi şunları yazıyor: « Üretici güçlerin gelişim biçimlerini, zorunlu olarak, bu ilişkilerin değişmesi izler. O zaman bir toplumsal devrim çağı başlar.»
Sayfa 105 - PDFKitabı okudu
Reklam
47 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.