Theodora

David Potter
Bizans İmparatoriçesi Theodora (495?-548), mütevazı bir aileden gelmesine karşın imparatoriçeliğe kadar yükselip ülkesine damgasını vurmayı başarmıştır. Ayı terbiyecisi babasının ve dansçı annesinin yolundan giderek ergenlik çağlarında sahneye çıkmış, günümüzde o yaşlardaki bir kız için asla düşünülemeyecek gösterilerin içinde yer almış, böylece şehrin önde gelen erkekleriyle tanışarak adım attığı iktidar yolu onu, tahtın veliahtı ve sonrasında sahibi Jüstinyen ile evliliğe kadar götürmüştür. Sahne sanatçısı kadınların üst sınıftan erkeklerle evlenmesinin yasadışı olduğu bir dönemde Veliaht Jüstinyen’i ikna edip imparator dayısı nezdinde girişimde bulunarak yasayı değiştirtmesini sağlayan Theodora, böylece hem kendisine imparatoriçeliğin kapısını aralamış, hem de meslektaşlarına büyük yarar sağlamıştır. İktidar sahnesindeki oyunculuğunda tecrübe edinip kendi ilişki ağını kurdukça ülkenin yönetiminde kazandığı ağırlığı, zor duruma düşmüş kadınları barındıran kurumlar oluşturmak ve genel kabulün dışındaki din anlayışına mensup kişileri desteklemek için kullanmıştır. Ama iktidardaki en kritik ve kendisine en büyük şanı kazandıran müdahalesi, Nika Ayaklanması sırasında şehirden kaçma hazırlığına başlayan İmparator Jüstinyen’i durdurarak otuz bin kişinin katledilmesi pahasına tahtını korumasını sağlayan şu cüretkâr sözleri olmuştur: “…hükümdarlık etmiş birinin kaçak konumuna düşmesi mümkün değildir. Ben bu mor giysimden asla ayrılmayacağım. Yüz yüze geldiğim insanlar bana imparatoriçe demeyecekse tek bir gün daha yaşamayayım. Eğer kurtulmak istiyorsanız Efendim, bu hiç sorun değil. Çok paramız var, deniz ayağımızın altında ve işte gemiler. Ama kaçıp güvenliğe kavuşurken ölümü mutlulukla tercih edeceğiniz bir hale düşmeyi isteyip istemediğinizi iyi düşünün. Bana en uygun gelen, şu eski sözdür: İktidar harika bir kefendir.” Geç Roma ve Bizans tarihçisi David Potter, Theodora’nın oyunculuktan imparatoriçeliğe, oradan da azizeliğe ulaşan yolu adımlayışını aktarırken, başta cinsel ithamlar olmak üzere Bizanslı tarihçi Prokopios’un ona yönelttiği ağır suçlamaları da yerli yerine oturtuyor.
Yazar:
David Potter
David Potter
Çevirmen:
Umre Deniz Tuna
Umre Deniz Tuna
Tahmini Okuma Süresi: 8 sa. 37 dk.Sayfa Sayısı: 304Basım Tarihi: 13 Nisan 2022Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
ISBN: 9786254059827Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Ciltli

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
304 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bir kadın komedyenin imparatoriçe olabileceği dünya... Kitabımız, dedikoduların, iftiraların, mesnetsiz çirkin söylemlerin gırla olduğu her türlü devlet entrikalarının döndüğü devletin kiliseyle yarışmak zorunda olduğu dönemde, sirkçi alt kesim bir aileden gelen, bir dönem fahişelik yapmak zorunda kalan bir kadının hikayesini anlatıyor. Theodora soylu kesimden olmayıp imparatoriçe olma başarısının yanısıra günümüz dünyasındaki kadın hakları kadar olmasa da ona yakın reformlar getirmesi büyük Antakya depremleri, Nika ayaklanması ve veba salgını gibi büyük sorunları çok iyi yöneten imparatorluğun dağılmasını hatta eski büyüklüğüne geri kavuşmasına öncülük etmiş olması onun hayatını daha değerli kılıyor.
Theodora
TheodoraDavid Potter · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202222 okunma
Reklam
304 syf.
10/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Bizans imparatoriçesi Theodora ayı terbiyecisi baba ve dansçı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Çok küçük yaşlarda dans etmeye başlamış ve o dönem kadınların kolay kolay oynamayacağı oyunlara dahil olmuş o dönemin aristokrat erkekleri ile tanışmış ve konstatinapolis veliahtı justinyen ile tanışıp evlenen kraliçe kendini dans sahnesinden iktidar sahnesine taşımıştır. İmparator justinyen imparatoriçenin etkisi altında bir hükümdarlık yapmıştır. Prokopios Bizans’ın gizli tarihi kitabında acımasızca eleştirdiği kitabını okumuştum. O kitapta olan Theodora’dan biraz daha yumuşak huylu anlatılmış.Tarih okumayı seviyorsanız kesinlikle ve şiddetle tavsiye ediyorum .
Theodora
TheodoraDavid Potter · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202222 okunma
304 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Theodora; fahişe, imparatoriçe, azize…
Yazar bazı yerlerde alakasız örnek ve konularla Theodora odağından çıksa da meraklısı için iyi bir kitap. Bu kitapla beraber Tessa Korber’in İmparatoriçe isimli tarihi romanını da tavsiye ederim. Oldukça hoş bir kurgusu var. Bunların yanında Prokopius’un Gizli Tarih kitabı da mutlaka okunmalı.
Theodora
TheodoraDavid Potter · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202222 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.