Tolstoy mu Dostoyevski mi

George Steiner

Tolstoy mu Dostoyevski mi Sözleri ve Alıntıları

Tolstoy mu Dostoyevski mi sözleri ve alıntılarını, Tolstoy mu Dostoyevski mi kitap alıntılarını, Tolstoy mu Dostoyevski mi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tolstoy'un yatağının başucunda iki kitap olduğu söyleniyor: Karamazov Kardeşler ve Montaigne'in Denemeler'i.
Sayfa 337 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tolstoy, epik geleneğin en önemli mirasçılarından biridir. Dostoyevski ise Shakespeare'den sonra gelmiş en önemli dramatik yazar; Tolstoy’un zihni mantık ve gerçeklerle ilgilidir, Dostoyevski akılcılığı aşağılar, büyük bir çelişki aşığıdır; Tolstoy, toprağın kırsalın ve pastoral tarzın yazarıdır; Dostoyevski tipik kentli, dilde modern metropolü yaratan kişidir; Tolstoy, Coleridge’ın deyimiyle “sürekli olarak ahlak yolunda kalan”, Dostoyevski ise doğal olmayan labirentlere dalan, ruhun dehlizlerinde ve bataklıklarında gezinen biridir. Tolstoy, somut dünyayı adımlayan, somut yaşantıların dokunabilir niteliğini ve duyularla algılanabilir gerçekliğini aktaran bir dev, Dostoyevski sanrıların, hayaletlerin sınırında gezinen, sonunda yalnızca bir düş olduğu anlaşılabilecek şeytani ayartmalara her zaman açık biridir; Tolstoy, bir sağlık ve Olympos timsalidir, Dostoyevski ise hastalığın ve cinler tarafından ele geçirilmenin yüklediği enerjilerin toplamıdır.
Sayfa 336 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dostoyevski, şizofreniyi en iyi anlayan yazarlardan biri olarak öne çıkar. Ama tek bir ses aracılığıyla insan bilincinin çok dilli karmaşasını dramatize etme sorununu kesin biçimde çözdüğü kitabı Yeraltından Notlar'dır.
Sayfa 217 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
“Tolstoy mu Dostoyevski mi?” Onların başarılarını ele alırken ve dehalarının özelliğini tanımlarken bir karşıtlıktan yararlanmak istiyorum. Rus filozof Berdyaev şöyle yazmıştır: "İnsanlar iki tipe ayrılabilir: Tolstoy düşüncesine yatkın kişilerle Dostoyevski düşüncesine yatkın kişiler." Hayat onu haklı çıkartıyor.
Sayfa 16 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Dostoyevski kendisinde bir kedinin esnek sağlamlığı olduğunu söylerdi. Geceyi kumar oynayarak, hastalıkla uğraşarak veya borç almak için yalvararak geçirmiş olsa da, dokuz canlı ömrünün hemen her gününü tam güçle çalışarak geçirdi."
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Tolstoy için tarihçilik ne ise, Dostoyevski için de gazetecilik odur. O, gazetelerde kendi normal dışı gerçeklik anlayışının doğrulandığını görüyordu. 1869'da Strahov'a yazdığı bir mektupta şöyle diyor: ''Hangi gazeteyi alırsan al, içinde insana çok sıra dışı gelen ama yine de gerçek olan bir sürü olay görüyorsun. Bizim yazarlar bunları fantastik buluyor ve hiç ilgilenmiyorlar; oysa bunlar çok gerçek, çünkü doğru. Ama bunları kim gözleyecek, kayda geçirecek ve anlatacak?
Sayfa 142 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
102 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.