Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997

Fahir Armaoğlu

Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997 Gönderileri

Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997 kitaplarını, Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997 sözleri ve alıntılarını, Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997 yazarlarını, Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
264 syf.
8/10 puan verdi
Harika bir dış politika kitabı
19 ve 20. Yüzyıl siyasi tarihi kitaplarıyla müthiş bilgi birikimini ve farkını ortaya koymuş olan merhum Fahir Armanoğlu, bu kitabında Amerikan-Türk ilişkilerini Osmanlı'nın son döneminden lozana, 27 mayısa, Nato' ya, soğuk savaşa ve 90'ların sonuna kadar objektif bir şekilde belgelerle ele alıyor. Tabii, bazı konular okuyucuyu sıkmasın diye doğal olarak kitapta yeterince açıklanmamış fakat buna rağmen kitap okuyan herkesin konuya belirli bir seviyede hakim olmasını sağlayabilecek şekilde sade ve anlaşılabilir bir üslüpla hazırlanmış.
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997Fahir Armaoğlu · Kronik Kitap · 201785 okunma
Yunanlıların İzmir'den tahliyesi
1922 yılının, Amerika'nın Türkiye politikası bakımından önemli bir olayı da Büyük taarruz ve büyük Zafer üzerine Anadolu'dan kaçarak İzmir'e yıkılan Rum halk ile Yunan askerlerinin tahliyesinde, İngiltere'nin, Amerika'ya başvurup, Amerikan savaş gemilerinin de bu tahliyeye yardım etmesini istemesi üzerine Amerika'nın gösterdiği tepkidir. Amerikan dışişleri bakanı Hughes, İngiliz büyükelçisinde şunları söylemiştir: "Birleşik Amerika, Anadolu'nun nüfus bölgelerine parsellenmesinde hisse istememiştir. İstanbul'da girişilen entrikaların da hiçbirine bulaşmamıştır. Yunan ordularının son bir buçuk yılda Anadolu'da uğradığı felaketlerden de sorumlu değildir. Asıl sorumlu olan son bir buçuk yıllık Avrupa diplomasisidir. İngiltere'nin imparatorluk ihtirasları ve karşılaştığı güçlükler ne olursa olsun, Amerikan hükümetinin bu ihtiraslar ve güçlüklerle bir ilgisi yoktur."
Reklam
264 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Amariganın oyunları
Ne olursa olsun hep bir dayatmaya maruz kalmış, hep bir nedenden ötürü düzlüğe çıkamamış ilişkilerimizi hangi olaylarda nasıl olduğunu biraz sıkıcı da olsa detaylı anlatıyor.
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997
Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997Fahir Armaoğlu · Kronik Kitap · 201785 okunma
Amerikan diplomasisinin, Türkiye ile ilgili projesi, en yüksek noktasına, Türkiye'nin 1952'de NATO'ya katılması ile ulaşmıştır. 1949 ile 1952 arasındaki süre, Türkiye ile Amerika arasında bir çıkar anlaşmazlığının ifadesi değil, İngiltere'nin egoist ve emperyalist tasalarının Türkiye'yi ve hatta Amerika'yı kösteklemesinin hikâyesidir.
Kronik Kitap
1922 yılının, Amerika'nın Türkiye politikası bakımından önemli bir olayı da Büyük Taarruz ve Büyük Zafer üzerine Anadolu'dan kaçarak Izmir'e yığılan Rum halk ile Yunan askerlerinin tahliyesin de Ingiltere'nin, Amerika'ya başvurup, Amerikan savaş gemilerinin de bu tahliyeye yardım istemesi üzerine Amerika'nın gösterdiği tepkidir. İngiltere'nin israrları üzerine nihayet tepesi atan Amerikan Dışişleri Bakanı Hughes, Ingiliz Büyükelçisi'ne şunları söylemiştir: "Birleşik Amerika, Anadolu'nun nüfuz bölgelerine parsellenmesinden hisse istememiştir. İstanbul'da girişilen entrikaların da hiçbirine bulaşmamıştır. Yunan ordularının son bir buçuk yılda (Anadolu'da) uğradığı felaketlerden de sorumlu değildir. Asıl sorumlu olan son bir buçuk yıllık Avrupa diplomasisidir. Şunu da belirtmek isterim ki, Ingiltere'nin Imparatorluk ihtirasları ve karşılaştığı güçlükler ne olursa olsun, Amerikan Hükümeti'nin bu ihtiraslar ve güçlüklerle bir ilgisi yoktur."
Kronik Kitap
44 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.