Türk Musikisi Nazariyatı Tarihi

Doç. Dr. Mehmet Tıraşcı

Türk Musikisi Nazariyatı Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Türk Musikisi Nazariyatı Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Musikisi Nazariyatı Tarihi kitap alıntılarını, Türk Musikisi Nazariyatı Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Göktürklerin resmi çalgısı, Orhun Yazıtlarında "köbürge" olarak ifade edilen davuldur. (Sanal, Mehter Mûsikisi, 1964, s. 1) Daha önce Hunlarda yer alan bayrak ve davulun yanına boru gibi üflemeli bir çalgının eklenmesi (Gazimihal, Türk Askeri Muzikaları Tarihi, 1955, s. 2) ile ezgi, ritmin önüne geçmiş bulunuyordu. Böylece modal mûsikînin ilk aşaması olan altı ve yedi perdeli musiki sistemi ortaya çıktı. Göktürklerde, kaganların meclislerinde mûsikî icra edilir, bu icrayı da yine tuğ takımla yapardı. Fakat Uçan'a göre burada másiki icra eden kişilerin bunu meslek haline getirmesi ve iktidarın mûsikîsinin daha sanatlı olmasına gayret etmesi neticesinde sanat ve halk mûsikîsi arasındaki i ayrımın da temelleri atılmış oldu. Artık Türk mûsikîsi büyüsel (dini) anlamından sıyrılıp, tat alma, hoşlanma ve estetik gibi algılara hitap etti.(Uçan,2000,s.27-28)
SEYYİD MEHMED EMİN(XVIII.Yüzyılın sonu)
Dikkat çeken başka bir husus ise Derviş Mehmed Emin'in tam sesler arasında verdiği iki nim perdeye bazı ekler de yapmasıdır. Örneğin, Nevâ ve Hüseyni arasında bulunan Hisâr ve Bayati perdelerini zikretmekle birlikte ŞÛRÎ isminde bir perde daha verip bunun Hüzzam perdesi olduğunu ifade eder. Ayrica eserde Segah ve Çargah arasında bulunan Buselik perdesine ek olarak Segâh ile Bûselik arasında bir perdeden daha bahseder. Sâzkâr diye adlandırdığı bu perde, XVIII. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen bir mûsikî risâlesinde ve Kemanî Hızır Ağa'da bulunmakla birlikte, bunu ilk defa isimlendiren Derviş Mehmed Emin olmuştur. (Doğrusöz, Músiki Risäleleri (Ankara Milli Kütüphane 131 Numaralı Yazma), 2012, s. 56)
Sayfa 170Kitabı okudu
Reklam
Ali Ufkî bey (ö.1675)
Bunlar arasında önemli olanı 1650 dolaylarında kaleme alınan Mecmua-i Sâz ü Söz'dür. Bu kitap, XVI. ve XVII. yüzyıllara ait beş yüzden fazla söz ve saz eserini ihtiva etmektedir. Ayrıca Türk hatta Islam dünyasında bilinen ilk nota koleksiyonudur. (Behar, Ali Ufki ve Mezmurlar, 1990, s. 37) Eser içerisinde 160 peşrev, 104 türki, 84 murabba, 47 varsağı, 44 saz semâî, 41 semâi, 18 tesbih, 15 ilahi, 10 raksiyye, 4 şarkı, 2 tekerleme örneği bulunmaktadır. (Cevher,1995,s.50-52)
Sayfa 151Kitabı okudu
Geri13
33 öğeden 31 ile 33 arasındakiler gösteriliyor.