Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Varoluşun Keşfi

Rollo May

Varoluşun Keşfi Gönderileri

Varoluşun Keşfi kitaplarını, Varoluşun Keşfi sözleri ve alıntılarını, Varoluşun Keşfi yazarlarını, Varoluşun Keşfi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"kendi içimizdeki savaşın her iki cephesinde de yer almak"
Kierkegaard kaygının kaynağındaki asıl dehşetin ölüm değil, her birimizin kendi içimizdeki savaşın her iki cephesinde de yer almamız olduğunu id­dia edecek kadar ileri gitmişti; öyle ki "kaygı kişinin kork­tuğuna karşı duyduğu bir arzudur" demişti; "yabancı bir güç gibi bireyi kıskıvrak yakalar ama kişi yine de benliğini koparıp atamaz".
Sayfa 18 - us yayınları
yaşadığımız konformizm ve dışadönük insan çağının getirisi.
(..)kişinin benliğini, kendi varlı­ğı boşalana kadar başkalarına katılmak ve onlarla özdeş­leşmek için saçıp savurması.
Sayfa 26 - us yayınları
Reklam
228 syf.
·
Puan vermedi
"varoluşun keşfi" rollo may'in ; freud, kierkegaard, hegel, marx, tllich, rilke, locke ve kafka'dan alıntılarla varoluşun tarihçesine değindiği güçlü bir metin. klasik-modern psikiyatri ve varoluşçu ekol arasındaki farkları detaylandırmış, yerinde ve sofistike eleştirilerle güçlendirilmiş. içerisinde kaygı, korku, bilinç, farkındalık, aktarım, karşılaşım, gerçek, hakikat, baskılama, direniş gibi kavramları örneklendirerek varlığın ontoljisine değinilmiş. bolca altı çizilecek cümle, güzel kitap
Varoluşun Keşfi
Varoluşun KeşfiRollo May · Okuyan Us Yayın · 2012287 okunma
İnsanı anlamanın varoluşçu yolunun örnekleri Batı tarihindeki atalarda, örneğin Sokrates'in diyaloglarında, benliğin bilinçaltı psikolojisi analizlerini yapan Augustine'de, "yüreğin, aklın bilmediği gerekçeleri" yüzünden bir yer bulma mücadelesi veren Pascal'da görülebilir. Fakat özellikle yüz yılı aşkın bir süre önce Kierkegaard'ın zamanında hüküm süren milliyetçiliğe getirdiği şiddetli itirazda, Maritain'in deyişiyle Hegel'in "aklın totaliterliğinden" söz etmesiyle kendini göstermiştir. Kierkegaard'a göre, Hegel'in soyut hakikati gerçeklikle özdeşleştirmesi kandırmacılığa kadar giden bir yanılsamadır. "Hakikat", der Kierkegaard, "birey onu eylemiyle ürettiği zaman var olur." Heidegger ve onu izleyen varoluşçular, insanı yalnızca özne olarak gören -yani yalnızca düşünen bir varlık olarak gerçekliği olan insan olarak gören- rasyonalistlere ve idealistlere şiddetle itiraz etmişlerdir. Fakat insanı hesaplanabilen ve kontrol edilebilen bir nesne olarak ele alma tavrına karşı da aynı şiddetle savaş açmışlardır ve bunun örnekleri bugün Batı dünyasında insanları adeta robotmuş gibi, ucu bucağı olmayan bir endüstriyel ve siyasi kolektivizmin içine sıkıştırarak isimsiz birimler yapmak eğiliminde kendini gösterir.
Nesnel hakikat arttıkça, içsel netliğimizde o kadar azalmakta
Apati olmuşum :/
Apati: Dış dünyaya karşı ilgisizlik; insan için önemli sayılması gereken şeyler karşısında duygusuzluk."
Reklam
Ellen ölme isteğini "boğazını sınırsız bir coşkuyla yırtan kuş ölür" gibi ifadelerle anlatır. Sıkça yazdığı şiirler, günlükler ve düzyazılarda yazarlık yeteneği görülmektedir. Sylvia Plath'ı anımsatır. Binswanger şu zor soruyu sorar: "Ancak kendi canlarını alarak varoluşlarını ifa edebilen kişiler var mıdır? Varoluşun sadece candan feragat ederek varolduğu yerdeki varoluş, trajik bir varoluştur."
Ne yapmakta olduğumuzu tamı tamına bilmek, onu hissetmek, tüm varlığımız da onu deneyimlemek,nedenini bilmekten daha önemlidir..
Yalnızca iki şeyi biliyorum.Birincisi bir gün öleceğim.İkincisi ise şu anda ölü olmadığım.Yanıtını merak ettiğim tek soru ise bu iki nokta arasında ne yapacağım!..
Nietzsche bir keresinde intihar düşüncesinin bir çok hayat kurtardığını söylemişti.Herhangi birinin,intihar etmenin tamamen kendi elinde olduğu gerçeğini fark edene dek kendi hayatını tümüyle ciddiye alabileceğinden şüphe duyuyorum.
Reklam
Baskılamak tam olarak kişinin benliğini özgürlükten bihaber bırakmasıdır.
"Neşe, kazanılan güç hissinin semptomundan başka bir şey değildir."
1.145 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.