Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yaşamak Tuhaf Şey

Carmen Martín Gaite
“Martín Gaite benliğin parçalara ayrılmasını, kalıpların anlamsızlığını, savunma ve inkâr mekanizmalarının duyuları altüst edişini özgün, asi bir üslupla ve yüzleşme dolu içsel monologlarla sorguluyor.” —Colin Greenland, The Guardian 1997 yılında İspanyol Kraliyet Akademisi Fastenrath Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Yaşamak Tuhaf Şey’de Martín Gaite, Virginia Woolf’u anımsatan üslubuyla, tuhaf yaşam macerasının derinlerine dalarak ölümün geride kalanlara bıraktıklarının, yalanların, geçmişi affedebilmenin ve sevgi arayışının hikayesini anlatıyor. "Yaşamın ne kadar tuhaf olduğunu bir tek ölüler biliyor." Madrid’de kütüphane arşivinde çalışan bir kadın yakın zamanda annesini kaybedince boşluğa düşer. Dengesini yeniden kurabilmenin bir yolu olarak, on sekizinci yüzyılda yaşamış bir maceraperestin muammalı hikâyesini incelediği doktora tezini tamamlamaya yönelir ancak günbegün kendini bu adamla özdeşim kurarken bulur ve karşısında bambaşka bir bilmece belirir: metaforlar. Zihnindeki imge ve düşlemler onu ele geçirmiştir; fevriliği ve şüpheciliğiyle kararsızlığa sürüklenirken, delidolu gençlik yıllarının hatıralarıyla hesaplaşmaya başlar. Hayal dünyası onu iyi bir araştırmacı, torun, evlat ya da sevgili olmaktan alıkoyar; tüm sorumlulukları bir yana bırakıp bambaşka bir şey yapması gerekiyordur, ama ne? Bu sorunun cevabına ulaşabilmek için önce balta girmemiş hatıralar ormanında kendine yol açması gerekecektir. “Diğer bitki türlerinden farklı olarak anı tohumları havada uzun süre süzülür ve sinek gibi vızıldadıklarını işitiriz; sesleri, onlardan kaçmaya çalışanlar için kötüye alamettir. Bazen birini yakalar daha sonra salarız, ödünü patlatırız neredeyse, ancak algılarımız bir kere açılmıştır ya, peşinden gitmeden duramayız, ta ki o irtifa kaybedip bir yere konana dek. Sonra kaderin onu sürüklediği bu kısa mola yerine belki de gizlice gideriz ve çorak toprağı işler, üstüne bir tabela çakar, bir gün geri gelip de kök salması için yolunu gözleriz. Geri gelmezse, fena; badem ağacı yeni tomurcuklanmışken don yemiştir, böyle düşünürüz. Kabul edelim ya da etmeyelim, o hatıra tarlasının bekçisi haline gelmişizdir artık.”
Yazar:
Carmen Martín Gaite
Carmen Martín Gaite
Çevirmen:
Ekrem Nadi Cantürk
Ekrem Nadi Cantürk
Editör:
Begüm Berkman Padar
Begüm Berkman Padar
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 54 dk.Sayfa Sayısı: 208Basım Tarihi: Nisan 2019Yayınevi: Kafka Yayınevi
ISBN: 9786054820832Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
başkalarından bize miras kalan yalanlardan sıkılanlara
İspanyol edebiyatından çok uzak biri olarak önyargılı başladığım ama son derece keyifle okuduğum bir kitap oldu . Carmen Martin Gaite ile ilgili çok fazla fikrim olmamasına rağmen ödüllü kitapları okuma takıntıma yenik düşerek aldığım bir eserdi. 6 ödüllü bir yazarsa mutlaka farklı bir kalemi vardır diye düşündüm. Kitapta uzun betimlemeler , ardı arkası gelmeyen uzun cümleler o kadar güzel bir ahenk içindeki hiç bunaltmıyor okuyanı. Psikolojik analizleri insana çok yerde kendi kendini sorgulatıyor. Metaforlara takılıp kalması pek çok olayda kendi yaşantımızdan tanıdık bir sahne getiriyor hafızalarımıza. Konu bütünlüğü olan , duygusal yönüyle bazen biraz melankolik ,akıcı bir roman . Çeviri çok güzel, okurken yormuyor . İnsana dair okumaları seven herkese keyifli okumalar dilerim .
Yaşamak Tuhaf Şey
Yaşamak Tuhaf ŞeyCarmen Martín Gaite · Kafka Yayınevi · 201957 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
Ablamın kitaplığından alıp okudum. Kendi kitaplığım için de alıp bir kere daha okuyacağım en kısa zamanda. İnceleme yazısı yazmak istemiyorum aslında. Satırlara dökülen her duygunun her olayın her düşüncenin bu kadar sakin ama etkileyici bir üslupla anlatıldığı bir kitabı ben hangi sözcüklerle anlatabilirim şu an pek bilmiyorum zaten. Bazı kitaplarda tanıştığınız karakterler size çok tanıdık gelir ya bence insan en çok o anlarda kendini tanıyor. Kendini anlamaya en çok o anlarda yaklaşabiliyor. Ya da kendi düğümlerini de çözebileceğini hissediyor. Etkilendik işte yahu.
Yaşamak Tuhaf Şey
Yaşamak Tuhaf ŞeyCarmen Martín Gaite · Kafka Yayınevi · 201957 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
İspanyol Kraliyet Akademisinin iki kadın üyesinden biri olan Carmen Martin Gaite’nin bu eseri, ölümünden üç yıl önce Fastenrath Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. Carmen Martin Gaite , bireyin içsel çatışmalarını, monologlarını, ölümün geride bıraktıklarını, yalanların, geçmişi affedebilmenin ve sevgi arayışının hikâyesini Virginia Woolf’u anımsatan üslubuyla ele alıyor. Kitap, bireyi ele aldığı için kendimizde bir hayranlık uyandırıyor ve bu hayranlıkla hiç sıkılmadan okuyabileceğimiz türden bir roman oluveriyor. Şahsen, çok severek ve ilgiyle okuduğum bir (16 tane alıntısını paylaşmışım) kitaptı. Herkese tavsiye ediyorum, tadından yenmez bir kitap..
Yaşamak Tuhaf Şey
Yaşamak Tuhaf ŞeyCarmen Martín Gaite · Kafka Yayınevi · 201957 okunma
208 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
"Yaşamın ne kadar tuhaf olduğunu bir tek ölüler biliyor ama bunu tasvir edebilecek bilgeliğe eriştiklerinde de iş işten geçmiş oluyor." Canım @ilknurrcakr ile ve bizatihi kendisinin tavsiyesi ile muazzam bir okuma yaptık. Aynı gün içinde aynı kitabı birlikte okumak şahane bir fikir oldu bize, devamı için hep daha da fazla heyecanlanıyorum Gelelim kitaba... İsmini her satırda içinizden tekrar ettiren bir hikaye. Öyle sade ve duygusu geçen bir anlatıma sahip ki yazarın bol ödüllü olması tesadüfi olamaz dedirtiyor insana. Kahramanımız, 35 yaşında bir kütüphanecidir, aynı zamanda tez çalışması yapmaktadır. Hayatı akarken, annesinin ölümü, dedesine huzur evinde annesi kılığında ziyaret yapması ile tez çalışması için yaptığı araştırmaların gerçeklerle kurgunun karıştırmasına sebebiyet verecek kadar hayatının seyrini değiştirir. Kayıplar hep çok zor kabullenilir. İnsan evladı için zaman olmasa yaşamak çok zordur ya, zamanla yaralar iyileşir, zamanla üstesinden gelinir, zamanla hesaplaşalar yapılır ve hayat akar. Anne-kız ilişkileri, gençlik hesaplaşmaları, sorgulamalar veee elbette metaforlar üzerine muazzam bir kitaptı. Kısacık ve çok etkili bir okuma yapayım derseniz buyrunuz, ısrarla tavsiyemdir. Keyifli okumalar Vee çok teşekkürler @ilknurrcakr #readingismycardio #aslihanneokudu #okudumbitti #2021okumalarım #okuryorumu #kitaptavsiyesi #neokudum #yaşamaktuhafşey #kafkakitap #carmenmartingaite #çevirikitaplar #yazarlarkitaplar #dünyaedebiyatı #İspanyoledebiyatı #ödüllükitaplar
Yaşamak Tuhaf Şey
Yaşamak Tuhaf ŞeyCarmen Martín Gaite · Kafka Yayınevi · 201957 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.