Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
197 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz
, tarihte örneğine az rastlanan bir kahramanın hikâyesini anlatıyor
Halime Kaptan
Halime Kaptan
’da. Bir kadın kaptanın fırtınalar, azgın dalgalar ve korsanlarla mücadele ederek İnebolu’ya cephane taşımasının romanıdır bu. Cideli Temel Reis’in gelini Halime Kaptan’ın kaptan olarak ortaya çıkış hikâyesi.. Türk Kurtuluş Savaşı’nın, elinde silah olan tüm erkeklerin cepheye gönderildiği yıllardır. Köyde sadece yaşlılar, kadınlar ve çocuklar kaldı. Herkesin tuza, şekere ve ekmeğe hasret kaldığı yıllarda evinin ihtiyaçlarını karşılamak için sefere çıkan Temel Reis yolda hastalanarak hayatını kaybeder. Oğluyla yalnız kalan Halime, evinin geçimini sağlamak için babasının teknesiyle açık denizlere açılarak erkek kılığına girer, oğlu ve iki mürettebatıyla Karadeniz’in dalgalı sularında savaşmaya başlar. Bu zorlukların hiçbiri onu yıldırmaz, aksine Karadeniz'e tutkuyla bağlanır. O artık İnebolu'ya cephane taşıyan, Kurtuluş Savaşı'nın fedakar kadınlarından biridir, Halime Kaptan'dır...
Halime Kaptan
Halime KaptanRıfat Ilgaz · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20163,772 okunma
456 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Boğaziçi Şıngır Mıngır
Boğaziçi Şıngır Mıngır
, Türk şair ve deneme yazarı olan
Salâh Birsel
Salâh Birsel
‘in geçmişin İstanbul kahvelerini, Beyoğlu ve Boğaziçi’nin sanat çevrelerini anlattığı ilk defa 1980 yılında yayınlanan “deneme” türündeki eseri. Eser boğazda yaşanan tarihi olayları ve tarihi eserleri konu edinmiştir. Bilgilendirmeye yönelik bir eserdir. Turistlere rehber niteliği taşır. İstanbul gibi benzeri olmayan bir şehre sahip olduğumuzu anlıyoruz. İstanbul’un Tarihi eserleri hakkında hiçbir yerde rastlanamayacak önemli bilgiler barındırmaktadır. Boğaziçi Şıngır Mıngır, Milli Eğitim Bakanlığı'nca okullarda tavsiye edilen 100 temel eserden birisidir.
Boğaziçi Şıngır Mıngır
Boğaziçi Şıngır MıngırSalâh Birsel · Sel Yayıncılık · 2017208 okunma
Reklam
407 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Suyu Arayan Adam
Suyu Arayan Adam
, Biyografik romanlarıyla, sıradışı yaşamıyla ünlenen Türk yazar, iktisatçı ve tarihçi
Şevket Süreyya Aydemir
Şevket Süreyya Aydemir
'in kendini ararken Türkiye’nin dününü, bugününü ve yarınını anlattığı,1959’da tamamlanan otobiyografik eseridir. Şevket Süreyya Aydemir, Suyu Arayan Adam isimli eserinde, çocukluğundan itibaren hayat hikâyesini ayrıntılı bir şekilde anlatmıştır. Bir ilkokul öğretmeni olarak yetişmek üzereyken, Birinci Dünya Harbinde savaşa katılan ve sonra Büyük Turan'ı kurmak yolunda Kafkas, Hazar ülkelerine koşan bir Türk gencinin hikâyesidir. Eser birçok açıdan dikkati çekmiş ve çok okunmuştur. Eserin okunmasında hem kullanılan dil ve üslup hem de yazarın hayat hikayesinin çok renkli olması etkili olmuştur. Eseri çok samimi ve duru bir Türkçe ile yazılmıştır. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından “100 Temel Eser” kapsamına alınmıştır.
Suyu Arayan Adam
Suyu Arayan AdamŞevket Süreyya Aydemir · Remzi Kitapevi · 20213,438 okunma
Bir adam vardı. Suyu arıyordu. Toprağı üç kulaç, beş kulaç kazdı. Suyu bulamadı. On kulaç, on beş kulaç kazdı. Gene suyu bulamadı. Sonra yerin derinliklerinde kara kaya tabakalarına rastları. Yeise düştü gücü sona erdi ve suyu bulmaktan ümidini kesti. Fakat bir ses ona: – Daha derinlere in, daha derinlere, dedi. Daha derinlere indi ve suyu buldu.”
Remzi kitabeviKitabı okudu
86 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Kayıp Aranıyor
Kayıp Aranıyor
, Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından birisi olan Türk hikâye ve roman yazarı, şair
Sait Faik Abasıyanık
Sait Faik Abasıyanık
'ın 1953 yılında yazdığı ikinci ve son romanıdır. Romanın Kadın kahraman Nevin'in erkeksi bir yapıya sahip olmasının sebebinin Nevin'in yazarı temsil etmesi olduğu iddia edilmiştir. Kitapta: Yurt dışında büyümüş olan ve
Kayıp Aranıyor
Kayıp AranıyorSait Faik Abasıyanık · Yapı Kredi Yayınları · 20115,6bin okunma
192 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı Atay
, Atatürk üzerine çalışmalarıyla tanınmış, Cumhuriyet döneminin en etkin gazetecilerden ve Yazarlardandır. Arapçada "Cebel ez-Zeytün", İngilizcede "Mount of Olives" ve Almancada "Ölberg" olarak adlandırılan
Zeytindağı
Zeytindağı
, Kudus'ün doğusunda yer alan ve Eski Ahit'te, Yeni Ahit'te ve çağdaş edebiyatta bahsi geçen bir tepedir. Zeytindağı tepesi, Yahudilerce kutsal kabul edildiği için, ölünce buraya gömülmek istemektedirler. Bu nedenle, tepede bazıları ünlü kişilere ait yüz elli bine yakın mezar bulunmaktadır. Zeytindağı, insanın kanını donduran tarihi bir süreci, "bir imparatorluğun çöküşünü" o zamana göre en duru Türkçeyle karşımıza getiriyor. Kitapta Mehmetçiğin Yemen'de, Aden'de, Kanal'da, Gazze'de, Arap Çölleri'nde nasıl kırıldığını yenilgiden sonra bir vagon dolusu "mecidiye altınını, bile nasıl bıraktığımızı hayretler içersinde okuyacaksınız. Cemal paşa'nın emir subayı olarak, o günlerde en yakınında olan Falih Rıfkı, Zeytindağı kitabıyla tarihimize bir ibret belgesi bırakırken, her biri bir destan olabilecek, askerlerin günlükleri ve adeta kumar masasında kaybedilen Ahmetlerin, Mehmetlerin hikayeleri tüylerinizi ürpertecek..
Zeytindağı
ZeytindağıFalih Rıfkı Atay · Pozitif Yayınları · 20119,9bin okunma
Reklam
Zeytindağı
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı Atay
bunları yazmaya başlarken, Türk Edebiyatına ve Türk vatanına bu kadar kıymetli bir yadigar bırakacağını ihtimal ki ümid etmedi. Buna belki alçak gönüllülüğü mani oldu. Fakat
Zeytindağı
Zeytindağı
’nda nasıl Türkün o acı günlerini, heyecanları ve ızdırapları ile yaşatmışsa kendi şöhret ve sanatını da Türk edebiyatında çok yükseklerde ve ilelebed diri tutacak bir abide yaratmıştır. Edebiyatımızda böyle bir esere tesadüf ettiğim için bir Türk sıfatıyla, ben iftihar ederim. Bir muharrir, bütün ömründe böye bir kitap yazabilmişse, dünyaya beyhude gelmemiş demektir.”
Hüseyin Cahit Yalçın
Hüseyin Cahit Yalçın
Zeytindağı..
"...Gençlere kitap, mekteplere kıraat, milli edebiyata numune...İşte; bu kitap, o kadar çok beklenen ve o kadar çok aranan hayati ihtiyaçlara tek başına cevap vermek kudretine haizdir. Ne kadar muhteşem; kimsenin dudağını bükmeye hakkı olamaz. Halep ordaysa arşın buradadır... Bu kitabı okumak adeta bir borçtur ve bir vazifedir."
Behçet Kemal Çağlar
Behçet Kemal Çağlar
"...
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı Atay
'nın son eseri
Zeytindağı
Zeytindağı
, Cumhuriyet devri edebiyatının en büyük hadiselerinden birini teşkil etti. Falih Rıfkı'nın bize hatırlattığı devir, Türk milletinin geçirdiği ve geçirebileceği felaket devirlerinin en facialısı, en dehşetlisi ve ruha en çok bezginlik verenidir. Eğer, muharririn keskin ve yüksek zekası bu devir üstüne berrak bir aydınlık gibi aksetmemiş olsaydı, biz ona doğru başımızı çevirip tekrar bakmak arzu ve cesaretini kendimizde bulamıyacaktık."
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
Yakup Kadri Karaosmanoğlu
"...
Zeytindağı
Zeytindağı
'nı seve seve okudum. Zaten başladıktan sonra bırakmak kabil değil. Bence bu yeni kitabında
Falih Rıfkı Atay
Falih Rıfkı Atay
'nın üslubu, öbür kitaplarından daha göz kamaştırıcıdır ve zannedersem en güzel haline vasıl olmuştur. Zeytindağı, bugünkü Türkçe ile ne kadar kuvvetli anlatım yapılabileceğine sağlam bir delildir."
Nurullah Ataç
Nurullah Ataç
Reklam
352 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kalpaklılar
Kalpaklılar
, Milli Mücadele”yi romanlaştıran bir yazar olarak da adını yaygınlaştıran
Samim Kocagöz
Samim Kocagöz
tarafından yazılmıştır. Yazar, önsözde Kalpaklılar’ı “Eşsiz kahraman, ölümsüz Atatürk‘e ve istiklal ordusunun aziz şehitlerinin anısına, gazilerine armağan ediyorum.” der. Kalpaklılar, yazarın olgunluk dönemi ürünlerindendir. Yunanlılar tarafından işgaliyle başlar ve işbirlikçi Damat Ferit Paşa’ya bağlı güçlerin Gerede ve Düzce başkaldırmalarına değin sürer. İşgal altındaki topraklardan Kuvayı Milliye’nin doğuşuna, cephelerdeki çarpışmalardan gerici ayaklanmalara kadar Kurtuluş Savaşı’nın, bir ulusun bağımsızlık için verdiği mücadelenin gerçek destanıdır. Kalpaklılar, tarihimizin önemli bir bölümüne tanıklık eden yaşamış kahramanların da yer aldığı, belgelere dayandırarak ve tanıklardan dinleyerek olturduğu belgesel bir romandır.
Kalpaklılar
KalpaklılarSamim Kocagöz · 2005634 okunma
111 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Anayurt Oteli
Anayurt Oteli
ilk modernist Türk yazarlarından biri olan
Yusuf Atılgan
Yusuf Atılgan
'ın ikinci romanıdır. Yazar Yusuf Atılgan, Psikolojik yabancılaşma ve yalnızlık temasını başarıyla işleyen bir yazar olarak tanındı ve modern Türk edebiyatının önde gelen ustaları arasında yer aldı. Anayurt Oteli'ndeki Zebercet karakteri ise yaşadığı anı anlamlandırmaya çalışan insan tipolojisinin bir örneğidir. Bu anlamlandırma “neden ve niçin yaşıyorum sorusu” ile, yalnızlık, aşk ve cinsellik ekseninde gerçekleşir. Romanın mekanı Manisa'daki Anavatan Oteli'dir. Otelin ismi daha sonra Anayurt Oteli olarak değiştirilmiştir. Zebercet ve Otel, Türk edebiyatının unutulmaz bir tipi ve unutulmaz bir mekanı olmuştur. "Ne ölü, ne sağ" bir yaşamın kahramanı Zebercet. Gözünü ilk açtığı ve yaşadığı Anayurt Oteli'yle aynı kaderi paylaşıyor: Birbirine benzeyen geçici ilişkilerle geçen günler, yalnız ve tek başına sürüklenen bir hayat. Gecikmeli Ankara treniyle gelen -adını bile bilmediğimiz- kadın otelde bir gece kalır ve Zebercet'in de, Anayurt Oteli'nin de sessiz akıp giden günlerinin içeriği değişir. Küçük ayrıntıların tekdüze şaşmazlığında nerdeyse takıntılarla sürüklenen bir yaşamın öfkesi de, çaresizliği de büyük oluyor. Anayurt Oteli, 2008 yılında "müstehcen içeriği dolayısıyla" Milli Eğitim Bakanlığı’nın “100 Temel Eser” listesinden çıkarılmıştır.
Anayurt Oteli
Anayurt OteliYusuf Atılgan · Yapı Kredi Yayınları · 201729,8bin okunma
260 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Karartma Geceleri
Karartma Geceleri
, Hababam sınıfı romanı Yazarı, şair, romancı
Rıfat Ilgaz
Rıfat Ilgaz
ın II. Dünya Savaşı sırasında kitabına el konulan şair-öğretmen Mustafa Ural’ın hikâyesi konu edinmiştir. Yıl 1944… İkinci Dünya Savaşı sınırlarımıza kadar dayanmıştır. Hitler faşizminin tüm Avrupa’yı ateşe attığı günler… Türkiye bu savaşa dâhil olmamak için dirense de etkileri tüm ülkede hissedilecektir. Ekmek, şeker, yakacak gibi temel ihtiyaç maddeleri karneye bağlanmış, dışarıdan gelebilecek ani baskınları önlemek amacıyla geceleri her yerde karartma uygulaması başlamıştır. Ülkenin aydınlarına da baskı uygulanan bir dönemdir bu aynı zamanda. Rıfat Ilgaz, Karartma Geceleri’nde işte bu kapkaranlık günleri anlatır. Bir aydın, şair ve edebiyat öğretmeni olan Mustafa Ural, yazdığı ve toplatılan şiir kitabı nedeniyle aranmaktadır. Sağlık problemleri vardır, bu nedenle de hemen teslim olmak istemez. İstanbul’un soğuk ve karartılmış sokaklarına, eş dost evlerine sığınır. Tutuklandığı zaman savaş bitmiştir, ama savaş yıllarının Türkiye’de bıraktığı izler uzun süre silinemeyecektir. Rıfat Ilgaz, Mustafa Ural’ın kaçış öyküsünü anlatırken, savaşın etkisindeki ülkemizin 1940’lı yıllarına da ışık tutuyor. Yurdumuzda ve uluslararası yarışmalarda birçok birincilik ödülü alan Karartma Geceleri’nin filmi de romanı kadar büyük bir ilgi görmüştür. Karartma Geceleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca tavsiye 100 temel eserden birisidir.
Karartma Geceleri
Karartma GeceleriRıfat Ilgaz · Çınar Yayınları · 20174,439 okunma
478 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
İbrahim Efendi Konağı
İbrahim Efendi Konağı
, Türk mütefekkir ve mutasavvıf yazar olan
Samiha Ayverdi
Samiha Ayverdi
1964 yılında yayımlanan romanıdır. İbrahim Efendi Konağı adlı eseri hem bir ailenin hem de bir devletin dramıdır. Eserdeki hikaye, görkemli bir konakla birlikte görkemli bir devletin yıkılışıdır. Pek çok yazar İbrahim Efendi Konağı’nı yazarın en büyük eseri olarak görmektedir. Kitap, maliye meclisi başkanı İbrahim Efendi’nin konağındaki olayları ve devletin çöküşünü konu edinir. Karakterler İbrahim Efendi: Meclis-i Maliye reisi ve konağın sahibidir. 80 yaşında varlıklı ve nüfus sahibi biridir. Hilmi Bey: İbrahim Efendi’nin kardeşidir. Bahise Hanım: İbrahim Efendi’nin kardeşidir. Salih Bey: İbrahim Efendi’nin damadıdır. Zengin ve hırslı bir karakterdir. Yusuf Bey: İbrahim Efendi’nin damadıdır. İyi niyetli bir adamdır. Şevkiye Hanım: İbrahim Efendi’nin kızıdır. Konağın yükünü taşıyamayan ve bu yüzden sorunlar yaşayan kişidir. Şükriye: İbrahim Efendi’nin küçük kızıdır. Zaim bey: Kötü niyetli bir adamdır. Ayrıca köşkün kâhyasıdır. İbrahim Efendi Konağı, Milli Eğitim Bakanlığı'nca okullarda tavsiye edilen 100 temel eserden birisidir.
İbrahim Efendi Konağı
İbrahim Efendi KonağıSamiha Ayverdi · Kubbealtı Neşriyatı · 2021742 okunma
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.