Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Akaid-i İslamiyye
Nazar boncuğu kullanımı tarihte Babil ve Mısırlılara(Mezopotamya Bölgesi) kadar dayanır. Nazar boncuğundaki göz; şeytan gözünün simgesidir. Şeytandan yardım istemenin sembolik yoludur. Bu da Allah'a şirk koşmaktır. Babillerden beri süregelen bu simge; kullanan kişinin imanını götürmek için yeterlidir. Aynı şekil at nalı, sarımsak vs. gibi şeylerin ruhani varlıklarla mücadelede yararlı olduğuna inanmak da aynıdır. Nazarın altında yatan duygu kıskançlık, nefret, kin ve imrenme duygusudur.
İlm-i Ezeli ve Tekvin
Bir şey iyi veya kötü olduğu için Allah ona iyi veya kötü dememiştir. Allah bir şeye iyi veya kötü dediği için o şey iyi veya kötüdür. Yaratılış bakımından yaratılanın özü neyse her zaman öyle kalır.
Reklam
Kıyam bi-Nefsihi
Allah her yerdedir düşüncesi yanlıştır. Allah'ı özel bir yere nispet etmekle, bütün her yere nispet etmek arasında fark yoktur.
İnsanlar Ashâb zamanında oldukları gibi kalsalardı, ulema için en evla yol, kelâm ilminden tamamıyla kaçınmak olurdu. Fakat bid'at fikirler ortaya çıktı ve ulemanın bu konularda nazar etmesi gerekli hale geldi. Bunu bid'atçilere karşı durmak ve hidayete ermiş kişilerin yoldan çıkmasına sebep olacak şüphelerini kalplerinden def etmek için yapmışlardır.
293 syf.
·
Puan vermedi
İslâmda İnanç Esasları ; Adı üstünde İslâm dinindeki İnanç Meselelerinin Varlığı, Tanımı, Gerekliliği, Özellikleri , Kader,İman,Vahiy, Nübüvvet ,İlahi Kitaplar, Melekler , Ahiret ' e ait Her bir meseleyi anlatırken o konuyla alakalı birçok Ayeti Kerime Ve Hadis'i şeriflerle desteklemesi Ardından o itikâdi mesele ile ilgili kalbe ,akla gelebilecek herhangi bir şüpheli sualin Temelsiz bir antitez olduğunu Maddeler şeklinde izâhatı ( en çok bu kısımları okurken keyif aldım diyebilirim) Her bir Ana başlığın alt başlıklarda ayrılması okuyucuya meseleyi anlayabilmek için çok büyük bir ayrıcalık olmuş Kavramı sadece akademik dilde veya ayet hadisle açıklamakla kalmayıp Dindeki önemine, Vicdan, ahlâk, toplum gibi etik değerlerin ancak dinin kılavuzluğu ve mânevi müeyyidenin desteği altında doğru yolu bulup izleyebileceğine okuru kalben, aklen ,ilmen iknâ etmiş Materyalist akımlar Ve diğer inanç sistemindeki ifrât ve tefritlere objektif kendi alanındaki Terim anlam tanımlamalarla (bakınız misal gaye ve nizam delili İlham delili, Yaratılmışlık delili vb) noksâniyetlerini açığa çıkarması, İslâm dininin diğer semâvi dinlere nazaran evrenselliğine, İtidal dini oluşuna, Gerekli ve tam izâhatlar yapılmış itiraf ediyorum ders kitabı olarak değilde üzerinde durarak öğrenerek keyifle okudum...
İslam'da İnanç Esasları
İslam'da İnanç EsaslarıBekir Topaloğlu · Çamlıca Yayınları · 2016190 okunma
Kelâmcılar üç kısma ayrılır. Bunlardan birisi, akıl tarafının nakle üstün geldiği gruptur. Bunlar Mu'teziledir. İkinci grup, naklin akla baskın geldiği gruptur. Bunlar ise Haşeviyye'dir. Üçüncü grup ise akıl ve naklin birbirine denk olduğu gruptur. Bunlar ise Eşarîlerdir. Bu üç grubun tamamında da ya bizzat hatalı olan bazı görüşlerde ötürü ya da huşuyu kaybetme cihetinden tehlikle vardır.
Reklam
Oryantalizm'e karşi Kelâm
Bugün Batının bilimsel gelişmelerine cevap vermeyi teşvik ettiğimiz kadar, kadim itikadî birikimimizi bugünün insanına ulaştırmayı da teşvik etmeliyiz. Çünkü bugün şüphenin adresi değişmiştir. Müslümanlar içeriden itikadî saptırmalara muhatap olmaktadırlar. Eskiden diğer dinlere mensup âlimler genel bilgiler ile Müslümanlara sorular yöneltip şüpheler saçarken, bugün Oryantalizm çalışmaları için müessese ve kürsüler açılıp, bizim eserlerimiz incelenmekte, hadislerimiz okunmakta, eserlerimiz müsteşrikler eliyle neşredilmekte ve bunlar kendi amaçlarına uygun olarak kurgulanıp çarpıtılıp sunulmaktadır. Dolayısıyla günün kelamî ihtiyacını doğru tespit etmek de yeni ilm-i kelâma dahildir ve hep öyle olmalıdır.
Sayfa 10 - Kayıhan YayınlarıKitabı okudu
Kelâm'ın gayesi
Kelâm, varlığı ve gayesi itibariyle önce Müslümanların şüphesini gidermek, ikinci bir alan olaraksa diğer muhataplarının suallerine cevap getirmek vazifesini icra eder.
Sayfa 10 - Kayıhan YayınlarıKitabı okudu
"الاستواء" معلوم والكيف مجهول والسأَل عنه بدعة والإيمان به واجب. İstiva malum keyfiyeti meçhul ondan sormak bid'at ona inanmak vaciptir.
Mâlum ve İlâm
İlim: şoförün kazayı tahmini, takvimi hazırlayanın güneş tutulmasını bilmesi, meteorolojik çalışma yapanın yağmur zamanını tahmin etmesidir. Malum ise vakti geldiğinde bu olayların olmasıdır. İlmin maluma tabi olması ise, malumun ilimden dolayı meydana gelmemiş olması demektir.
Sayfa 106 - Dirâyet KitapKitabı okudu
Reklam
حقائق الأشياء ثابتة Eşyanın hakikati sabittir.
"ما ثبت قدمه استحل عدمه" Kıdemi sabit olanın ademi (yokluğu) imkansızdır. (ezelden beri mevcut olan Allah'ın geleceğe doğru da sonsuz olarak var olacağını kabul etmek mantık bakımından zorunludur.)
Varlık 3 Kısımdır:
Bilindiği üzere varlık üç sınıfta incelenir: Vâcib, müstahil ve mümkin. Vacib, yokluğu düşünülemeyen anlamına gelmektedir. Müstahil, varlığı düşünülemeyen demektir. Mümkin ise varlığı düşünülebildiği gibi yokluğu da düşünülebilen varlıktır. Yani var olması ile yok olması eşittir. Âlem de bu kısımdandır. Yani Allah'ın varlığının dışındaki tüm varlıklar mümkindir.
Sayfa 23 - Dirâyet KitapKitabı okudu
74 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.