Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Sübuti sıfatlar hakkında, "başka varlıklarda da cüz'i, mecazi de olsa tasavvur olunabilir" diyoruz. Ancak Selbi sifatlar böyle değildir. Bunların başka varlıklarda da bulunduğunu söylemek mümkün değildir. Böyle bir iddia tevhide temelden aykırıdır.
Cenâb-ı Hakk'in sıfatları vardır. Biz Cenâb-ı Hakk'ı o sıfatları ile biliyoruz. Genel kabul gören tasnif şöyledir: Cenâb-ı Hakk'ın iki türlü sıfatı vardır: Zati ve Fiili. Zati sıfatlar ikiye ayrılır: Selbî ve Sübúti. Selbi sıfatlar: Vücud, Kidem, Beká, Vahdaniyet, Kıyam bi Nefsihi, Muhalefetun li'l-Havadis. Sübuti sifatlar ise Hayat, Ilim, Sem', Basar, Kudret, Irade, Kelâm ve Tekvin'dir.
Sayfa 27 - Sifatta TevhidKitabı okuyor
Reklam
Mustafa İsyanoğlu imanın şartını 5'e indirmiş(!)
Kaderin ne demek olduğunu çözemiyorlar bir türlü, ben de bıktım anlatmaktan, en iyisi Allah'a havâle etmek, Allah müstahaklarını verecektir elbet!
Hasan-I Basri
Ahirette hesabını vereceğin hiçbir şey kader değildir
Cenâb-ı Hakk var mıdır? Vardır. Ben de varım, siz de varsınız. Karşımdaki bilgisayar da var. İçinde oturduğum oda da var. Bu odadaki kitaplar da var. Fakat bütün bu varlıklar, var kılınmış olan varlıklardır. Varlığı kendinden olan varlıklar değildir. Cenâb-ı Hakk'ın varlığı kendindendir, zorunludur.
"Müşrikler tevhid-i rububiyete, Cenâb-ı Allah'tan başka Rabb olmadığına inanıyorlardı. Fakat onlar tevhid-i ulûhiyet meselesinde şirke düşmüşlerdi. Tevhid akidesi ise hem tevhid-i ulûhiyette hem de tevhid-i rububiyette Cenâb-ı Hakk'ın "bir"lenmesi ile gerçekleşir. Tevhid-i ulûhiyette şirke düşenlerin tevhid-i rububiyetteki tevhidi hiçbir işe yaramaz. Ama bir kimse tevhid-i ulûhiyeti kavrarsa onun içinde tevhid-i rububiyet de vardır. Dolayısıyla "Allah'tan başka ilah yoktur" cümlesinin mânâsını, maksudunu, mazmununu anlayan kimse aynı zamanda Cenâb-ı Hak'tan başka bir Rabb de olmadığını idrak eder, görür ve bunu da bu şekilde ifade etmiş olur."
Reklam
O'nun hiçbir misli yoktur. Burada da doğru tercüme "O'nun misli yoktur" olmalıdır. "Misli yoktur" ile “Benzeri yoktur” birbirinden farklıdır. Bir şey bir şeye benzeyebilir; şekilde benzer, muhtevada benzer, sıfatta benzer, zatta benzer. Bir şey bir şeye birçok bakımdan, birçok vecihten benzeyebilir. Fakat birbirine benzeyen şeyler birbirinin misli midir? Birbirinin yerine geçer mi? Hayır, misli olmak başka bir şeydir.
Vâhid ism-i şerifi Cenâb-ı Hakk'ın zatta tevhidini ifade eder
Vâhid ism-i şerifi Cenâb-ı Hakk'ın zatta tevhidini ifade eder ve O bildiğimiz, gördüğümüz bütün varlıklardan başkadır. Cenâb-ı Hakk'ın zatı hakkında aklımıza her ne geliyorsa "Cenâb-ı Hakk ondan başkadır, ondan fark- lıdır, ondan münezzehtir" diyeceğiz.
Zatta Tevhid
Biz Cenâb-ı Hakk'ı isimleri sıfatları ve fiilleriyle biliyoruz. Dolayısıyla Cenâb-ı Hakk'in zatı hakkında düşünmeyeceğiz. O'nun fiillerini, sıfatlarını ve esmâsını düşüneceğiz.
74 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.