Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilim-Araştırma-Fizik

Profil
416 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 günde okudu
Okuduğum en iyi sci-fi'lardan biri ve tv series kesinlikle Wonderful... Zaten ilk diziyi izlemeye başladım, tabii yönetmen koltuğunda Game of Thrones ve House of Dragons'ın yaratıcıları oturunca ortaya Masterpiece çıkmaması absürt olurdu) ( David Benioff & D. B. Weiss)... İncelemeyi kısa tutucam çünki, Çin Kültür Devrimi'nden başlayıp - Trisolarislilerde bitirirsem aşırı spoiler içereceğinden eminim. Yani, şöyle bir summary yapayım öyleyse : Novella, kaotik bir sistemde üç gök cisminin hareketinin önceden tahmin edilmezliğini ifade eden matematiksel bir kavram olan " Üç cisim Problemi"nden adını alır. Story , gizli bir askeri proje etrafında şekillenir ( Ye Wenjie ve Kızıl Sahil üssü) ve insanların uzaya gönderdiği sinyallerin, yok olmanın eşiğinde olan bir sivilizasiya tarafından yakalanmasıyla gelişir (Trisolarisliler bizden 400 yıl uzaktadırlar, onun için dünyamıza Sophon'larını gönderirler ). Bu kultura, dünyayı işgal etmeyi planlar ve bu reputasiya Dünya'da farklı grupların oluşmasına neden olur ( ETO, Adventistler ve diğerleri) . Şimdiden söyleyim bir kaç güne okur bitiririm tarzı bir kitap değil ve Fizik yasalarını tekrar sorguladığınız, science dünyasında gezintiye çıktığınız, Religion ve bilimin frontonu zorlayabileceğiniz bir kitap. Not : Kitap ve Dizi personajları faklılar, onun için ilk kitabı okumanızı tavsiye ederim. Diziyi ise Netflix'e alternatif olarak HDfilmcehennemi. com 'dan da izleye bilirsiniz.... Anyway, enjoy reading)
Üç Cisim Problemi
Üç Cisim ProblemiCixin Liu · İthaki Yayınları · 2020940 okunma
Ders ki­tapları serbest düşen bir cismin sabit ivmeli olacağını fakat öte yandan bir son hıza ulaşarak daha fazla hızlanamayaca­ğını söylüyordu... Ye çocuklara bunun hava direncinin yerçekimi gü­cünü dengelemesinin bir sonucu olduğunu söyledi...
Sayfa 301 - Cixin LiuKitabı okudu
Reklam
144 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
einstein'ın özel görelilik kuramına göre uzayı ve 4.boyut olarak kabul edilen zamanı algılama biçimimiz bulunduğumuz konuma ve nasıl hareket ettiğimize göre değişir. bu teoriyi açıklamak için verilen en sık örnek ikizler paradoksudur. teoriye göre, sabit kabul edilen ışık hızına yakın bir hızla hareket eden bir cismin içindekiler için zaman daha yavaş akar. yani bir cisim ışık hızına erişebilirse o cismin içindekiler için zaman durur. hatta buradan yola çıkılarak, "zamanı yavaşlatmamız mümkünse, geriye doğru çevirmemiz de mümkün olabilir mi?" sorusu sorulmuş ve zaman makinasının gerçek olabilirliği tartışılmıştır. başka bir açıdansa yine insanların fizikçiler tarafından kabul edilen diğer üç boyutta (uzunluk,yükseklik ve genişlik) istedikleri yöne hareket edebilmeleri dolayısıyla zamanda da geriye doğru hareket edebilmelerinin mümkün olup olmadığı sorulmuştur. ancak izafiyet teorisi bu ve bu gibi sorulara imkan tanıdığı gibi kendi içinde bu soruların hepsinin yanıtını da barındırmaktadır. çünkü hızı artan bir cismin kütlesinin de arttığı bilinmektedir. dolayısıyla artan kütlenin hızını da artırmak demek o cisme giderek daha fazla kuvvet uygulamak zorunda kalmak demektir. zaten ; e=(m.c²)/[ (1-v²/c²)^(1/2) ] denklemine bakarak da v'nin c'ye yaklaşması enerjinin sonsuz biçimde artışına yol açacağından da bir cismi hızlandırmak yoluyla zamanı geriye çevirmek, o cisim kütlesiz olmadığı sürece mümkün görünmüyor. ama biz yine de back to the future serisini seviyoruz, einstein ı da.
İzafiyet Teorisi
İzafiyet TeorisiAlbert Einstein · Say Yayınları · 2015853 okunma
Bugünkü saygımız elektrik bilimi dünyasına...
Elektriksiz hiçbir halt yapılmadığından en sonunda ikimiz de erkenden uyumaya gittik. İnsan böyle zamanlarda elektriğin kıymetini daha iyi anlıyordu. TEŞEKKÜRLER FRAKLIN, TEŞEKKÜRLER VOLTA, TEŞEKKÜRLER AMPERE, TEŞEKKÜRLER TESLA, EDISON, MORSE ve niceleri. Sizi seviyorum çocuklar.
Sayfa 261Kitabı okudu
Schwarzschild Yarıçapı (Kara-Delik)
Aslında her cisim yeterince sıkışırsa karadelik olabilir. Her türden kütle için bunun yaşanacağı bir kritik eşik yarıçapı var, buna Schwarzschild yarıçapı deniyor. Güneş için Schwarzschild yarıçapı 3 kilometreden biraz daha az, Dünya içinse 1 santimin biraz altında. İkisinde de eğer cismin bütün kütlesi Schwarzschild yarıçapına sığacak kadar sıkıştırılırsa cisim karadeliğe dönüşecektir.
Sayfa 37 - İş bankası 2. Basım
Yıldızların Parlaklık ve Periyodları
Leavitt'in yaptığı büyük keşif şuydu: Daha parlak Sefeidlerin periyodlarını tamamlaması, daha az ışık veren Sefeidlerden daha uzun sürüyor. Hatta Sefeidin periyod süresiyle yıldızın parlaklığı arasında kesin bir ilişki var. Mesela periyodu 5 gün olan bir yıldız, periyodunu 11 saatte tamamlayan bir yıldızdan 10 kat daha parlak. Sefeid: Parlaklığı periyodik olarak değişen...
Sayfa 7 - İş bankası 2. Basım
Reklam
Büyük Tartışma
20. yüzyılın başında astronomların büyük çoğunluğu sarmal bulutsuların oluşmakta olan bir yıldızın etrafında fırıl fırıl dönen maddeler olduğu konusunda hemfikirdi; onlara göre bu bulutsular tıpkı bir zamanlar Güneş Sistemi'ni ortaya çıkaran toz bulutu gibiydi. Fakat sonraki 20 yıl içinde "ada evrenler" fikrini destekleyenlerin artmasıyla ABD Bilimler Akademisi bu konuda bir tartışma düzenlemeye karar verdi. O sırada California'daki Wilson Dağı Gözlemevi'nde çalışmakta olan Harlow Shapley ada evren fikrine karşı olan çoğunluk görüşünü temsil edecek, yine California'daki Lick Gözlemevi'nden Heber Curtis ise ada evren fikrini savunacaktı. 26 Nisan 1920'de yapılan bu oturuma astronomlar "Büyük Tartışma" der. Bu tartışma, konunun sonuca bağlanmasını sağlamasa da galaksiler üstüne modern bilimsel araştırmalar buradan başladı.
Sayfa 4 - İş bankası 2. Basım
Louis de Broglie
Kuantum mekaniğini gözlemlere uydurulmuş bir varsayımlar yumağı olmaktan kurtarıp gerçek özünü aydınlatan kişi Louis de Broglie'dir. Aslında önce sosyal bilimler okuyup sonradan fiziğe başlamış bir aristokrat olan Prens de Broglie'nin aklına 1924'te doktora tezini yazarken inanılmaz basitlikte ve güzellikte bir fikir gelmişti. Bu fikir "dalga-parçacık ikiliği" dir.
İnsan yeter ki insanlığa yararlı olmak istesin;
Stephen Hawking'le ilgili her şey bir cazibe kaynağıdır: engelli bir bedene hap solmuş bir dehâ; sadece tek bir kasın oynayabildiği yüz­ deki gülümser ifade; evrenin en tuhaf yerlerini keşfe davet eden robotik bir ses. Her türlü kötü şansa karşın bu olağanüstü şahsiyet bilimin gündelik sınırlarını aşmayı başardı. Zamanın Kısa Tarihi isimli kitabı on milyon adet baskı yaptı. Popüler komedi şov­ larındaki küçük rollerde oynadı, Beyaz Saraya davet edildi ve hayatı filme çekilerek ünlüler kategorisine girdi. Hiç şüphesiz, dünyadaki en tanınmış bilim insanı unvanı ondadır.
Sayfa 31 - AlfaKitabı okudu
Reklam
Ben Robot Değilim Kutucuğu:))))
CAPTCHA adı verilen bir uygulama, internetteki kullanıcıların insan mı yoksa makine mi olduğunu anlamakta kullanılıyor: CAPTCHA (Comple tely Automated Public Turing test to tell Com puters and Humans Apart). CAPTCHA ile bilgi girişlerinin kötü niyetli kişilerin yazdığı programlar tarafından otomatik olarak yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır
Sayfa 62 - Mavi Çatı Y.Kitabı okudu
"Makineler düşünebilir mi?" sorusunu sorarak bu alandaki tartışmaları başlatmıştı. Turing insanlarla iletişim kurabilecek bir makine tasarlamanın yollarını aramış ve bu amaçla Turing Testi adını verdiği bir test geliştirmişti.
Sayfa 61 - Mavi Çatı Y.Kitabı okudu
13. yüzyılda Artuklu sarayında yaşayan el Cezeri, su ve mekanik parçalarla çalışan makineler (otomatik kuşlar, filli saat, otomatik yü zen kayık, çalgıcılar, birbirine şerbet ikram eden iki şeyh, dört çıkışlı iki şamandıralı otomatik sistem, iki bölümlü testi, otomatik abdest alma ve su akıtma, ikramda bulunma ve kurulama makinesi, ayrıca; kepçe mekanizması, motor-kompresör mekanizması, su dolabı, şifreli anahtarlar ve robotlar) yapmıştı.
Sayfa 60 - Mavi Çatı Y.Kitabı okudu
Şifre anlamına gelen İngilizce "cipher" ve Fransızca "chiffre" sözcükleri bu dillere Arapça'dan (cifr ya da cifir) geçmiştir.
Sayfa 51 - Mavi Çatı Y.Kitabı okudu
"... Bir insanın düşündüğünü bilmesinin tek yolu da o insanın bizzat kendisi olmasıdır."
Sayfa 48 - Mavi Çatı Y.Kitabı okudu
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.