Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Dalgaboyu ne kadar kısaysa karşılık geldiği ışık o kadar enerjiktir.
Sayfa 269Kitabı okudu
Bir şeyin olasılığı varsa o şey gerçekleşir.
Sayfa 260Kitabı okudu
Reklam
Einstein ve Newton Mekaniği
Newton mekaniğinin temel ön kabullerinden biri, bütün gözlemciler için aynı olan bir evrensel zaman eşelinin varlığıdır. Gerçekten Newton şöyle yazmıştır; "mutlak, gerçek ve matematiksel zaman, kendi başına, kendi doğası içinde, hiçbir dış etkiye bağlı olmaksızın tekdüze akar." Böylece Newton ve onun takipçileri eşzamanlılığı basitçe, doğal bir varsayım olarak kabul ettiler. Einstein özel görelilik teorisinde bu varsayımı terketti. Yani zamanın mutlak bir kavram olmadığını, göreceli olduğunu ileri sürdü.
Raymond A. Serway
Raymond A. Serway
Albert Einstein
Albert Einstein
Logaritma ve Deprem
Richter ölçeğine göre depremin büyüklüğü; sismograf ile kaydedilen zemin hareketinin, mikron cinsinden ölçülen maksimum genliğinin 10 tabanına göre logaritması idi. Richter ölçeği logaritmik olduğundan, ölçekteki her tamsayı farkı deprem genliğinde 10 kat artışa denk gelir. Yani Richter ölçeğine göre 4'lük bir deprem 3'lük bir depremden 10 kat daha büyüktür. 6'lık bir deprem 4'lük bir depremden 100 kat daha büyüktür... #logaritma #matematik #deprem #RichterÖlçeği #Sismograf
144 syf.
3/10 puan verdi
Çevirme tam bir rezalet
Özel gorelilik zaten okurken her cümlede birden fazla düşünmeniz gereken bir konudur, üstüne çevirme berbat olunca anlamayı gereksiz guclestiriyor. Kitapta bazı cümleleri kelimelerden ben düşünüp oluşturdum resmen bunu ceviren kişinin fizikten haberi olmadığını translate den çevirdiğini düşünüyorum.
İzafiyet Teorisi
İzafiyet TeorisiAlbert Einstein · Say Yayınları · 2015854 okunma
Davranışımızı yönetmek ve memnuniyetimizi garanti etmek için hepimizin ideali olmalı ancak manevi bir gücün fonksiyonlarını yerine getirdiği sürece bunun, dini inanç, sanat, bilim ya da başka bir şey olmasının bir önemi yok.
Reklam
Şu anda hepimizin en çok istediği şey dünyadaki tüm bireyler ve toplumlar arasında yakın ilişki, anlayış ve ayrıca dünyayı her zaman ilkel bir barbarlığa iten milli egoizme ve gurura olan fanatik bağımlılığın ortadan kaldırılmasıdır.
Benim projem doğanın kanunları yüzünden gecikti. Dünya buna hazır değildi. Zamanın çok ötesindeydi. Fakat aynı kanunlar sonunda dize gelecek ve bunu büyük bir başarıya dönüştürecek.
"Amerika bu mu? Avrupa medeniyetinin yüz yıl gerisinde." 1889 yılında yurtdışına çıkmıştım ve buraya geldiğimden beri beş yıl geçmişti. Amerika'nın Avrupa'dan yüz yıl geride olduğuna ikna oldum ve o günden beri fikrimi değiştirecek hiçbir şey olmadı.
..Gizli gizli okuduğumu fark edince bütün mum­ları sakladı. Gözlerimi bozmamı istemiyordu. Fakat ben mum yağını bulup, fitil yapıp, teneke kutuları ka­lıp olarak kullanarak mum yapıyor ve her gece ışık sız­masın diye anahtar deliğini, çatlakları kapatarak oku­maya devam ediyordum. Çoğu zaman bu durum şafak sökene, herkes uyurken annemin erkenden kalkarak ağır iş gününe başlamasına kadar devam ediyordu.
Reklam
Uluğ Bey'in Hayata Bakışı
"Bugün Semerkant'ta bulunan Registan meydanındaki medresenin taç kapısına nakşedilmiştir:' İlim öğrenmek her Müslüman kadın ve erkeğe farzdır,' sözü. "
Matematik
"Pisagor hayvanların da ruhu olduğuna inandığı için et yemezmiş.Bir insanı yemek ile hayvanı yemek arasında fark olmadığına ve et tüketmenin insanlara mutluluk getirmeyeceğine inanıyormuş.Pisagor'un taklitçileri de onu rehber edindikleri için onlar da et yemezlermiş.Zamanla etsiz beslenen insanlara "Pisagoryan" denmeye başlanmış.Bu terim çok uzun yıllar kullanılmış.Ta ki on dokuzuncu yüzyılda "vejetaryen" terimi geliştirilene kadar."
Sayfa 131Kitabı okudu
Matematik (Üslü ifade)
"Kum tanelerini hesaplarken çok büyük sayıların hesaplanmasının ne kadar masraflı olduğunu gördüm.Basit bir çarpma işlemi için bazen bir parşömen kağıdı gidiyor.Eğer çarptığım hesabın içinde birkaç tane benzer hesap varsa o günkü yemek parasını kağıda vermem gerekiyor.Çok büyük sayıları daha kısa ifade edebiliyorum.Mesela 10.000 sayısı için o kadar sıfır kullanmaya gerek yok.104 şeklinde yazmamız yetecek.Yöntemin daha hızlı ve hatasız olacağından eminim.Çok kısa bir şekilde çarpma ile daha büyük sayılar elde edebiliyorsun.Hatta zihnine sığmayacak kadar, kainatı içine alacak kadar büyük sayıları bir satıra sığdırabiliyorsun.Ama itiraf edeyim canavar sayısının midesi o kadar geniş ki bir gün beni de yutacak diye korkuyorum." - Arşimet
Matematik
"Rızık kelimesi insan iradesi dışında yaratıcının verdiği nimet, risk ise insanın kontrol edemediği durum için kullanılıyor."
Matematik
"Kelimenin kökeni Arapça olan "rızık" kelimesinden geliyor.Endülüs zamanında bu kelime İspanyolcaya değişime uğrayarak geçiyor.Sonra değişime uğrayarak Fransızcaya geçiyor.Son olarak da yeni anlam kazanarak Türkçemize "risk" ve "riziko" olarak geliyor."
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.