Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Modern Siyaset Felsefesi: Aklın İktidarı
Marx’a gelinceye kadar filozof-kral devrimci filozofa dönüşmemiştir.
Sayfa 96 - DoraKitabı okudu
Burjuvazi, bugüne kadar el üstünde tutulan ve önlerinde yerlere kadar eğilinen mesleklerin tüm saygınlığını çekip almış; hekimi de, avukatı da, rahibi de, şairi de, bilim adamını da kendi ücretli emekçisi yapıp çıkmıştır.
Reklam
[...] genel bir hayal kırıklığının iyice koyulaştığı anda yüreğini güçlü, iradesini de kılıç kadar keskin tutabilen biri ancak, işçi sınıfı savaşçısı olarak görülebilir ya da bir devrimci diye adlandırılabilir.
Sayfa 125 - Siyasal Kapasite (1920)Kitabı okuyor
Yaşamın, bireylerin irade ve kaprislerinin ötesinde kendine özgü bir mantığı ve iç enerjisi vardır.
Sayfa 118 - Kızıl Pazar (1920)Kitabı okuyor
Sendika önceden belirlenmiş bir görüngü değildir. Sendika muayyen bir kurum haline gelir; yani, işçilerin gücü ve iradesini bir politika belirleyip ve bir amaç önerdiği (bunlar sendikayı tanımlar) ölçüde kesin bir tarihsel biçim kazanır.
Sayfa 112 - Sendikalar ve Konseyler (1920)Kitabı okuyor
Devlet İdeolojisi, ideolojinin farklı "bölgelerinden" (dinsel, hu­kuki, ahlaki, siyasal, vb.) alınma belirli sayıdaki ana izleği, dev­let iktidarını elinde bulunduran sınıf egemenliğinin, sömürülen­leri de baskı ve sömürü etmenlerini de, ideojikleştirme etmen­lerini de "işletmek" için, yani üretim ilişkilerinin yeniden-üreti­mini sağlamak için gerek duyduğu özel "değerleri" özetleyen bir sistem içinde toplar. Bunlar şunlardır der Altuhsser; Milliyetçilik, Liberalizm, Ekonomizm, Hümanizm
Reklam
İdeoloji, bireylerin gerçek var oluş koşullanyla kurduklan imgesel ilişkinin, imgesel bir "tasanmlanmasıdır".
Bildiğimiz kadarıyla, hiçbir sınıf Devletin İdeolojik Aygıtlan içinde ve üstün­de kendi hegemonyasını uygulamadan devlet iktidarını kalıcı ola­rak elinde tutamaz.
Her yanda buluna­ bilmek ise bize eğemen ideoloji ile karşı karşıya oldugumuzu an­latır. İşte durmadan bir "apaçıklık"tan başka bir apaçıklığa gön­derilmek, hukuki ideolojinin "apaçıklıgından" ahlaki ideolojinin "apaçıklıgına", oradan da felsefi ideolojinin "apaçıklıgına", sonra da siyasal ideolojinin "apaçıklıgına" gönderilmek sayesinde bü­tün ideolojik "apaçıklıklar" dolaysızca doğrulanır ve Devletin İdeolojik Aygıtlatının çeşitli pratikleri yoluyla her bireye kendilerini kabul ettirmiş olurlar. İnsan hakları, özgürlük, eşitlik, kişinin kendi düşünce­lerini ve bu düşüncelerin temsilcisini seçme özgürlügü, seçim sandıgı önünde eşitlik konusundaki bu ideoloji, sonuçta, "dü­şüncelerin" gücüyle degil de, sınıf mücadeleleri sonunda işte bu ideolojik aygıtı çıkardı ortaya; insan haklarına ilişkin siyasal ideoloji de işte bu aygıtın bagrında cisimlendi ve de seçmenler, en azından seçmenlerin geniş çoğunlugu tarafından, göründügü kadarıyla, (Marksist eleştiri dışında) kolayca benimsenen bir "apaçıklık" olup çıktı.
Devletin İdeoloji Aygıtları, toplumsal formasyana egemen olan, genel sınıf mücadelesini, egemen ideolojinin aygıtlannda sürdüren bir sınıf mücadelesinin hem verildiği yer hem de bu mücadelenin kaza­nımı olmak zorundadırlar.
217 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.