Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
221 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Seçimler halk egemenliği değil,siyasal elitlerin resmî meşruiyet alması
Hukuki ideolojiden ahlaki ideolojiye varıncaya dek yüzyıllar­dır yayılan her ideoloji "insan hakları" konusundaki şu bildik "apaçıklığı" savunur durur: her birey siyaset alanında istedigi düşünceleri ve istedigi yanı (yani, partiyi) seçmekte özgürdür. Daha da önemlisi, bu ilk düşüncenin altında yatan ve de sonuç­ta aldatmacadan
İdeoloji ve Devletin İdeolojik Aygıtları
İdeoloji ve Devletin İdeolojik AygıtlarıLouis Althusser · İthaki Yayınları · 20102 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Hayvan Çiftiği Kitabı Hakkındaki Duygu ve Düşüncelerim
George Orwell
George Orwell
Hayvan Çiftliği
Hayvan Çiftliği
SPOİLER İÇERİR! Kitabın başında bütün hayvanlara katılıyordum isyan etmeleri konusunda. Ama isyan ettikten ve çiftliği ele geçirdikten sonra işler yavaş yavaş önceki halinden daha da kötü bir hal almaya başladı. Napolyon kendi istediği gibi bir çiftlik (Herkesin domuzlara hizmet ettiği ancak bunun farkında olmadığı bir çiftlik)
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2020246,9bin okunma
Reklam
141 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
TOPLUM SÖZLEŞMESİ KİTABI İNCELEMESİ
Kitap modern siyasi düşünüşün temelini atmış bir yapıttır. Yazar, inandığı değerlere çok bağlı olan fakat bu bağlılığını da mantıklı gerekçelere dayandıran bir üslup kullanmıştır. Modern yaşama inanan ve destekleyen herkes tarafından okunmalıdır.
Toplum Sözleşmesi
Toplum Sözleşmesi
Jean-Jacques Rousseau
Jean-Jacques Rousseau
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Kapra Yayınları · 202014bin okunma
320 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bertrand Russell'a Göre İktidar Sorunsalında Yol Gösteren Argümanlar
Bertrand Russell'ın "İktidar" adlı eseri, sosyal-felsefe alanındaki önemli bir başyapıttır. Russell, bu eserde çeşitli yönetim yapılarını ve iktidar biçimlerini kapsamlı bir şekilde ele alır. Eser, oligarşiden demokrasiye, monarşiden sosyalizme kadar uzanan bir yelpazede farklı yönetim biçimlerini inceler ve bu biçimlerin toplum
İktidar
İktidarBertrand Russell · Cem Yayınevi · 1999394 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
Toplum Sözleşmesi
Diğer bir toplum sözleşmesi teorisyeni olan “Thomas Hobbes’a” nazaran çok daha basit ve gerçeklikten çok daha uzak bir kitap. Lakin yine de kesinlikle okunması gerekenler listesinde yer almalı. Kitap içersinde özellikle “General Will” (genel istem) kavramı, kitapta dikkat çeken ve sürekli üstüne vurgu yapılan; şahsen benim de en çok dikkatimi çeken olgudur.
Toplum Sözleşmesi
Toplum SözleşmesiJean-Jacques Rousseau · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914bin okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Milliyetçilik Bir Din
Politik-Teolojinin temel araştırma sorularından biri "Dünya dinleri, gelecekte seküler dinler tarafından ortadan kaldırılacaklar mı? Yoksa dönüşüme mi uğratılacaklar?" meselesidir. Bu araştırma sorusunun bulgularına göre tarihsel deneyim bize, dünya dinlerinin nihayetinde dönüşüme uğrayabileceğini ancak hiçbir zaman ortadan kaldırılamayacağını göstermiştir. Hayes bu eserinde, zaman zaman sivil din ritüellerine temas ederek milliyetçi teolojinin kavramsal çerçevesine ve tarihsel süreçte dini vecde varan örneklere yer vermiştir. Hayes, kitabın sonlarında bizi "Milliyetçilik büyük bir hızla ilerlerken, dünya dinlerini yıkacak mı, yoksa onlar tarafından yumuşatılacak mı?" sorusuyla karşı karşıya bırakmıştır. Yazarın döneminde böyle bir soru sorulabilirdi fakat günümüzde artık tarihsel birikimde "Dünya dinlerinin ortadan kaldırılması veya yıkılması mümkün mü?" gibi bir soru baştan hatalı olacaktır. Çünkü dinler dönüşüme uğrayabilir ama ortadan kaldırılamaz. Nihayetinde insan, her zaman bir şeylere inanmaya ihtiyaç duyar. İnancı olmadan yaşayamaz.
Milliyetçilik: Bir Din
Milliyetçilik: Bir DinCarlton J. H. Hayes · İz Yayıncılık · 201126 okunma
Reklam
358 syf.
·
Puan vermedi
Reelpolitik Talih ve Erdem Kavramlarından Ne Anlar ?
Tannenbaum ve Schultz’un belirttiği üzere, Machiavelli’nin çalışmalarında talih ve erdem kavramları, tedirgin bir diyalektik içinde, talihin şartları belirlediği, erdemin de onları gerçekleştirdiği özgür irade ile fırsat arasındaki bir gerilim içinde bir arada bulunurlar. Machiavelli’nin dikkat çektiği gibi: “İnsanların kendi tasarılarına karşı çıkmasını istemediği zaman talihin insanların zihinlerini nasıl kör ettiği” aşikardır. Machiavelli’ye göre özgür irade üzerindeki sınır, talihin gereklilik alanını belirler. Söz konusu olan bu sınır-alan ikilemi diğer bir deyişle yetki mücadelesi, Machiavelli’nin iktidar hakkını bahşettiği elitler ile kaba halk yığını olarak tanımladığı kitleler arasındaki farkın tekrar siyaset sahnesinde belirmesine neden olur. Machiavelli’ye göre kitleler tamamen talihin boyunduruğu altındayken, bencillikleri dürtüsellikten ziyade akla dayanan elitler ise bilinçli olarak bir amaca yönelmeye muktedir oldukları için talihe yön verecek iradeye sahiptirler. Tannenbaum ve Schultz’a göre Machiavelli, antik dönemin idealist liyakatinden ve Ortaçağ’ın ahlaki kaygılarından azade bir düşünürdür. Bu özelliği Machiavelli’nin modern devlet teorisyenlerinin öncüleri arasında yer almasını sağlamıştır. Kendisinden önceki çeşitli devlet ütopyalarında belirleyicilik üstlenen din, ahlaki yargılar, toplumsal ve kültürel normlar, iyi ve kötü mefhumları gibi konular, Machiavelli için amaca hizmet ettikleri ölçüde istifade edilebilecek olan ideolojik aygıtlardır.
Siyasi Düşünce Tarihi
Siyasi Düşünce TarihiDonald G. Tannenbaum · Adres Yayınları · 201789 okunma
516 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, önsöz kısmında “Savaş ve Barış”tan alıntılanan bir bölümle ve sonrasında giriş bölümünde Foucault’tan yapılan oldukça meşhur ve hayati olan şu alıntıyla sizi etklieyecek bir eser olduğunu daha en başından belli ediyor: “Söylem, egemenlik sistemlerinin veya çatışmalarının söze dökülmesi değildir; tam olarak insanın elde etmeyi hedeflediği iktidar, uğruna savaştığı ve savaşırken kullandığı şeydir.” Görüldüğü üzere dile getirme pratiği daha doğrusu konuşma, hiçbir zaman masum değildir. söylem de foucault’un belirttiği gibi, sadece söze dökülen bir çatışma değil, ele geçirilecek bir boyut bir savaş alanıdır.
Avrupa: Bir Geçiş Süreci
Avrupa: Bir Geçiş SüreciLuuk van Middelaar · İş Bankası Kültür Yayınları · 20145 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
Arzu Politikasına Dair
Arzu, insanın özünü teşkil eder. Dolayısıyla tüm ideolojilerden, hakikatlerden ve fikirlerden önce, arzunun sınır tanımaz üretim gücü neticesinde ortaya çıkan duygulanımsal yeğinliklere tabiiyizdir; ideolojilerden ve söylemlerden önce bu yeğinlikler tarafından kat ediliriz. Bu nedenle tahakkümün yoğunluğu, tahakküm edilenin arzu yoğunluğu ile doğru orantılıdır. Diğer bir deyişle, asıl zincirlerimiz, duygularımız ve arzularımız tarafından yaratılan zincirlerdir. Bundan dolayıdır ki gönüllü kölelik dediğimiz şey aslında duygusal köleliktir (Lordon, 2014:36). Dolayısıyla arzu, özü itibariyle devrimci bir güç olmanın yanı sıra, yapısal olarak da boyun eğici güçleri uyandırabilme potansiyeline sahiptir.
Kapitalizm, Arzu ve Kölelik
Kapitalizm, Arzu ve KölelikFrederic Lordon · Metis Yayınları · 201359 okunma
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.