t

Tarihte İlkler

0 üye
Köy Enstitüleri 17 Nisan 1940 tarihli ve 3803 sayılı yasa ile ilkokullara öğretmen yetiştirilmesi amacıyla açılan okullara verilen addır. Köy Enstitüsü projesi bütünüyle Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir ve dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel tarafından yönetilmiş bir programdır.
En iyi 100 Roman içinde Bir Numara
İNCE MEMED YAŞAR KEMAL "Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı"listesinde bir numara seçilmiştir. Bu eser 32 yıllık bir zaman diliminde yazılmış,seneryo olarak başlanıp roman olarak yazılmış,önce 5 cilt tasarlanmış. "Demir olsaydım çürürdüm,toprak oldum da dayandım."
İnce Memed
İnce Memed
Yaşar Kemal
Yaşar Kemal
Reklam
İlk Tarihi Roman
CEZMİ1880 NAMIK KEMAL İlk Tarihi Roman 2.Selim döneminde sipahi ayaklanmasında tabut içinde Üsküdar'a kaçarken uşakları tarafından öldürülen gerçek bir hikâye Cezmi 7.yy yaşamış şairdir.. “Cennet,annelerin ayağı altında olduğu kadar babaların da kılıçlarının gölgesi altındadır”
Cezmi
Cezmi
Namık Kemal
Namık Kemal
ilk realist roman
AŞK-I MEMNU1899 HALİT ZİYA UŞAKLIGİL Batılı Tekniğe Uygun Realist-Naturalist İlk Büyük Türk Romanı Servet-i Fünûn edebiyatının en büyük nesir ustası Konuyu biliyorsunuz zaten "Hayatında yalnız bu eksikti;fakat hayatta her şey bundan ibaretti: Sevmek" "Söylenmemiş söz ağırlaşır"
Aşk-ı Memnu
Aşk-ı Memnu
Halid Ziya Uşaklıgil
Halid Ziya Uşaklıgil
İlk Yerli Tiyatro Eser
ŞAİR EVLENMESİ İBRAHİM ŞİNASİ İlk Yerli Tiyatro Eser,Tek Perdelik Oyun Türkçe'de Noktalama İşareti Kullanılan İlk Eserdir Tanzimat ilanı ile batılı sürecin ilk en önemli yazarı Tiplerin kültür düzeyine göre konuşturulduğu töre komedisidir "Suça göz yummak suç işlemekle birdir."
Şair Evlenmesi
Şair Evlenmesi
İbrahim Şinasi
İbrahim Şinasi
İlk Yerli Roman
TAAŞŞUK-I TALAT VE FİTNAT ŞEMSETTİN SAMİ İlk Yerli Roman/1872/Romantizm İlk geniş kapsamlı Türkçe sözlük olan Kâmûs-ı Türkî'nin yazarıdır Arnavut asıllı Osmanlı yazarı, ansiklopedist ve sözlükçü Devrinde Türkolojinin temellerini atmıştır. "...hiç insan kendi ruhuna darılır mı?"
Taşşuk-u Talat ve Fitnat
Taşşuk-u Talat ve Fitnat
Şemseddin Sami
Şemseddin Sami
Reklam