Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dünya işlerindeki ilimler bile hocasız, üstadsız öğrenilmez. Bir insan hocasız doktor, kimyager olur mu? Bu ilimleri bize öğreten hocaya, üstada karşı çıkmak bizzat ilme karşı çıkmak olur. Doğru yol ilimle bulunur ama ilmi öğreten de hocadır, üstaddır. Resulullah da (s.a.v) mürşiddir. İmam-ı Âzam, İmam-ı Şafî gibi ehl-i sünnet âlimleri birer mürşid olduğu gibi, Abdülkadir-i Geylânî ve Şah-ı Nakşîbend Hazretleri gibi evliya zatlar da birer mürşiddir. Mürşide düşmanlık ilme yani dine düşmanlıktır. Kuran-ı Kerim’de, "Bilmeyen, Kuran'a ve hadislere baksın." denmiyor, "Bilmiyorsanız, bilenlere sorun!" buyuruluyor. (Nahl, 43) Peygamber Efendimiz de (s.a.v) "Âlimlere tâbi olun, onlar rehberdir!" buyurarak bir bilene, bir mürşide tâbi olmayı emrediyor. İmam-ı Rabbânî Hazretleri buyuruyor ki: "Dinî hükümleri rehbersiz, hocasız, kendi aklıyla anlamaya çalışmak isteyen, peygamberliğe inanmamış olur." Mürşid kıymetlidir ama bu zât, kâmil mürşid olursa daha kıymetlidir. Mürşid-i kâmil bütün sözleri ve bütün işleri İslamiyet’e uygun olan, İslamiyet'i iyi bilen, derin ehl-i sünnet âlimi demektir. Mürşid-i kâmil, ictihad derecesinde yüksek âlim olduğu için hem ilim hem de marifet sahibidir. İmam-ı Rabbânî, Mevlana Halid-i Bağdâdî, Seyyid Abdülhakim-i Arvâsî Hazretleri gibi mürşid-i kâmil olan zatlar böyledir. Böyle zâtlar, hem âlim hem evliyadır.
Bütün gayretle, sünnetin yayılmasına ve bid‘atların yok edilmesine çalışmalı. Mevlânâ Halid-i Bağdâdî (قُدِّسَ سِرُّهُ)
Reklam
“Sûfîler hakkındaki dedikodulara aldırmayın.” | Mevlânâ Halid-i Bağdâdî (k.s)
Mevlana Halid-i Bağdadi-17/18.yy
Ez iştiyak-ı Yesrib ü derd-i firak-ı u Kahist dil fütade meyan-ı dü kehrüba Gönlüm iki kehribar arasında kalmış bir saman kıymığı gibi. Şimdi bir yandan Medine'nin hasreti kendine çekmekte, bir yandan da ondan ayrılmanın acısı!
"Ölümü, âhiret hâllerini ve nimetlerin hakiki sahibini unutmayınız." | Mevlânâ Halid-i Bağdâdî
"Ölümü, ahiret hallerini ve nimetlerin hakiki sahibini unutmayınız." Mevlana Halid-i Bağdadî (k.s)
Reklam
İşte bütün bu sualleri aştıktan sonra, hakiki bayram var. Bu kadar tehlikeli, bu kadar korkulu olan hesaptan, kitaptan, azaptan korkuyorsak, bunun bir çaresi var: (Bu hesabı rahat ve kolay verecek olanlarla beraber olmak.) Mevlana Halid-i Bağdadi hazretleri divanında buyuruyor ki: (Allah’ın dergâhında, ehil ve naehil beraberdir.) Yani Allah’ın dergâhından içeri girmeye layık birisi varsa, Allahü teâlâ, (Onlar benim sevdiğim bir kulumla beraberse, hepsini içeriye alın) buyurur. Biz oraya layık olmasak da, hesaptan sonra doğru Cennete... Dolayısıyla, Rabbimiz iyilerle beraber eylesin. Başka türlü kurtulmamız zordur.
277 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.