Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Nedim Buğra ÖĞÜT

Nedim Buğra ÖĞÜT
@nedi
Doğayı, insanları, kendini sevmek için OKU.
Memur
Lisans
9 Mart
28 okur puanı
Nisan 2017 tarihinde katıldı
556 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
32 günde okudu
Germinal
GerminalEmile Zola
8.9/10 · 10,8bin okunma
Reklam
256 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 günde okudu
Mustafa Kemal'in Uçakları
Yazar Türkiye'deki havacılık faaliyetlerinin başladığı 1924 yılından günümüze kadar ki seyrini, belgelerle ve tanıklarla anlatmıştır. 1924'ten 1950'li yıllara kadar olan kurumsal ve özel teşebbüsleri, bu teşebbüslerin engellenmelerinin sebeplerini, bağımsız bir ülke olmak için bağımsız bir üretim ağına sahip olmamız gerektiğini akıcı anlaşılır bir dille yazar. Havacılık sektörüyle özel ilgisi olmayan okurlar bazı bölümlerde uçakların teknik bilgileri verildiği için biraz sıkılabilirler. Ancak yazar anlatımını yaptığı uçağın bilgilerini verirken aynı dönemde diğer ülkelerin uçaklarıyla kıyas yapıp dünya standartlarında uçak imal ettiğimizi vurgulamak istemektedir. "Mustafa Kemal Atatürk, 1 Kasım 1937’de TBMM’nin açılış konuşmasında, 'Bundan sonrası için bütün tayyarelerimizin ve motörlerinin memleketimizde yapılması ve harp sanayimizin de bu esasa göre inkişaf ettirilmesi iktiza eder' demiştir. ... Atatürk’ün söylemleri maalesef en yakın silah arkadaşları tarafından göz ardı edilmiş, Türkiye’nin hiç ihtiyacı olmadığı halde, 1947 yılında ABD ile Marshall yardımı adı altında anlaşma yapılarak Türkiye farkında olmadan bağımlı hale getirilmiştir." sözleriyle yazar yeni Türkiye'nin hayatta kalma ve güçlü olma reçetesini bildirmiş, fakat ülke yönetiminin hangi yöne saptığını da göstermiştir.
Mustafa Kemal'in Uçakları
Mustafa Kemal'in Uçakları
İsmail Yavuz
İsmail Yavuz
Mustafa Kemal'in Uçakları
Mustafa Kemal'in Uçaklarıİsmail Yavuz · Türkiye İş Bankası Yayınları · 2018187 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Uçak imalatımız, 24 Haziran 1923’te Vecihi Hürkuş ve arkadaşlarının Halkapınar Tayyare Atölyesinde Vecihi K-VI uçağının imalatı ile başlamıştır. Cumhuriyetimizin ilanından hemen sonra uçak imal ettiğimiz, memleketimizde 28 Ocak 1925 günü başarıyla test uçuşunun gerçekleştirildiği ne yazık ki çok sınırlı sayıda kişi tarafından bilinmektedir.
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Nedim Buğra ÖĞÜT tekrar paylaştı.
Bilenler bilmeyenlere anlatsın
Oysa 1923 yılından 1950 yılına kadar ülkemizde kurulan fabrikalarla birlikte 400'e yakın değişik tip ve modelde uçak imal ettiğimizi çok az kişi bilmektedir.
Reklam
"Muallime hanımlar ve muallime efendiler, bu irfan yuvası altında hepinizi bir arada görmekten ve hepinizi selamlamaktan çok memnunum. Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, gerçek mutluluğa ulaştırmak için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri memleketin geleceğini yoğuran irfan ordusudur. Bu iki
İnsan ne zaman insan olacak be? Pantolonlar, kolalı yakalar, şapkalar giyiyoruz ama hala katırız, kurduz, tilkiyiz, domuzuz. Bizde Tanrının sureti varmış. Kimde? Bizde mi? Puh suratımıza.
TÜRKİYE’DE TARİH YAZICILIĞI
Sürekli “Yeni harflerin kabulüyle eski kültürümüz bitti” deniliyor. Sanki eski kültürümüzle eskiler çok iyi bağ kurmuşlardı. Eski tarihlerimiz, eski vesika derlemelerimiz maalesef bizden evvel ecnebiler tarafından yayınlanmışlardır. Hazindir ki Türkler, Fekete Lajos’tan evvel Osmanlı diplomatikasını öğreten bir el kitabı yayınlayamadılar. Ne zaman ki Mübahat Kütükoğlu çıktı, durum değişti. Mübahat Hanım da bir kere eskilerden değil, Cumhuriyet çocuklarındandır. Emin olmamakla birlikte, eski harfleri üniversitede öğrendiğini zannediyorum. Sonuç olarak, diplomatika ilmine, vesika ilmine bakışta eski kültürün bir rolü yoktur.
328 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.