Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1800'lerin sonu gibi uzak bir tarihte görebildiğimiz ilk çatışma, ışığın hareketinde görülen şaşırtıcı özelliklerle ilgiliydi. Kısaca şöyle açıklayabiliriz: Isaac Newton'un hareket yasalarına göre, yeterince hızlı koşarsanız hareket halindeki bir ışık demetine yetişebilirsiniz; James Clerk Maxwell'in elektromanyetizma yasalarına göreyse yetişemezsiniz. II. Bölüm'de tartışacağımız üzere Einstein bu çatışmayı özel görelilik kuramıyla çözdü, bunu yaparken de uzay ve zaman anlayışımızı tümüyle alt üst etti. Özel göreliliğe göre, uzay ve zaman artık değişmeyen, herkesin aynı şekilde deneyimlediği evrensel kavramlar olarak düşünülemez. Einstein'ın yeniden işlediği biçimiyle uzay ve zaman, biçimleri ve görünümleri insanın hareket haline bağlı olan şekillenebilir yapılar olarak karşımıza çıkar.
Sayfa 11
Entelektüel çalışmada, önemli olan düzenlilik değil, sürekliliktir. Deha uzun bir sabır işidir denmiştir. Bütün büyük işler sebatkâr bir sabırla başarılmıştır. Newton evrensel yerçekimi kanununu sürekli o konuda kafa yorarak bulmuştur.
Sayfa 119 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - CDXKitabı okuyor
Reklam
Her şey aynı anda oluyor.
Hiçbir şey olmuyorken, olan şeyler de durur ama bir süre sonra bu hareketsizlik fazla gelir ve bir şey olması gerekir. Ardından kontrolünüzde olan bir şey gerçekleşir. Sonra hiçbir şekilde kontrol edemeyeceğiniz başka bir şey olur. Newton'ın üçüncü hareket yasası. Etki tepkiyi yaratır.
— Isaac Newton, Optics
Her varlık türünün kendine özgü gizli bir özelliği bulunduğunu ve bu özelliğine dayanarak hareket edip belirgin etkiler yaptığını söylemek, aslında hiçbir şey söylememeye eştir. Oysa doğa olaylarından iki ya da üç genel kural çıkarıp, ardından da tüm varlıkların özellikleriyle devinimlerini o belirgin kurallarla tanımlamak, işte bu büyük bir adım atmaktır.
Sir Isaac Newton,Kutsal kitabın anlamını deşifre etmeye çalışırken ,gizli bir bilimsel bilgiyi elde ettiğini savunduğu 1704 el yazması da dahil olmak üzere,bir milyondan fazla kelime yazdı.
Sayfa 507Kitabı okudu
.... Bu engelleme bambaşka bir düzlem olan yaratıcı süreçte de hayata geçebilir: Bilinç düzeyindeki kapsayıcı, kuvvetli bir enerjiyle bilinçdışından gelen fallusun nüfuzuna dayanabilecek güçte değildir. Doğru bir şekilde gerçekleştiğinde yaratıcı süreç, bilinen ego sınırlarının bilinçdışının bilinmeyen potansiyeline teslim olması demektir.     Örneğin Newton, bir elmanın düşüşünde yer çekimi kuvvetini anında fark edebildi. Bunun için (bu yüzyıla kadar) evrenin hareketlerini açıklayabilme kapasitesine sahip bir kap inşa etmişti. Uzun matematik eğitimi sayesinde bu kap için kullanacağı malzemeler onda zaten mevcuttu. Elmanın düşüşünü, disiplinli mistiğin Tanrı’nın lütfunu kabulüne benzer bir şekilde kabul etti.
Reklam
Newton
Newton, insanlığın gördüğü en büyük dehâlardan biridir fakat buna rağmen karakter olarak çok iyi bir insan olduğu söy lenemez. Müthiş kıskançtır. Leibniz’le ettiği kavganın temelin de de bu vardır, “Benim başarımı çalıyor,” diye düşünür. Meselâ Robert Hooke itiraz ettiğinde sen misin itiraz eden, sırf bunu yaptı diye Hooke’un deneylerine mâni olmuştur. Newton iyi bir insan değil, bencil ve egoist bir adamdır.
Sayfa 147Kitabı okudu
Sir Isaac Newton
Bu keşfi üzerine Newton Opticks kitabını yayımlar. Cambridge’deki profesörlüğü devam ederken darphanenin başına getirilir. Darphanenin başına gelen kişi otomatik olarak şövalye unvanı almaktadır ve böylece Newton “Sir” olur. Onun için adı bilim tarihinde “Sir Isaac Newton” olarak geçer. Herkes bu unvanı bilimsel başarılarından dolayı aldığını sanır ama bu yanlıştır
Sayfa 146Kitabı okudu
Tanrı bir hipotezdir, bu nedenle de kanıtlanması gerekir. Kanıtlama yükümlülüğü, inananın omzundadır. Sör lsaac Newton'ın dediği gibi: “Hipotezleri uydurmam; zira fenomenlere dayanmayan her şeye hipotez denmelidir ve ister metafiziksel ister fiziksel olsun isterse gizemciliğe dayansın, hiçbir hipotezin felsefede yeri olmamalıdır."
Yasalarımızın herbiri, oldukça karmaşık ve anlaşılması güç matematik içeren matematiksel ifadelerdir. Newton'un çekim yasasının ifadesi nisbeten basit matematiktir. Daha ötelere gittikçe ifadeler daha zor ve karmaşık bir şekil alır. Niçin? Hiçbir fikrim yok.
Sayfa 37 - TÜBİTAKKitabı okudu
Reklam
Olağan bilim sırasında geçerli olan düşünce/mantık kuralları ve ölçütler devrim sırasında farklı yaklaşımlar arasında seçim yapması gereken bilim insanına yardımcı olamazlar, çünkü bu kuralların hepsi zaten daha baştan bir paradigmaya, belli bir geleneğe bağlıdır. Paradigmaların dışında ve üstünde her zaman için geçerli olan kurallar saptamak ise hemen hemen olanaksızdır, çünkü farklı paradigmalar doğayı, neredeyse farklı dünyalardan söz edecek kadar bağdaşmaz tarzlarda görmekte ve açıklamaktadırlar. Örneğin, Newton yasalarının geçerli olduğu bir dünya ile Einstein yasalarının geçerli olduğu bir fiziksel dünya asla özdeş olamazlar. Birinin doğru olması için diğerinin yanlış olması gereklidir; yahut da bambaşka bir dünyadan söz ettiği kabul edilmelidir.
200 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Newton Neden Türk Değildi?
Spoiler içerir. Kitabın isminden yola çıkarsak türklerden neden bir newton çıkmadı diye bir cevap verebiliriz,ama isminden daha farklı konulara ayrılmış bir deneme yazmış celal hoca. Türkiye halkı maalesef pek feci bir imtihan verecektir ve bu imtihandan alnının akıyla çıkacağını sanmak için pek de sebep bulunmamaktadır.ama ileride kendini toparlamak isterse o zaman tek bir kılavuz alabilir:Bilim.
Celal Şengör
Celal Şengör
Celal hoca kısaca böyle tanımlamış,receteye ise bilim yazmış ve bize toplumda iz bırakan şahıslarla düşünce türünden örnekler vermiş,akıcı ve sıkılmadan okunacak bir kitap.Iyi okumalar
Newton Neden Türk Değildi?
Newton Neden Türk Değildi?
Newton Neden Türk Değildi?
Newton Neden Türk Değildi?Celal Şengör · İnkılap Kitabevi · 2024276 okunma
Yildizlarin hareketlerini hesaplayabilirim ancak, insanlarin deliliklerini degil. Isaac Newton
D: Yeryüzünde belirli bir kişinin, hatta ilk karşılaştığın kişilerin, gözlerine baktığın ve orada önceleri hiç tanışmadığın bir ışık gördüğün zaman... bu sana onlar hakkında bir şeyler söyler. Bir insan olarak nedenini bilmezsin, fakat ruhun hatırlar.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.