Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Tembel insanların boş konuşmalarından Allah'a sığınırım."
"Nadir insanlar gördüm ki niye var olduğumuzun sebeb-i hikmetini anlamışlar da ebedî yolculuğa çıkmak için azıklarını doldurmaktadırlar. Allah için şu ömür mevsimine dikkat edin. Geçip gitmeden önce değerlendirmek için acele edin. Zamandan istifade etmekte birbirinizle yarışın."
Reklam
"...Ben ise insanların çoğunun zamanlarını boş işlerde acayip bir şekilde israf ettiklerini görüyorum. Uzun geceleri dahi boş boş konuşma veya içinde aşk şiirleri ve hikâyeler bulunan kitapları okumakla geçirirler, uzun günleri de uykuyla. Ya Dicle'nin kenarındadırlar veya çarşılarda. Ben bunları, gemi onları alıp götürürken aralarında çene çalmaya devam eden fakat durumdan haberdar olmayan kimselere benzetiyorum."
İlim, kendisiyle iştigal eden insana hemen faydalar sağlamasa bile; vaktin kendisiyle ölüp gittiği boş şeylerden alakayı kesip atması bile yeterlidir.
Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Öncesinde kabirleri ziyaret etmenizi yasaklamıştım ama şimdi onları ziyaret edin. " Başka bir rivayette, kabir ziyaretindeki hikmeti şöyle açıklıyor: "Çünkü o ahireti hatırlatır. "
Müslim, TirmizîKitabı okuyor
"1) Görelilik sorunu: Tanrının varlığı tanrının tanımından bağımsız ele alınamaz. Tanrının ise farklı tanımları vardır. Tanrı kimine göre birdir, kimine göre birden fazladır; kimine göre maddeden oluşur, kimine göre tinseldir; kimine göre insanın yaşam işlerine karışır, kimine göre karışmaz. Birbiriyle çelişen bu tanımların hepsi doğru olamayacağına göre, bu tanımlardan hangisinin doğru olduğunu bilmemiz ve söz konusu göreli durumdan kurtulmamız için bir kanıta gereksinim vardır. 2) Kanıt sorunu: Oysa ortaya konan her kanıtın kendisi de bir kanıta gereksinim duyacağı için ve sonsuz sayıda kanıt ortaya koyamayacağımız için, başka bir deyişle, kanıt bulmak konususunda kendimizi bir sonsuz gerileme içinde bulacağımız için, tanrının varlığı konusunda bir kanıt geliştirmek olanaklı değildir. Tanrının kendi kendisini belirgin kılması ve bir kanıta gereksinim duymaması da iddia edilemez. Çünkü böyle olsaydı, tanrı konusunda farklı tanımlar ve tanrı bağlamında görelilik sorunu olmazdı." Sextus Empiricus
Reklam
"Epikuros’un akıl yürütmesi özetle şöyledir: Tanrılar varsa, neden kötülük vardır? Tanrılar zayıf olduğu için mi, yoksa tanrılar kötü oldukları için mi kötülük vardır? Tanrılar zayıf oldukları ve kötülükleri engelleyemedikleri için mi kötülük vardır, yoksa tanrıların kendileri kötülük sıfatını da taşıdıkları için mi kötülük vardır? Bu akıl yürütme şöyle de özetlenebilir: Tanrılar her şeyin nedeni iseler, kötülüklerin de nedeni haline gelirler. Oysa kötü olmak tanrılara veya belli tanrılara özgü bir şey değildir. Eğer tanrılar kötülüklerin nedeni değillerse, her şeyin nedeni olamazlar. Tanrılar her şeyin nedeni değillerse, zayıftırlar. Oysa zayıflık tanrılara veya belli tanrılara özgü bir şey değildir."
Sayfa 15 - PropagandaKitabı okuyacak
"Antik Yunan filozoflarının, çoktanrıcı dine inanıp inanmadıkları konusuna gelecek olursak, filozofların büyük çoğunluğunun bu dine de inanmadıklarını söyleyebiliriz. Antik Yunan filozoflarının temel kaygısı, mitos anlayışından logos anlayışına geçmekti."
Sayfa 12 - PropagandaKitabı okuyacak
Süt bozulursa yoğurt olur. Yoğurt sütten daha değerlidir. Daha da kötüleşirse peynir oluyor. Peynir yoğurttan da sütten de değerlidir. Ve üzüm suyu ekşiye dönüşürse üzüm suyundan bile pahalı şaraba dönüşür. Hatalar yaptığın için kötü değilsin. Hatalar, seni bir insan olarak daha değerli kılan deneyimlerdir. Kristof Kolomb, Amerika'yı keşfetmesine neden olan bir navigasyon hatası yaptı. Alexander Fleming'in hatası onu Penisilin'i icat etmeye yönlendirdi. Hatalarınızın sizi üzmesine izin vermeyin. Mükemmel yapan pratik değildir. Kusursuz yapan, ders aldığımız hatalardır... Johan Strauss..La Valse De Paris..
Onun ruhunda hayale, bilinmeyene, gizeme yer yoktu. Deneyimin analizinden, pratik gerçeğin süzgecinden geçmemiş her şey onun gözünde bir ışık veya renk yanılgısı ya da nihayet, deneyimden henüz geçmemiş bir olguydu.
Reklam
Zihniyet Nedir?
Zihniyet, idealizm artı materyalizmdir bir anlamda. Bir yandan derinliği olan bir kavramdır, diğer yandan da çok somuttur. Zihniyet "idea" nın "hayat" haline gelmiş halidir. Zihniyet tipkı praxis gibi teorik olanla pratik olan arasındaki bağlantıyı kuran bir kavram. Düşüncenin, fikrin hayatla ilişkisini kuruyor sanki. Fikirler, zihniyet üzerinden eyleme dönüşüyorlar. Hayat oluyorlar. Sadece bu değil. Zihniyet aynı zamanda toplumla birey arasındaki ilişkiyi de kurabiliyor. Çünkü zihniyetler hep bir zamanda ve mekânda oluşuyorlar. Zihniyet tam bir mücadele alanı. Toplumun bireyi ele geçirdiği, bireyin topluma isyan ettiği bir zemin. Zihniyet bu anlamlarıyla tam da sosyolojinin asl nesnesi. Weber'in "sosyolojinin nesnesi bilinçli insan eylemidir" sozünün Türkçesi bu olsa gerek. Zihniyet teori-pratik ile toplum-birey çapraz eksenlerinin cakışma noktası.
Sayfa 25
Ağlamıyorum muhtarım, Merkezi Gözyaşı Komitesi'nin bana tanıdığı on yıllık tahsisatı ilk günden tükettiğinden böyle bir eyleme girişmem teorik ve pratik olarak mümkün değil.
Süt bozulursa yoğurt olur. Yoğurt sütten daha değerlidir. Daha da kötüleşirse peynir oluyor. Peynir yoğurttan da sütten de değerlidir. Ve üzüm suyu ekşiye dönüşürse üzüm suyundan bile pahalı şaraba dönüşür. Hatalar yaptığın için kötü değilsin. Hatalar, seni bir insan olarak daha değerli kılan deneyimlerdir. Kristof Kolomb, Amerika'yı keşfetmesine neden olan bir navigasyon hatası yaptı. Alexander Fleming'in hatası onu Penisilin'i icat etmeye yönlendirdi. Hatalarınızın sizi üzmesine izin vermeyin. Mükemmel yapan pratik değildir. Kusursuz yapan, ders aldığımız hatalardır... Johan Strauss..La Valse De Paris..
... nizamı propagandaya ve tanıtıma yönelik bir tarzda takdim etme düşüncesinin, yeryüzünde pratik hareket şeklinde belirecek bir İslâm oluşturamayacağı unutulmamalıdır.
Sayfa 54 - Beka YayınlarıKitabı okuyor
104 syf.
4/10 puan verdi
Sağ El Yolu
Okültizme giriş için uygun bir kitap, başlangıç seviyesindeyseniz öneririm. Sağ el yolunda ilerlemek için güzel bir yazar. Yine de yazarın dilini çok çiğ buluyorum o yüzden Dion Fortune'un kitapları beni pek tatmin etmiyor.
Pratik Okültizm
Pratik OkültizmDion Fortune · Hermes Yayınları · 2015119 okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.