Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

B.

B. bir yorumu yanıtladı.
64 syf.
5/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
Şair arkadaşımın ödünç verdiği kitaplar serisinin dördüncüsündeyim ve kitabın içi yazılanlara karşı çıkışlarımla dolu. (Ve evet yine vizeye çalışır gibi not çıkardım.) İnanılmaz ince bir kitap lakin hem bilgisel hem sinirsel katkısı oldu bana. :)) Her şeyi geçtim, ne demek anlamak zorunda değiliz. BAŞTA MODERN ŞAİRLER, BU CÜMLEYLE NARŞİST YERİNE KOYULUYORLAR. Aksi halde anlamsız bir şiire neden vakit harcayalım istesin bir şair. Anlamsız bir hayat katlanılabilir mi? Yapmayın etmeyin ANLAM HER ŞEYDİR. (Ve bu yüzden de sizin dediğiniz gibi; sadece akıl yetmez onu anlamaya.) Çok anlamlılık, ayrıca harika bir olaydır lafım yok. Şiire de hikayeye de yakışır çok anlamlılık, bir olay kurarken fikri temel alan Kafka bu sebepten büyük yazar. Fakat savunulanın aksine anlamsız şiirler vardır, bir fikri olmayan, bir şey söylemeyen üstelik “çok anlamlı” dergilerde. :)) O zaman çok güzel şairler tanımama 5 puan. Evet, yazdığınız modern şiirse biz de modern okuruz. Kendinize geliniz. Teşekkürler.
Poetika
Poetikaİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2014205 okunma
Sayha okurunun profil resmi
Yorumunuzda eksiklikler olduğunu düşünüyorum, şöyle ki: öncelikle kitap "anlamsız şiir yoktur" diye bir şeyi savunmuyor. Hatta bununla beraber çok anlamlılığı ve anlamsızlığı da sizin söylediğiniz gibi ele almıyor. Anlamın şiirde zaman zaman açılıp kapandığını ve böylelikle okuyucuya ipuçları verdiğini (ki bunun için kitapta 'Arkadaşlar' isimli çok güzel bir örnek var) ama devam eden dizelerde ise anlamın kasıtlı bir şekilde dağıtılmasından söz ediliyor. Durum böyle olunca da bu akılla algılanan bir şeye dönüşmüyor ; aklın ön ayak olduğu ancak sözcüklerin zihnimizde yarattığı imgenin bize anlamları sezdirdiği bir şeye dönüşüyor. Anlamsızlık her şeydir çünkü anlamı ortaya çıkarır. Yani kısaca söylenen şey anlamsız olmak değil, anlamsızlığı anlamı sezdirmek için aracı olarak kullanmak - ve yine anlatmak demiyorum sezdirmek diyorum.
B. okurunun profil resmi
Merhaba, bu denli taraflı bir yorumu dikkate almanıza şaşırdım. Burada bahsim kitapta geçen birkaç şiir değildi muhtemelen, çünkü “Zarla dönmeyecek şans” ile “Bir günün sonunda arzu” şiirlerini yıldızlamıştım. Kitap elimde olmadığından “Arkadaşlar”a bakamıyorum. Anlamsızlığı bir hiç noktası gibi tanımlayabildiğimden çevresine de bir varlık biçemiyorum. Okuduğum modern şiirlerin çoğunu -ki oldukça kısıtlı bir ölçek- bir akış sunduğunu savunan sözcük karmaşaları olarak görüyorum. Bir iç sıkıntısı şair işte bir şeyler yaşamış görmüş ama söylemeye de niyeti yok gibi, bana yalnız biraz hissettirmek istiyor. O hiç noktasının da bir derinliği olabileceği ve etrafını kazıp o silüeti çıkarmak gerektiğini anlıyorum, bunu güzel yapan şiirler de var. Yine de belli belirsiz bir çerçeve çizip bırakılması çekingen bir tavra sokuyor şiiri. Ben istiyorum ki sözcükler haykırsın bağzı şeyleri. Sanki İlhan Berk tam da bunu istemiyormuş gibi gelmişti okurken. Bunlar hep fikir tabi.
Reklam
B. yorumladı.
Eğer Türkiye'de İslâmî değerlerin belirleyici olduğu bir toplum düzeni tesis edilebilecekse, bunun bir siyasi iktidar değişikliğinden çok, müslümanlann böyle bir toplumun gerçekleştirilebilir olduğunu sosyal alanda gösterme yeterliliğine ulaşmalarına bağlı olduğunu savundum.
B. okurunun profil resmi
“Benimle belli bir kültürel dili paylaştığına inandığım hiçbir Müslüman tanımıyordum.” Muhtemelen bağlamları farklıdır ama bu alıntının ardından okuyunca ironik duruyor.
nur okurunun profil resmi
Bu kitap aslında kendi otobiyografisi gibi bir şey. Önce bulunduğu çevreden kaynaklı müslümanlığa uzak olduğunu belirtiyor. #77002395 Sonra -bence tam anlamıyla- müslüman olduğunu, Sezai Karakoç'la tanıştıktan ve Amentü şiirinden sonra daha fazla okur yazar müslüman tanıma fırsatı olduğunu söylüyor. Bu satırlar da müslüman olduğunu söyledikten sonra ki fikirleri. Aslında İsmet Özel'i tanıyıp geçmişini bilenlere pek ironik geldiğini sanmıyorum. :)
B. yorumladı.
Eski Çin'de bir bilge kişi düşmanına ağzının payını vermek üzere bir bedduada bulunmak isterse şöyle dermiş yalnızca : İlginç bir çağda yaşayasın ! Çünkü Çinliler ahlaki heyelanların ve siyasi depremlerin hüküm sürdüğü " ilginç " çağlarda hayatın iyi ve güzel taraflarının gürültüye gideceğini, eriyip unufak olacağını bilirlermiş.
Sayfa 183 - Tiyo YayıncılıkKitabı okudu
B. okurunun profil resmi
Acaba hayatın iyi ve güzel taraflarının gürültüye gitmediği çağlar da yaşandı mı gerçekten? Bana sanki hep böyleymiş gibi geliyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
B. yorumladı.
İntihar düşüncesi muazzam bir tesellidir. Onun sayesinde insan bir çok karanlık geceden sağ çıkar.
Sayfa 12 - Zeplin Düşünce
B. okurunun profil resmi
Ve bir sürü insan ölür.
B. yorumladı.
BİZİM SOLCULAR HAİN, GAFİL VE NAMUSSUZDUR!.. Yaşar Kaplan/ Akit Türk solu, Türkiye'yi karıştırmak ve hep geri kalmış ülkeler arasında tutmak isteyen dış güçlerin emellerine hizmet et­mekten başka bir misyon üstlenmemiştir. Yani Türk solu her zaman dünya sağının (kapitalist, emperyalist ağaların) hiz­metinde olmuş ve doğrusu efendilerine gönüllü olarak ver­dikleri hizmetlerde kusur etmemiştir. Solcular sadisttirler, muzırdırlar, namussuz ve nankördürler. Gafildirler, hain­dirler. Hatta denebilir ki bunların dünyada en çok zevk al­dıkları şey ihanet etmektir.
B. okurunun profil resmi
Tam “sanırsın ki Müslümanlar hiç gaflette değil, saydıklarına olsun kapitalizme olsun çok direniyorlar” diyecektim neyse ki yorumunuzu gördüm. Aslında sorun biraz bu, biz milletçe şöyle topyekün kalkıp yanlışa yanlış diyemiyoruz. Saldırılıp düzeltilecek şeyler apaçıkken, bu tarz üsluplardan bıktık.
13 öğeden 1 ile 5 arasındakiler gösteriliyor.