Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Stratejik bir hamle olarak gördüğü yargı reformu ise Tanzimat Fermanı ile dini ve etnik kimliği ne olursa olsun tüm vatandaşların yargı önünde eşit olmasının önünü açtığı için Prens Sabahattinin Tanzimatçıların övgüyle söz ettiği yegane icraatıydı.
Sayfa 147Kitabı okudu
Son iki asır boyunca meydana gelen değişiklikler, Araplar ile diğer unsurlar arasındaki bağların sarsılmasına yol açmıştır. Sultan II. Mahmud zamanında ilan edilen Tanzimat Fermanı[!], Kurandan ve Peygamberin sünnetinden elde edilen İslâmî öğretilerden ayrılarak bizzat bu yolu benimseyenlerin bile anlamadığı Batı tarzı yeni ve garip bir yola girme macerasındaki ilk basamaktı.
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
Bazı kpss tarih notları
1-) Türk İslam Devletleri Yazar-eser ~Mevlana - Divanı kebir ~Hacı Bektaş Veli - Makalat ~Yunus Emre - Divan ~Ahmet Gülşehri - Mantıkut Tayr ~Hoca Dehhani - Selçuklu Şehnamesi Oğuzlar - Dede Korkut Hikayelerini oluşturan Türk topluluğu Kıpçaklar - Dede Korkut Hikayelerine konu olan Türk topluluğu Akkoyunlular - Dede Korkut hikayelerini yazılı
Aslında halk Tanzimat Fermanı'nın İngilizler ile ortak yazıldığını bilmez. Aslında Mustafa Reşit de İngilizlerin maaşlı adamı sayılmaz. Mustafa Reşit Tanzimat Fermanı'nı Osmanlı'yı batmaktan kurtaracak bir formül saydığı için okumaya gider.
Tanzimat Fermanı sonrası idare tarzında yapılan bütün yenilikler Yahudilere ve sair gayr-i müslim tebaaya kurtuluş fırsatı vermiş ise, Müslümanlara, yani İslâm dinine tâbi olanlara, Türkiye topraklarınn dârü'l-İslâm bilinmesinden itibaren imân derecesini insanlık olarak bilenlere ne oldu?
Sayfa 99 - Tam İstiklal Yayıncılık OrtaklığıKitabı okudu
"Güneş Dil Teorisi" âdeta dilde bir ıslahat fermânı idi. Ammâ nasıl ki Tanzîmât'ın Islâhat Fermânı bir işe yaramamışsa, bu ümit bağlanan hareket de netîcesiz kalacaktı. Zîra dil bir içtimâî vâkıa olduğuna göre, onu meydana getiren milletin, kollektif temâyül, irâde ve zaman tezgâhında dili ilmî-şifâhî bir inbikten geçirerek işlemesi lazımdı. Bunun için de, evvel emirde dili, çift bozan tâifesinin elinde arpalık hâline gelmiş bulunmasından kurtarmak lâzımdı. Tâ ki esâret çilesinden çekip almakla, hür ve âzat olabilsindi.
Sayfa 215Kitabı okudu
Reklam
"Bizde batılılaşma hareketinin başlangıcı olarak 1839 Tanzîmât fermânı gösterilir. Biz batıdan almamız gereken şeyin teknoloji olduğunu, kültürün ise, millî olması gerekdiğini görememişiz. Batılılaşma hareketine, hıristiyanlığı benimseme olarak bakmışız. Mustafâ Reşîd pâşanın İngilizlerle yapdığı ticâret anlaşması, sanâyi’leşmemize en büyük darbeyi vurmuşdur." İktisâd profesörlerinden Ömer Aksu
Bir ingiliz masonu olan Reşîd pâşanın hâzırladığı 1255 [m. 1839] Tanzîmât Fermânı ile yüzümüzü Batıya çevirdiğimizi i’lân etdik. Birçok şehrlerde mason locaları açıldı. Fekat, bu taklîdcilik, zevk ve safâda oldu. İlmde, fende ve çocuklarımızı islâmın güzel ahlâkı ile yetişdirmekde ecdâdımız gibi çalışmadık. Dînimizin gösterdiği yola ve Peygamberimizin “sallallahü teâlâ aleyhi ve sellem” üstün ahlâkına gericilik denildi. Bizden tâm 29 sene sonra, 1284 [m. 1868] de batıya dönen Japonlar, bizden kat kat ilerlediler. Hem de bâtıl dinlerinden hiç ayrılmadan! Medeniyyet yarışında önde iken, Tanzîmâtdan sonra ilm ve irfân bırakılıp, nefse ve şeytâna uyuldu. Bu ingiliz afyonu, devlet adamlarını uyutdu. Bugün, yeniden hamle yapmak, batı ile aramızdaki mesâfeyi azaltmak, onlara yetişmek, hattâ geçmek zorundayız. Bu da boş lafla, nutuk çekerek olmaz! Ecdâdımızın yoluna dönmeliyiz!
Sayfa 470Kitabı okudu
Hemen Tanzimat Fermanını ve asıl Islahat fermanını hatırlamak durumundayız....Mayıs 1999 tarihinde Ecevit'in Alman Şansölye Şansölye ve tüm düvel-i avrupa, daha sonraki tartışma ve pürüz-lerde sürekli bu mektuba dönüyorlardı, bir Islahat fermanı ta-ahhüdü Schroder'e yazdığı mektubu, Alman olarak algılıyorduk...
604 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.