Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
27. Alay'ın da Merkez tepe genel istikametinde geniş cephe ile düşmana atılması, düşmanı geri çekilmeye mecbur etmiştir. Fakat bence bu taktik vaziyetinden daha önemli bir etken vardır; o ela, herkes öldürmek ve ölmek için düşmana atılmıştı. Bu öyle sıradan bir taarruz değil, herkesin başarmak veya ölmek azmiyle harekete hazır olduğu bir taarruzdur. Hatta ben, kumandanlara sözlü olarak verdiğim emirlere şunu ilave etmişimdir: "Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar gelebilir."
Sayfa 146 - Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal İle Mülâkat (24-28 Mart 1918) - Birinci SafhaKitabı okuyor
Sorunları Atatürk gibi çöz,
Bir taktik meselesini çözmek için, her şeyden evvel, mesele sakin bir kafayla, baştan sona kadar birkaç defa okunmalıdır. Buna harcanacak birkaç dakikalık zaman sayesinde, önemli noktaları unutmak tehlikesi bertaraf edilmiş olur. Meseleyi bu şekilde okuduktan sonra, iki tarafın vaziyeti salim bir şekilde zihne yerleşir. Önemli bilgilerin altı
Sayfa 27 - Taktik Meselesinin Çözümüne Dair Bazı NasihatlerKitabı okuyor
Reklam
Türkçülük bir ülkü, siyaset ise iktidara geçme taktiğidir. Bu sebeple bir ana inanç ve ana düşünce olan ülkü asla değişmediği halde siyaset yani taktik her zaman değişir.
Türkçülük ve SiyasetKitabı okudu
Moskovacı veya Pekinci sosyalistlerin kendilerine “milliyetçi” demesi de hem yanlış, hem gülünç, hem de taktik icabı olduğundan yalandır. Milliyetçilik, bir milleti “millet” olmaktan çıkarıp “halk yığını” haline getirdikten sonra onun yalnız iktisadî refahını düşünmekle olmaz. Çünkü insanlarda yalnız mide değil, zihniyet ve inanç da vardır. Milliyetçilik yüzyıllardan kopup gelen manevî bir mirastır. Büyüklük duygusudur. Tarih şuurudur. Mukaddes hodgâmlıktır. Yaratılış hâsılasıdır. Türk milleti üç bin yıldan beri vardır. Onun var oluşu, büyüklüğü, gücü, tarihe damgasını vuruşu yalnız millî karakteriyle mümkün olabilmiştir. Türklüğün büyüklüğünü veya var oluşunu Türklüğün dışındaki şu veya bu faktöre bağlamak asla doğru değildir.
Sağcı Kimdir?Kitabı okudu
Birinci Dünya Savaşı, taktik zaferlerin hareket kabiliyetiyle stratejik ilerleyişe çevrilebileceği bir silahtan yoksun olunan tek modern savaştı.
Feldmareşal Paul Von Hındenburg
Oldukça sıradan bir kariyerin ardından 1911'de Alman ordusundan emekli olan General Hindenburg, Rusya'nın Doğu Prusya'yı istila ettiği büyük ulusal ihtiyaç anında yeniden göreve çağrıldı. Kurmay başkanı Ludendorffla birlikte doğudaki Rus ilerleyişini durdurmak üzere Alman Sekizinci Ordusu'nun başına getirilen yaşlı general, selefi olan General Max Hoffmann'ın tertiplediği planı kullanarak Tannenberg Muharebesi'nde büyük bir zafer kazandı. Rusları Alman topraklarından çıkardiği bu galibiyet onu ülkenin ilgi odağı yaptı. Kasım 1914'te feldmareşalliğe terfi etti ve Doğu Cephesi'nde sevk ve idareyi eline aldı. 1915'te Ruslara karşı birkaç taktik zafer daha kazanarak itibarını pekiştirdiği gibi Verdun'daki 1916 tarihli kanlı bozgunun ardından Erich von Falkenhayn'ın yerine genelkurmay başkanı oldu.
Reklam
1. Dünya Savaşı'nda savunmada bulunanlar, sığınaklar ve ağır tahkimatların korumasına sığınarak düşmanın topçu ateşlerinden kendilerini koruyabiliyorlardı. Taarruz edenlerin topçu ateşlerini etkin şekilde kullanamamaları ve topçu ile piyade birlikleri arasındaki koordinasyon zayıflığı başarılar elde etmesini engelliyordu. Bunun neticesi, kesin sonuçsuz taarruzlar ve siper savaşlarının devam etmesi oluyordu. Alman komutanları Hindenburg ve Ludendorff da kendi kayıplarını azaltabilmek için Batı Cephesi'ndeki savunma planlarını gözden geçirmişti. Taarruzlar çok pahalıya mal oluyordu. Hindenburg ve Ludendorff "derinlemesine savunmayı" esas alan yeni bir taktik kabul etmişlerdi. Yeni savunma planına göre, artık savunma hattını her ne pahasına olursa olsun elde tutmak gerekli değildi. Önemli olan bölgeyi elde tutmaktı." Hindenburg ve Ludendorff'un Batı Cephesi'nde uyguladıkları stratejiyi aslında Mustafa Kemal de 16. Kolordu ve 2. Ordu Komutanı olarak Doğu Cephesi'nde uygulamıştı.
Sayfa 93 - Kırmızı Kedi YayıneviKitabı okudu
Hüseyin Serdar Tabakoğlu
“Preveze Deniz Savaşı’nda Andre Doria komutasındaki Haçlı donanmasının sayıca üstün olmasına rağmen yenilmesinde öncelikle Barbaros Hayrettin Paşa’nın deniz savaşlarındaki ustalığı ve taktik dehası büyük rol oynamıştır.”
Sayfa 368 - Kronik KitapKitabı okudu
96 syf.
·
Puan vermedi
-Savaşın sebepleri, bireyler arasındaki rekabet ya da çatışma sebepleriyle aynıdır: açgözlülük, kavgacılık, gurur, yiyecek, toprak, madde, yakıt, egemenlik arzusu... -Disiplin askerin sadece dış görünüşünde değil, ruh ve inançlarında da var olmalıdır... -Her muharebe alanında, her koşul altında, her şekilde, galip gelmenin şartı: Sağlam, iyi donanımlı, iyi eğitimli, iyi liderli bir kara gücüne sahip olmaktır... -Tarih, bir devletin ne kadar büyük gücü olursa olsun, düşmanı küçük görmesinin ve ona aldrmamasının doğru olmadığını göstermiştir... -Silahlanma yarışı gizli düşmanlıktır, sürdüğü sürece de taraflar harekât için uygun zamanı bekleyeceklerdir... -Arkasında düşmanı hisseden ordu önündekilerle savaşamaz... -Aklına esen barıştan söz eder ama bütün dünya savaşı sürdürür... -Stratejide yapılan hatalar, taktik başarılarla düzeltilemez... -Barış, hiçbir devletin bütçe ayırmadığı, bunu aklından bile geçirmediği bir yatırım alanıdır! Barış, üzerinde konuşulan bir "şey"dir yalnızca... . . . #3dünyasavaşı #osmanpamukoğlu
III. Dünya Savaşı
III. Dünya SavaşıOsman Pamukoğlu · İnkılap Kitabevi · 2019329 okunma
Sefarad yahudileri
1391'de binlercesi katledilen Sefaradların (İspanya ve Portekiz Yahudilerine verilen ad) bir çoğu vaftiz olmaya zorlanır. İspanyolca domuz manasına gelen Marrones diye adlandırılan Yahudiler, Hıristiyanlığı kabul etmelerine rağmen hor görülmeye devam edilirler. Müslümanlara karşı verilen savaş dolayısıyla baskı çarkı taktik icabı bir süreliğine dursa da Gırnata'nın düşmesiyle (1492) kaldığı yerden hem de daha şiddetli bir şekilde dönmeye başlar. Hristiyanlık ve engizisyon arasında seçim yapmaya zorlanan Yahudiler Osmanlı imparatorluğuna sığınırlar.
Sayfa 159 - Yeni Şafak
Reklam
Alıntı
Çanakkale'de kazanılmış muazzam zaferle ilgili hiç anlatılmayan bir gerçek vardır ki o da şöyledir: Bu savaş strateji çemberi altında kazanılmadı, bilakis taktik çemberi altında kazanıldı. Savaş, alevler arasında ve yüz yüze çarpışma şeklinde yoğunlaştığında, zafer askerler ve küçük subaylar tarafından şekillendirildi.
Eskiden Osmanlı komutanları,strateji ve taktik yöntemlerini tecrübe ve pratik yoluyla geliştirirlerdi.Savaş fenni kurallarına göre değil,kişisel kabiliyetleriyle bunları elde ederlerdi.Halbuki,şimdi askeri yeteneği,tecrübesi olmayan,"mansıp"ların satılması yüzünden askerlikten gelmeyen,bu tecrübeleri kazanmamış kişiler yüksek komutanlık yerlerine gelebiliyorlardı.
Büyük İskender
Büyük İskender, kadim dünyanın en büyük fatihiydi. Üç muharebede devasa Pers ordularını yenmiş, Asya'daki imparatorluklarının batısındaki ve ortasındaki kısımlarını ele geçirmiş askeri bir dehaydı. Akabinde, dünyanın ucuna ulaşmayı hedefleyerek Hindistan'a doğru bastırdı. Şahsi liderliği, stratejik gözü pekliği ve taktik becerisi ne Mezopotamya düzlüklerinde ne de Himalaya Dağları'nın zirvesinde aşılabilmiştir. Yalnızca otuz iki yaşındayken bilinmeyen nedenlerden dolayı hayatını kaybetti.
Sayfa 147Kitabı okudu
Elbette, tarih boyunca kullanılmış bazı etkili savaş taktiklerinden bahsedebilirim: - Hilal, Kurt Kapanı ya da Turan Taktiği: Bu taktik, düşman ordusunu yanıltarak geri çekilmiş gibi yaparak, kanatlardaki askerlerin düşmanı çevrelemesine dayanır¹. - **Şok ve Terör (Shock and Awe)**: Bu taktik, düşmanı korkutmaya ve paniğe sürüklemeye dayanır. Aşırı ve ani güç veya teknoloji kullanımıyla düşmanın korkutulması esastır². - **Yıldırım Harekatı (Blitzkrieg)**: Naziler tarafından kullanılan bu taktik, düşmanın stratejik noktalarına ani ve aşırı saldırılar düzenleyerek savunma hattını bozmaya yöneliktir². - Gerilla Taktiği: Ufak ve dağınık birliklere dayanan bu taktik, güçlü ve kalabalık ordulara karşı yıpratma savaşı olarak tanımlanabilir². - Boş Kale Taktiği: General Zhuge Liang tarafından uygulanan bu taktik, az sayıda askerle büyük bir orduyu etkisiz hale getirmeyi amaçlar². Bu taktikler, savaşın tüm parametrelerini en iyi şekilde analiz eden ve doğru adımları atan askeri dehaların başarıyla uyguladığı stratejilerdir. Her bir taktik, belirli bir durum ve koşullar altında etkili olabilir ve savaşın sonucunu büyük ölçüde etkileyebilir. ⚔️🛡️
Prusya askeri geleneği ile Amerikan askeri geleneğinin karşılaştırılması:
“Bu bağlamda Prusya askeri kültürü denince akla ilk olarak şu hususlar gelmektedir: * Katı disiplin anlayışı ve itaat kültürü, * Ordu-Millet (Millet-i Müsellaha) düşüncesi, * Topyekun harp fikri, * Güçlü ve merkezi bir Genelkurmay yapısı, * Kara Kuvvetleri harekatına öncelik veren harp anlayışı, * Savaşın taktik, operatif ve stratejik
Sayfa 342Kitabı okudu
653 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.