Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmed Refik

Ahmed RefikKösem Sultan yazarı
Yazar
7.7/10
157 Kişi
725
Okunma
55
Beğeni
4.793
Görüntülenme

Hakkında

Ahmed Refik, 1880 yılında İstanbul′da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi′ni ve Kuleli Askeri İdadisi′ni bitirdi. Babası Sultan Abdulaziz′in Vekilharcı Ürgüplü Ahmet Ağa′dır. Ahmed Refik, Toptaşı Askeri Rüştiyesi ile Soğukçeşme Askeri Rüştiyesi′nde coğrafya öğretmenliği yapmıştır. Dört yıl süren bu görevden sonra 1902 yılında Harbiye Mektebi Fransızca öğretmenliğine nakledildi. 1903′de birinci mulazım, 1907′de yüzbaşı oldu. Bu yıllarda bazı gazete ve mecmualarda ilk yazılarını yayınlamaya başladı. İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya bu yayınlardan başlıcalarıdır. Ayrıca Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinin başyazarlığını yaptı. Vak′anüvis Abdurrahman Şeref Efendi′nin ölümü üzerine Tarih Encümeni Başkanlığı′na seçildi. Ünlü tarihçi hayatının son yıllarını sefalet içinde geçirdi. Değerli kütüphanesini parç parça sattı. Sonunda 10 Ekim 1937′de öldü. Vasiyeti gereği cenazesi Büyükada′nın Tepeköyü mezarlığına defnedildi. Çağdaşları tarafından "Tarihi Sevdiren Adam" diye nitelendirilen Ahmed Refik, dünya tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada kalem oynattı. Akıcı bir üslupla yazdığı ve "Geçmiş Asırlarda Türk Hayatı" başlığı altında yayınladığı "Bizans Karşısında Türkler", "Sokullu", "Cem Sultan", "Alimler ve Sanatkarlar", "Kadınlar Saltanatı", Felaket Seneleri", "Lale Devri" gibi eserleriyle büyük bir ün kazanmıştır. 
Tam adı:
Ahmet Refik Altınay
Unvan:
Türk Tarihçi, Yazar, Şair, Darülfünun Tarih Müderrisi ve Yüzbaşı
Doğum:
Beşiktaş, İstanbul, 1880
Ölüm:
İstanbul, 10 Ekim 1937

Okurlar

55 okur beğendi.
725 okur okudu.
18 okur okuyor.
531 okur okuyacak.
12 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Vardım ki bağlarda bağban ağlar Sünbüller perişan güller kan ağlar Şeyda bülbül terk edeli bu bağı Kangı dağda bulsam ben ol hazalı Kangı çölde sürsem çeşmigazalı Yavrusun yitirmiş ceylan misali Gezer çölden çöle yoktur durağı
Sayfa 43 - Ötüken NeşriyatKitabı okudu
Bir millet kendisine kötülük edenleri hiçbir vakit unutamaz. Zaman içinde bulunan çevrenin ve baskının tesiri ile bu hataları geçici bir suskunlukla geçiştirir. Fakat tarih vatan adına işlenen bu cinayetleri sonsuza kadar nefretle hatırlar.
Reklam
Ahmed Refik'in Prut Antlaşması yorumu
Osmanlı Orduları Kosova, Niğbolu, Varna, Mohaç zaferlerinin parlak neticelerini ancak imha muharebeleri sayesinde kazandıkları, düşmanlarından “barış mükâfatı” diye verilen hediyelere asla tenezzül etmedikleri halde Baltacı Mehmet Paşa, hırs ve menfaat tesiri ile bu prensibi unutmuş, vatanına en faydalı olacak bir fırsatı büyük bir başarı temin ediyorum zannıyla elden kaçırmıştı. Nitekim bu esnada Osmanlı Ordusu’nda zaaf alametleri görülmüştü, fakat Rusların mahrumiyet ve perişanlığına, Rus ordusunda manevi gücün kayıp olmasına karşı bu zaaftan hiçbir zarar görülemezdi.
Görevden alınmadan önce
Numan Paşa: “Onlar rüşvet ve yağmalarla Zat-ı şahanelerini zenginleştirmek sanatını biliyorlarmış, fakat ben, bu sanatı bilmemekle iftihar ederim!”
Baltacı'nın Antlaşma yorumu
“Bizim istediğimiz kalelerin her biri bin sefere ve bin meşakkatlere muhtaçtır. Hazır bu kadar zahmet ve meşakkatsiz elimize girerken bu nimeti bilmeyip fırsata mahzur olursak neuzibillâh bunun güçlüğünün çekileceğinden şüphe yoktur.”
"Ne diyecekler asırlar sonra benim için?Sultan Ahmet'in suretine meftun olup da adasından kopardığı bir masum mu?Hanedan-ı Ali Osman-a 4 şehzade vermiş,devlet çadırını ayakta tutmuş imaretinde 20.000 bin insanın karnının doyduğu hayırsever,kudretli Valide Sultan mı?Yoksa saltanat uğruna evlatlarına dahi acımayan hırsından gözü dönmüş bir zalim mi?" Valide-i Muazzama Kösem Sultan
Kösem Sultan
Kösem Sultan
Kederden mi neden bilmem sararmış reng-i ruhsârın..
Ahmed Refik
Ahmed Refik
Reklam
Halife Ali’ye perestiş eden Bektâşîler, Türklüğü benimseyerek dergah ve Ocak zihniyeti ile yaşıyor ve Türk harsını seviyorlardı.
Ahmed Refik
Ahmed Refik
Alevî Bektâşî Kültürüne Bakışlar
Alevî Bektâşî Kültürüne Bakışlar

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
130 syf.
5/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Kitap 1453 - 1830 arası dönemin mimarlarının hayatı ve eserleri üzerine Hazine-i evrak vesikalarına göre yazılmış. İlk yarısında teknik bilgi ve terimler olmadan daha çok mimarların hayatı üzerinden tarihsel bilgiler verilmiş. İkinci yarısında ise Mimar Sinan ve Mimar Davut Ağa dönemi yazılan hükümler, yapı bilgisi, malzeme tedariği, dönemsel problemler ve bunlar için getirilen çözümler anlatılmış. Kitap beklentimi karşıladı diyemem. Meraklısı için iyi olabilir fakat yapılar hakkında verilen teknik özellikler ve mimari tasfirler beklentimi karşılamadı. Bazı yapıların sadece isimleri verilip geçilmiş. İlk yarısı genel kültür bilgisi için okunulabilir fakat ikinci yarısını okumak bir hayli zor.
Türk Mimarları
Türk MimarlarıAhmed Refik · Kapı Yayınları · 201311 okunma
152 syf.
9/10 puan verdi
Zamanda Yolculuğun Rotası : İstanbul
Ahmet Refik’in babası, Sultan Abdülaziz’in vekilharcıydı ve döneminde iyi eğitimler alarak Fransa’ya gönderilme imkanı elde etti. Yüzlerce eserinden yalnızca biri olan bu kitabını eğer İstanbul aşığı ve tarih meraklısıysanız şiddetle öneriyorum. Dil olarak akıcı, sade Türkçe hakim ve orijinal metinlerin yanına sadeleştirilmiş hali eklenmiş şekilde hazırlanmış. Bugün ayak bastığımız yerlerin zaman içindeki değişimine, sosyal yaşama, yiyecek içecek kültürüne ve hatta belediye işlerine kadar detayı öğrendiğimiz eserin her sayfası bilgilerle dolup taşıyor. Devirleri su gibi akıtabileceğiniz bu kitabı kütüphanenize eklemek ve zaman zaman açıp okumak, zamanda yolculuk yapmak için harika kaynak.
Eski İstanbul
Eski İstanbul
Ahmed Refik
Ahmed Refik
Eski İstanbul
Eski İstanbulAhmed Refik · Kapra Yayıncılık · 202324 okunma
271 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
29 saatte okudu
Ahmed Refik Altınay Kadınlar Saltanatı Kösem Sultan kitabında Kösem Sultan hayatı Osmanlı Sarayına gelişi Sultan Ahmed ile aşık oluşu ve sonrasında gelişen olayları akıcı bir şekilde okuyucuya aktarmaya çalışmıştır.
Kösem Sultan
Kösem SultanAhmed Refik · Yeditepe Yayınevi · 201590 okunma