Eyüp Ali Kılıçaslan

Fichte yazarı
Yazar
8.3/10
4 Kişi
13
Okunma
1
Beğeni
2.422
Görüntülenme

Eyüp Ali Kılıçaslan Gönderileri

Eyüp Ali Kılıçaslan kitaplarını, Eyüp Ali Kılıçaslan sözleri ve alıntılarını, Eyüp Ali Kılıçaslan yazarlarını, Eyüp Ali Kılıçaslan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
W/SSENSCHAFTSLEHRENİN GENEL Bölüm 1 KAVRAMI ÜZERİNE §1. Wissenschafts/ehreninVarsayımsal [Hipotetik] Kavramı Bölünmüş tarafları birleştirmenin en emin yolu, üzerinde anlaştıkları şeyle başlamaktır. Felsefe bir b!'limdir. Felsefenin tüm tanımları bu noktada birleş­ mekle birlikte, bu bilimin nesnesikonusunda ayrılırlar. Peki, ya bu it­ tifak
Felsefi akıl, bugüne dek gerçekleştirdiği tüm insani ilerlemeyi, aklın huzur bulduğu herhangi bir yerin tekin olmadığı yolundaki kuşkucu gözleme borçlu ise; ve eğer felsefi aklın yakın zamanda eleştirel uğ­ raşı yoluyla gerçekleştirdiği dikkate değer gelişmesini, bizzat ünlü kaşifi1 kuşkuculuğa borçlu olduğunu açıkça itiraf ettiyse; ve eğer bu­
Reklam
Hegel'in girişiminin Platon'un programının bir gelişimi ya da bir anlamda tamamlanması olduğu kolaylıkla görülebilir. Bunun, kelimenin tam anlamında, Hegel'in Tinin Görüngübilimi'nin gerçek amacı olduğunu düşünüyorum.
"Marxizmin Sancağı Altında dergisinde çıkan “Militan Materyalizmin Önemi Üzerine” yazısında Lenin, Hegelci diyalektiğin materyalist bir duruş noktasından sistematik olarak incelenmesi, yorumlanması ve propagandasının yapılması gerektiğini; başlarda hatalar yapılabileceğini belirttikten sonra şöyle yazar: “Ama ancak hiçbir şey yapmayanlar, hiç hata yapmazlar.” Ancak Lenin bunun da ötesine giderek, derginin editörlerinin ve yazarlarının “bir tür ‘Hegelci Diyalektiğin Materyalist Dostları’ ”(Lenin, 2006, 524) oluşturmalarını öğütler. Buna göre, Marx’ın diyalektiğinin Hegel’inkinin “tam karşıtı” olmasının bir anlamı var mı? Görüldüğü gibi Lenin, Marx’ın diyalektiğini değil, Hegel’in diyalektiğini öne çıkarır. Lenin “Marxist Diyalektiğin Dostları Derneği”nin değil de, “Hegelci Diyalektiğin Materyalist Dostları Derneği”nin kurulmasını öneriyor, yani Lenin’in vurgusu “Hegelci diyalektiğe”. Yani Lenin Marxizm, beğenseniz de beğenmesiniz de, Hegel’dir demeye getiriyor."
Eyüp Ali Kılıçaslan
Eyüp Ali Kılıçaslan
548 syf.
9/10 puan verdi
Kitap oldukça nitelikli. Türkiye'de Fichte üzerine çeviri neredeyse hiç yok, Fichte üzerine çalışan da çok az. Bu bakımdan kısmen de olsa bir açığı kapatıyor ve kitabın sonunda yer alan Fichte üzerine yazıların da önemi bir gerçek. Çok keyifle okuduğum, iyi bir çalışma olmuş.
Fichte
FichteEyüp Ali Kılıçaslan · Doğu Batı Yayınları · 202111 okunma
Yaşama hizmet etmediği sürece spekülatif bakış açısının ve bir bütün olarak felsefenin gerçek amacı nedir? İnsanoğlu bu yasak meyveyi hiç tatmamış olsaydı, felsefeden tümüyle vazgeçilebilirdi. Ne var ki insanın, bireyi aşan o dünyayı bir an görmeye - bu dünyayı sadece yansıyan bir ışık sayesinde değil, doğrudan görmek için - doğuştan gelen bir arzusu vardır. Tanrının varlığı hakkında soru soran ilk kişi, sınırları yıktı; insanlığı en temellerine kadar sarstı ve onu, henüz çözülmemiş pratik ve spekülatif olanın bir olarak gözüktüğü en yüksek noktaya kadar cesurca ilerlemekle ancak çözüme kavuşabilecek bir çelişkiye itti. Cüretkarlık, felsefe yapmaya başlamamızı sağladı ve bu da, masumiyetimizi yitirmemize neden oldu. Çıplaklığımızı keşfettik ve o andan itibaren de kendi kurtuluşumuz için felsefe yapıyoruz.
Sayfa 360 - Doğu Batı Yayınları
Reklam
71 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.