Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mary Doria Russell

Mary Doria RussellSerçe yazarı
Yazar
8.4/10
110 Kişi
303
Okunma
17
Beğeni
2.844
Görüntülenme

Hakkında

1950'de Chicago'da doğdu. Kemik biyolojisi ve biomekanik konusunda uzman bir paleo-antropolog olarak Avustralya ve Hırvatistan'da araştırmalar yaptı. 1980' lerde akademik kariyerini bırakarak yazarlığa soyundu. Halen eşi Don ve oğulları Daniel ile Cleveland'da yaşamaktadır. 1996 yılında yayımlanan ilk romanı Serçe büyük bir başarı kazandı. Entertainment Weekly yılın en iyi on kitabından biri seçti. 1997'de İngiliz Bilimkurgu Yazarları Kurumu tarafından En İyi Roman ödülüne layık görüldü. Russell yine aynı romanıyla James Tiptree Jr., Arthur Clarke ve John W. Campbell ödüllerinin de aralarında bulunduğu birçok ödül topladı. 1998'de Serçe' nin devamı niteliğindeki Children of God, “Tanrı'nın Çocukları”nı yayımladı.
Unvan:
Amerikalı Yazar
Doğum:
Chicago, 19 Ağustos 1950

Okurlar

17 okur beğendi.
303 okur okudu.
8 okur okuyor.
366 okur okuyacak.
7 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kimseyi seni sevmeye zorlayamazsın, dünyadaki hüznün yarısı seni istemeyen birini istemektir, sahip olamadıklarını daha da çok istersin.
Daha fazlasını istemek hayal kırıklığını davet etmektir.
Reklam
Kimseyi seni sevmeye zorlayamazsın, dünyadaki hüznün yarısı seni istemeyen birini istemektir, sahip olamadıklarını daha da çok istersin.
“Aşık olmanın insanı en çok korkutan tarafı ne biliyor musun?” diye sordu. “Çıplaksın. Kendini her tür tehlikeye açıyorsun ve bütün savunmalarını bırakıyorsun. Elbisen, silahın yok. Saklanacak bir yerin yok. Tamamen açıksın. Bunu dayanılabilir yapan tek şey, karşındaki insanın da sana âşık olduğuna ve senin canını yakmak için bir şey yapmayacağına inanmak.”
Kimseyi seni sevmeye zorlayamazsın, Dünyadaki hüznün yarısı seni istemeyen birini istemektir..
Nisan ayı okuduğum kitaplar
Biraz gecikmeli de olsa Nisan ayı raporuyla karşınızdayım. Bu ay okuduğum kitaplar hakkında düşüncelerimi sürprizbozan vermeden aktarmaya çalıştım. Kitaplar şu şekilde: ➰Edward Page Mitchell-Geri Giden Saat ➰Ursula K. Le Guin-Dünyaya Orman Denir ➰Ursula K. Şe Guin-Mülksüzler ➰Mary Doria Russell-Tanrının Çocukları ➰Deniz Canan-Larende’nin Varisleri ➰Ahmet Taşağıl-Bozkırın Kağanlıkları ➰Suzanne Collins-Açlık Oyunları
Geri Giden Saat
Geri Giden Saat
Dünyaya Orman Denir
Dünyaya Orman Denir
Mülksüzler
Mülksüzler
Tanrının Çocukları
Tanrının Çocukları
Açlık Oyunları
Açlık Oyunları
Larende’nin Varisleri
Larende’nin Varisleri
Bozkırın Kağanlıkları
Bozkırın Kağanlıkları
youtu.be/pbo6CRjW9Sk Keyifli seyirler dilerim.
Bir çok insan ruhunun acısını bedenine gömüyor
Mary Doria Russell
Mary Doria Russell
Reklam
Bilim-Kurgu Türünde Okunması Gereken 50 Kitap Orjinal Liste: goodreads.com/blog/show/1343 1—
1984
1984
2—
22/11/63
22/11/63
3—
2001: Bir Uzay Destanı
2001: Bir Uzay Destanı
4—
Kudret
Kudret
5— Binti (Binti #1) by Nnedi Okorafor 6—

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
416 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Serçe, hayatlarının bir döneminde çeşitli acılar ve eksiklikler yaşamış bir grup insanın bir araya gelmesi ve bir arayışa çıkışının hikayesini konu ediniyor. Geçmişinde zor zamanlar geçiren ve hayatını kurtarmaları sebebiyle Cizvit bir rahip olan Emillio Sandoz her zaman Tanrının varlığı konusunda sorgulamalar yapan biridir. Bir gün başka bir gezegenden anlamlı radyo sinyalleri alındığında yanındakilerle birlikte bu gezegene giderek bu arayışına bir son vermek ister. Gezegene gittiklerinde tamamen farklı bir ekosistemle ve farklı canlı türleriyle karşılaşırlar. Bilgi toplamak ve canlıların toplumsal yaşamlarını incelemek için onlarla beraber yaşamaya başlarlar. Kitabın ilk bölümüne başladığımızda aslında hikayenin sonunu öğreniyoruz. Bölümler zaman atlamalarıyla ilerliyor. 2015-2060-2039 yıllarında meydana gelen olaylar bir ileri bir geri giderek bize aktarılıyor. Russell’ın yazmaya başlamadan önce Antropoloji bilim dalında çalıştığını okuduğumda hiç şaşırmadım. Çünkü gezegeni ve türleri betimlerken, sosyal yaşantılarını ve ilişkilerini anlatırken bunu başarılı bir şekilde aktarabilmiş. Tüm bunların dışında karakterlerimizin iç dünyaları, düşünceleri, psikolojik durumları ve inanç konusu da yoğun bir anlatımla bizlere aktarılıyor. Oldukça akıcı ilerleyen ve beni hiç sıkmayan bu kitap konusu ve karakterlerin yaşadıklarıyla beni çok etkilemişti. Kitabı sadece bilimkurgu okurlarına değil sosyoloji, felsefe, toplum ve din gibi konularla ilgilenen okurlara da şiddetle öneriyorum.
Serçe
SerçeMary Doria Russell · Metis Yayıncılık · 2003238 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Sene 2021. Artık Mars denen gezegenden görüntüler geliyor ekranlarımıza. Bu koca evrende yalnız olmadığımızı düşünenler için oradan alınacak örnekler, yapılacak araştırmalar çok kıymetli. Peki ya bir gün ekranlarımıza (telefon, televizyon, bilgisayar olur bu) evrende yalnız olmadığımıza dair bir görüntü yansırsa. İşte o zaman artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Uzay birçok soruların cevabını içinde barındırıyor. Peki biz bu cevapları duymaya ve bunlarla yüzleşmeye ne kadar hazırız. Kitabı okurken bu soruyu birkaç kez ben kendime sordum. Kitabın kapak tasarımı sizi yanıltmasın. Serçe, harika kurgusuyla ödüller almayı sonuna kadar hak eden tam anlamıyla bir bilim kurgu hikayeyi işliyor. Bu sefer işin içinde din adamları da var. Cesur Yeni Dünya, 1984, Mülksüzler adlı kitaplarla konu bakımından ayrıldığı nokta tam olarak bu. Buraya yazdığım notlarda kitabın konusu uzun uzadıya anlatıp; kitabı okuyacakların okuma keyfini kaçırmak istemiyorum. Bu yüzden benim incelemelerim de böyle. Kitabın bende yarattığı etkiyi yazmakla yetiniyorum. Bilim kurgu okumaktan keyif alıyorsanız ( lütfen fantastik türle karıştırmayın) ve işin içine din girince sizi rahatsız etmeyeceğini düşünüyorsanız, kitabı okumak için hiçbir engeliniz yok demektir. Şimdiden keyifli okumalar.
Serçe
SerçeMary Doria Russell · Metis Yayıncılık · 2003238 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
Bilgi kurgu gerçek bir öncüdür benim için. Bilim ve kurgu aynı anda pek çok şeyi başarmış. Çocukluğumda ufacık bir alet ile kablosuz konuşurdu, Mr. Spak. Onlardan çok feyz aldı bilim. Mesela yıldız geçiti o filmde kullanılan bir solucan deliği ki, bugün bilim insanları uzay yolculuğunun ancak bu şekilde mümkün olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla iyi
Serçe
SerçeMary Doria Russell · Metis Yayıncılık · 2003238 okunma