Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Philip Mansel

Philip ManselKonstantiniyye yazarı
Yazar
8.1/10
26 Kişi
77
Okunma
4
Beğeni
1.630
Görüntülenme

Hakkında

Philip Mansel, bir saray ve hanedan tarihçisidir. Louis XVIII ve Prens de Ligne'nin biyografilerini kaleme alan yazarın, Konstantiniyye'den başka The Court of France 1814-1830 ve Sultanların İhtişamı: Osmanlıların Son Yılları adlı iki de kitabı bulunmaktadır. Financial Times, Daily Telegraph, Spectator, Apollo ve International Herald Tribun gibi pek çok yayında yazıları yayınlandı. Royal Historical Society (Kraliyet Tarih Kurumu) üyesi ve Society for Court Studies'in (Saray Araştırmaları Derneği) yayın organı olan The Court Historian'ın editörüdür. Levanten şehirlerin tarihi hakkında bir kitap üzerinde çalışmaktadır.
Unvan:
İngiliz Tarihçi ve Yazar
Doğum:
Londra, İngiltere, 1951

Okurlar

4 okur beğendi.
77 okur okudu.
2 okur okuyor.
88 okur okuyacak.
3 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıcı başarısının bir kısmı, yabancı müttefiklere sahip olma, idari ve mali yapılarında farklı halkları ve dinleri bünyesinde toplayabilme yeteneğinden kaynaklanmaktaydı.
1869’da, eski Sadrazam Fuat Paşa, Nice’ten Sultan Abdülaziz’e şöyle yazmaktaydı: ''Sultanların imparatorluğu tehlikededir. İster siyasi olsun, ister askeri, tüm kurumlarımızı değiştirmeliyiz ve Avrupa tarafından geliştirilmiş yeni kanunları ve araç gereçleri benimsemeliyiz.”
Reklam
Evliya çelebiye göre 17. Yüzyılın ortalarında ,57 grupta örgütlenmiş 1100 lonca faaliyet gösteriyordu. Sadece kasapların, fırıncıların değil hırsızların ve fahişelerin de kendi loncaları vardı.
Yıldız Sarayı
Otuz yıl boyunca Yıldız Sarayı, sultan ile tebaası için dünyanın merkeziydi. O zamanki İstanbul sınırında olan Yıldız muhteşem İslam saraylarının da sonuncusuydu. Avrupa tarzındaki Dolmabahçe veya Beylerbeyi Sarayları gibi tek bir bloktan oluşmak yerine, Yıldız Sarayı bir park içine serpiştirilmiş bir dizi binadan oluşmaktaydı.
Tereyağı ve tuz Kırım’dan, şeker Kıbrıs'tan, sabun Suriye'den temin edilirdi. Yaş meyve ve kümes hayvanları Osmanlı İmparatorluğunun meyve bahçesi denen, Karadeniz kıyısı boyunca doğuya doğru uzanan bölgede yetişirdi. Kuru üzüm, badem, incir ve balmumu Batı Anadolu’dan, büyük İzmir limanı civarındaki bölgeden sağlanırdı.
Kendime ve Mimarlık, Sanat ve Felsefeye Meraklı Olanlara Okuma Listesi
Elimde Olan Kitaptan Yola Çıkarak: Kitap
Edebiyatta Mimarlık
Edebiyatta Mimarlık
İçindekiler Kısmında I. Mimarlığa Referans Veren Klasikler 1.
İlyada
İlyada
2.
Odysseia
Odysseia

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
317 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 günde okudu
Güzel bir dönem tarihi incelemesi olmuş.
Bu aralar iş değişikliği sebebi ile biraz yoğun dönemdeyim haliyle anne de olunca kitap okumak şu durumda lüks gibi geldi. Artık evden çalışacağım için bir tık daha rahat edip kitaplarıma geri döneceğim. Ben Dönem tarihi okumayı seviyorum. Her ne kadar ufak çapta bilgi sahibi de olsak böyle belli bir dönemin kitaplarını okumak bilgi birikimini oldukça artırıyor. Kitap Osmanlı Devletinin son dönemlerini, konumunu ona bağlı olan beylik, hidiv ve şeyhlerin ne koparsam kardır hesabı çıkarlarını oluyorsunuz. Yazarın dilini oldukça beğendim çok sade ve akıcı bir dili var. Bence herkesin rahatlıkla okuyup bilgi alabileceği bir eser olmuş. Tabii çevirmenin de bu konuda rolu çok büyük. Kitabın adı sultanların ihtişamı ama Osmanlı saraylarını değil de daha çok Ortadoğu,Mısır ve Arabistan bölgesindeki devlet veya toplulukları incelemiş yazar. Kaynakçası da oldukça geniş. Her bilgiyi hangi kitaptan aldığını tek tek yazmış. Tarih inceleme zaten türü. İstanbul'u anlattığı bir eseri de varmış. Onu da bulabilirsem alırım. Bu kitap 2010 basımı sahaflarda bulabilirsiniz. Ama olur da denk gelirseniz tarihe de merakınız varsa mutlaka okuyun derim .
Sultanların İhtişamı
Sultanların İhtişamıPhilip Mansel · Everest Yayınları · 201010 okunma
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Halep
Bu kitap, 500 yıl boyunca uyum içinde yaşayan bir şehre odaklanıyor. Farklı din, mezhep veya kökenden gelenler dışında farklı uygarlıklara da ev sahipliği yapan bir bölgenin, bir şehrin hikayesi anlatılmaktadır. Öncelikle bir tarihçe ile Halep şehri okuyucuyu karşılar. Bu kısa tanıtımdan sonra ise Osmanlı egemenliği altındaki şehirden de
Halep
HalepPhilip Mansel · Everest Yayınları · 201710 okunma
317 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Sultanların İhtişamı
Philip Mansel, Sultanların İhtişamı adlı kitapla bizleri 'Osmanlı'nın Son Yılları'na yolculuğa çıkartıyor. Bu yolculuk sırasında bizleri paşalarla, beylerle, şahlarla, emirlerle tanıştırıp onların gölgesi altında coğrafyayı dolaştırıyor. Kitap salt yazı olarak da değil, resimlerle de desteklendiği için daha kolay anlaşılabiliyor. Bazen bir resim onlarca yazıya bedel olabiliyor. Ortadoğu tarihi içinde savaşların, ihtilallerin ya da isyanların dışında 1869 - 1945 yılları arasında hükümdarların ve hanedanların tarihine odaklanıyor. Kimler gelmiş ve geçmiş. Halkın yaşam savaşı ile iktidarı elinde tutanların savaşında, krallara, sultanlara, prenslere ve şaha bakılıyor yani halkı değil onları anlatıyor. Bu kitabı tarihe meraklı kişilere öneririm. Belli bir dönem içinde kraliyet ailesi ve yaşananlar ele alınıyor. Philip Mansel, İngiliz bir tarihçidir. İlgi alanı ise Fransa, monarşi, Ortadoğu ve buradaki ticaret konuları kitapta işleniyor. Not: Okuduğum kitap Everest Yayınları, 2. basım Temmuz 2010 tarihli olup Nigar Alemdar tarafından tercümesi yapılmıştır. Kitabın içinde çok sayıda kavramın çevirisi yapılmamış. Yayınevi buna müdahale edip bunları dipnot olarak sayfa altında verebilseydi çok da iyi olurdu. Bu kitabı 1 - 10 Mart 2020 tarihleri arası okuyup inceleme yazısı ise 2 Eylül 2020 tarihinde 1000Kitap sitesine eklenmiştir.
Sultanların İhtişamı
Sultanların İhtişamıPhilip Mansel · Everest Yayınları · 201010 okunma