Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Saki

SakiLady Anne Susuyor yazarı
Yazar
7.7/10
100 Kişi
295
Okunma
20
Beğeni
4.065
Görüntülenme

Hakkında

Edward dönemindeki toplum yaşamını kıvrak bir zekâ ve olağanüstü bir yaratıcılıkla betimlediği öyküleriyle tanınan Hector Hugh Munro; ''Saki'' takma adıyla tanındı. Myanmar'da doğan ''Saki'' iki yaşında, Devon'a teyzelerinin yanına gönderildi. İngiltere'de, anne ve babasından uzakta, terkedilmişlik duygusuyla; aman vermez iki teyzesinin gözetimi altında büyüdü, Munro soyadını köklü bir İskoç ailesinden, ''Saki'' takma adını iseHayyam'ın 'Rubailer'den aldı. Kızkardeşi Ethel'in tanıklığında, vasisi olan teyzeleri Augusta ve Carlota'nın itici insanlar olduklarını ve hayvanlara duydukları nefretin Munro'nun hayvanlara duyduğu sevgiden kaynaklandığınıBorges'ten öğreniyoruz: ''Munro'nun yapıtları, yalnızca varlıkları bile çevresindeki insanların hayatını zehir etmeye yeterli, yaşı geçkin, iğrenç, kendi istekleri doğrultusunda hareket eden insanlar ve dostlukları bir tür büyü olan hayvanlarla doludur." Munro, üniversite öğrenimini İngiltere'de tamamladıktan sonra Myanmar'a döndü ve polis komiseri olarak çalışmaya başladı. Bir yıl içinde yedi kez sıtma nöbeti geçirmesi nedeniyle tekrar İngiltere'ye dönmek zorunda kaldı. Londra'da gazetecilik mesleğine atıldı. Westminster Gazette için siyasal taşlamalar kaleme aldı. 1900'de ciddi bir tarih incelemesi olan ''The Rise of the Russian Empire'' adlı kitabı yayımlandı. 1902-1908 yılları arasında Polonya, Rusya ve Paris'te Morning Post'un dış muhabirliğini yaptı; 1908'de Londra'ya yerleşerek bu tarihten itibaren öykü ve skeçler yazdı. Bunları Reginald (1904), The Chronicles of Clovis (1912), Beasts and Super-Beasts (1914) başlıklı kitaplarda topladı. The Unbearable Bassington (1912) adlı romanında, huysuz ve uyumsuz ama sevimli bir kahramanın serüvenlerini anlattı. Borges'in deyişiyle, "Paris'te güzel yemeklerin tadına varmayı ve kötü edebiyatı küçümsemeyi öğrendi. 1914 yılında, kırk dört yaşında, İngiltere'nin Fransa'ya gönderdiği yüz gönüllü asker arasında yer aldı. Er olarak katıldığı savaşta, 1916 yılının kışında, Beaumont-Hamel saldırısında vurularak öldü. Son sözlerinin 'Put out that bloody cigarette!' (Söndür şu lanet sigarayı!) olduğu söylenir." Kozmopolit bir yaşam sürmesine rağmen tüm yapıtları melankolik bir çocukluk yaşadığı İngiltere'de geçen Munro, yaşamı boyunca çocukluk dönemini unutmadı ve bu dönemde yaşadığı onulmaz talihsizlikler yapıtlarına malzeme oluşturdu. Borges'e göre, bu olağandışı bir durum değildir: "Bilindiği gibi 'talihsizlik' sanatsal yaratımın öğelerinden biridir. Acı çektiği ve çok şey öğrendiği İngiltere, orta sınıfın en büyük uğraşısı olan can sıkıntısını tertiplemek ve sonsuza dek birtakım alışkanlıkları tekrarlamak demek olan Victoria dönemi İngiltere'siydi. Munro, İngilizlere özgü acı bir nüktedanlıkla o dönem toplumunu hicvetti..."
Tam adı:
Hector Hugh Munro
Unvan:
İngiliz Yazar
Doğum:
18 Aralık 1870
Ölüm:
13 Kasım 1916

Okurlar

20 okur beğendi.
295 okur okudu.
3 okur okuyor.
109 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bir insanın kökenini, memleketini ve yetiştiği çevreyi her zaman göz önüne almakta fayda vardır. "Bana boylamını söyle, sana ne kadar toleranslı olduğunu söyleyeyim."
Sayfa 65
Anılarından başka geriye hiçbir şeyi kalmayınca, insan onları özenle koruyup tozunu alır.
Sayfa 106
Reklam
...insan, düşüncelerinde "İmkansız"a yer vermeyegörsün 1kere, imkânlar hemen hemen sınırsız görünüyordu...
Aşk bitince, aşık bile hatırlamazmış ne olduğunu.
Sayfa 23 - Notos Kitap
" Gençler olmayacak şeylere heveslenirler, yaşlılarsa hiç vuku bulmamış şeyleri hatırlarlar" Gençler kısmı yaşandı, onaylandı...
ÖYKÜLERDEN SEÇTİKLERİM
Uzun bir süredir öykü ağırlıklı okumalar yapmaktayım. Daha önce paylaşmış olduğum bir alıntıda yer aldığı gibi (#69389465), ben de herkesin bir öyküsü, şiiri, şarkısı olması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle okumuş olduğum 164 tane öykü kitabının içinden bana dokunan öyküleri bir ileti altında paylaşmak istedim. Bu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
164 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Saki’nin gerçek adı Hector Hugh Munro imiş. Kitapta 22 öykü bulunuyor.Kahramanları kitabın isminden de anlaşılacağı gibi insanlar, hayvanlar ve yırtıcı hayvanlar. İlk kez 1914’te yayımlanan kitap Saki’nin de en çok bilinen kitabıymış. Gelincikler, geyikler, kurtlar, sansarlar, kuşlar, çocuklar var bu öykülerde. İnsanın kendisini, insanın doğayla, hayvanlarla ilişkisini sorgulatıyor öyküler. Keyifle okudum.
İnsanlar, Hayvanlar ve Yırtıcı Hayvanlar
İnsanlar, Hayvanlar ve Yırtıcı HayvanlarSaki · Notos Kitap Yayınevi · 200853 okunma
120 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Hector Hugh Munro,1904 yılında kullanmaya başlıyor Saki adını.Çocukluğunda yaşadıkları ve sonrasında savaşa katılmasının da etkisiyle yazdıkları biçimleniyor. 12 öykünün bulunduğu “Lady Anne Susuyor” bu izleri taşıyor. Hayali öğeler,hayvanlar ve çocuklar masal tadında bir anlatımla karşımıza çıkarken; Siredni Vaşnar,Masalcı Amca ve Araya Girenler en beğendiğim öyküler oldu.
Lady Anne Susuyor
Lady Anne SusuyorSaki · Kırmızı Kedi Yayınları · 2018185 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Babil Kitaplığı’nın sondan bir önceki kitabıydı Lady Anne Susuyor. Bu fantastik seride sona yaklaştım ve belki de en sevdiğim kitaplardan biri bu oldu. Kısa ama oldukça ilginç hikayelerden -yazarın teyzesi ile büyümesinden etkilenerek yazdığını düşündüğüm- oluşuyor. Bir çırpıda okunacak bir kitap.
Lady Anne Susuyor
Lady Anne SusuyorSaki · Kırmızı Kedi Yayınları · 2018185 okunma