Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

William Hale

William HaleTürk Dış Politikası 1774 - 2000 yazarı
Yazar
9.1/10
21 Kişi
94
Okunma
14
Beğeni
2.200
Görüntülenme

Hakkında

Profesör William Mathew Hale, Türkiye ve Türk siyaseti uzmanıdır.
Tam adı:
Profesör William Hale Mathew
Unvan:
Siyaset profesörü
Doğum:
1940

Okurlar

14 okur beğendi.
94 okur okudu.
5 okur okuyor.
130 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye Jüpiter Füzesi & Küba Füze Krizi
1962' deki Küba füze krizini takiben süper güçler, aralannda meydana gelebilecek olası bir felaket riskini azaltmak için daha ılımlı politik ilişkiler yürütme kararı aldılar. Bu, Soğuk Savaş tarihinde yepyeni bir sayfa açtı.
Sayfa 12 - Mozaik Yayınları
13 haziran 1993 dyp toplantısı
Bir kadının Başbakan seçilmesi, Müslüman bir ülkede kendi başına önemli bir dönüm noktasıydı. Bayan Çiller, göreli olarak genç, liberal ve hem politika açısından hem kültür açısından sıkı bir Batı yanlısıydı. Dahası, Demirel'in Cumhurbaşkanlığına seçilmesi, Türk siyasetinde sivilleşmenin başka bir işareti olarak görülebilirdi. İki kez generaller tarafından iktidardan uzaklaştırılan bir adam, şimdi onların üstünde, devletin en üst kademesindeydi. Yeni bir Cumhurbaşkanı ve Başbakan seçme süreci, geçmişle karşılaştırıldığında, pürüzsüz ve demokratik kurallar içinde gerçekleştirilmişti. Türkiye hâlâ şahlanan enflasyonla yüz yüzeydi ve Kürt sorunu, en ciddi iç çatışma olarak duruyordu. Bununla birlikte, başka bir askeri müdahale olasılığı, ülkenin savaş sonrası tarihinde her zamankinden daha uzak bir olasılık olarak görülüyordu.
Sayfa 336 - alfa
Reklam
Nato eksenli ABD yakınlaşmasının temel nedeni
Açık bir tehdit oluşturan Sovyet tehdidi Türkiye'yi Batı ittifakına yönelmişti. Nikita Kruşcev, Beria'ya Stalin'in Türkiye'yi korkutarak Amerikanın kucağına ittiğini söylemişti.
Sayfa 121 - Mozaik Yayınları
27 Mayıs 1960 Darbesi
Menderes'in askeri uygulanmazlık gerekçesiyle kendi kurmayları tarafından mı yoksa ABD baskısıyla mi devrildiği belli değildir.
Sayfa 131 - Mozaik Yayınları
churchill-inönü görüşmesi
İnönü 30-31 Ocak 1941'de, Adana yakınlarında duran bir trenle Churchill'le bir görüşme yapmayı kabul etti. İnönü'nün asıl amacı Türkiye’yi Mihver karşısında savaşa sokmaktan sakınmak ve karşılığında mümkün olan en fazla miktarda savaş malzemesi temin ederek, Churchill’i Stalin'in savaş sonrası niyetlerinden haberdar etmekti. Almanya karşısında savaşa girmenin Türkiye’yi Rusya'ya karşı zayıflatmasından endişe duyan Türk liderler, Churchill'in verdiği taahhütlerle ikna olmamışlardı. Churchill, Türkiye'de bulunan hava üslerinin Kraliyet Hava Kuvvetleri için hazır bulundurulmasını teklif ettiğinde Türkler, Almanya'nın boğazlardan geçebileceğini, İstanbul'da ve Türkiye'de bulunan birkaç sanayi bölgesini yok ederek tepki verebileceğini söylemişlerdi. İngiltere'nin Türkiye’den acil bir yükümlülük yerine getirmesini istememesi, ama Türkiye'nin Romanya petrol yataklarına, On İki Ada'ya ve Girit'e saldırı düzenlemek maksadıyla Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin hava üslerini kullanmasına izin vermesi konusunda yeniden görüşülmesi ve bölgede anarşi olayları meydana gelirse Türkiye'nin Balkanlar'a müdahale etmesi konularında anlaşmaya varıldı. Savaşa katılması durumunda İngiltere (Sovyetler Birliği'ne atıfta bulunularak) savaştan sonra Türk topraklarının dokunulmazlığını taahhüt ediyordu. Anlaşmada verilen en açık taahhüt, Türkiye'ye acil silah aktarımı yapılması ve altyapı desteği sağlanmasıydı.
Türkiye Kasım 1947'de BM'nin Filistin'in bölünme kararına karşı Araplarla birlikte oy kullanmasına rağmen, 1949 yılında İsrail'i tanımış ve aynı yılın sonunda iki devlet birbirlerine büyükelçiler göndermişlerdi. İsrailliler, Orta Doğu'daki diplomatik yalnızlıktan kurtulacakları ve Arap-Müslüman dünyasına bir kapı arayabilecekleri için bu ilişkiyi geliştirmeye çok hevesliydiler.
Türk Dış Politikası 1774 - 2000
Türk Dış Politikası 1774 - 2000
(s.127)
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
412 syf.
·
Puan vermedi
Hollywood ve Film seti ekipli Dış Politika
Merhabalar öncelikle 1k sakinleri! Öncelikle Dış politikanin ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Dış politika: bir devletin, ulusal çıkarlarının biçimlendirdiği amaçlara ulaşmak için diğer devletlerle ve uluslararası kurumlarla olan diplomatik siyasal, ekonomi ve hukuki ilişkileri kapsayan politikaların tümüdür. Bu kitap bazı
Türk Dış Politikası 1774 - 2000
Türk Dış Politikası 1774 - 2000William Hale · Mozaik Yayınları · 200351 okunma
410 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Türkiye’de Ordu Ve Siyaset William Hale Generallerin gücü yalnızca anayasal düzenlemelere ya da MGK’da ki sayısal temsillerine değil, halktan gördükleri saygıya ve dolayısıyla politikacıların onları ne derece ciddiye aldığına bağlıydı. Machiavelli, “Türk ile sultan dışında bütün prenslerin, askerlerden çok halkı hoşnut etmeleri gerekiyor, çünkü
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201437 okunma
410 syf.
9/10 puan verdi
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Kitap, Türk ordusunun Osmanlıdaki reform hareketlerinden 1990 dönemlerine kadar uğradığı yapısal değişimleri, siyasi rolünü ve ordunun kendisini yalın ve net bir anlatımla okuyucuya sunuyor. Kitabı okurken bir yabancının Türkiye'yi ve Türkleri bu kadar iyi tanımasına şaşırabilirsiniz. Dipnotta bulunan eserleri, bu konuları daha iyi kavramak için okumaya kalksanız 50-60 tane ekstra kitap eder. Bu da Türkiye'de Ordu ve Siyaset'in nasıl detaylı bir analiz sonucu yazıldığını ortaya koyuyor. Ayrıca ordu ve siyaset ekseninde akan kitap sizi Ecevit, Demirel, Özal, Türkeş, Erbakan, Evren, Madanoğlu, Aydemir, Gezmiş ve diğer birçok Türk şahıs hakkında enteresan bilgilerle dolduruyor. Bunlara ekstra olarak bu dönemdeki siyasi olayları da inceleme fırsatı buluyorsunuz. Kitap kesinlikle başucu kitabım olacak. Ancak benim için rahatsız edici olan tek konu, Batı akademisinin dilindeki kemiksizlik bazı yerlerde kendini göstermiş. Özellikle örnek vermek gerekirse, Kıbrıs meselesinden bahsederken ordunun ele geçirdiği bölgeleri "işgal ettiği" olarak yazmayı tercih etmesi, 1930-1980 arasında en azından kültürel ve toplumsal anlamda bugünden daha modern ve akılcı bir devir yaşamış olan Türkiye'yi "Üçüncü Dünya Ülkesi" olarak sık sık telaffuz etmesi gibi birkaç konu daha sizi üzebilir. Ancak unutmamalıyız ki siz kendi tarihinizi yazamıyor, yazacak insan yetiştiremiyorsanız bu bilgi sofrasında bazı zehirleri de yutmak zorunda kalıyorsunuz.
Türkiye'de Ordu ve Siyaset
Türkiye'de Ordu ve SiyasetWilliam Hale · Alfa Yayıncılık · 201437 okunma