Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ebdurrehman Qasimlo

Ebdurrehman QasimloKürtler ve Kürdistan yazarı
Yazar
8.5/10
4 Kişi
46
Okunma
9
Beğeni
1.624
Görüntülenme

Hakkında

1930’da Urmiye’de varlıklı bir ailenin çocuğu olarak doğdu. 1945’te, daha delikanlılık yaşlarında, Yekîtiya Ciwanên Demokratên Kurdistan’ın (Kürdistan Demokrat Gençleri Birliği) üyesi oldu. 1948’de eğitim için Fransa’ya gitti ve burada Kamuran Bedirxan’la tanıştı. Kısa bir süre sonra ekonomi öğrenimini yapmak üzere Çekoslovakya’nın başkenti Prag’a gitti. Musadek döneminde yeniden canlanan Kürt siyasi faaliyetlerine katıldı, ama monarşinin kanlı restorasyonundan sonra yeniden İran’dan ayrılıp Çekoslovakya’ya yerleşti. 1961-1978 yılları arasında doktorasını savunduğu Prag Ekonomi Fakültesi’nde ders verdi. 1960’lı yılların ortalarına kadar İran Komunist Partisi Tudeh’e oldukça yakın (hatta, bazı rivayetlere göre üye) olan Qasımlo, 1968’de Dubçek’in başlattığı Prag baharı demokratik hareketine katıldı, bu hareketin Sovyet tanklarıyla bastırılmasından sonra kendisi gibi üniversite profesörü olan eşiyle birlikte görevden uzaklaştırıldı. 11 Mart 1970’te Barzani ile Saddam arasında imzalanan Kürt özerkliği anlaşmasının yarattığı barış ortamında Bağdat’a yerleşti ve orada Devlet Planlama Müdürü görevine getirildi. 1970 yılında İran KDP’sinin Merkez Komitesi’ne, 1973’te de genel sekreterliğine seçildi. Kürtlere karşı savaşın yeniden başlatıldığı 1974 baharında Bağdat’tan ayrılıp yeniden Prag’a yerleşti. Orada bir süre meslek yasaklısı olarak yaşadıktan sonra Fransa’daki dostlarının davetiyle 1976’da Paris’e yerleşti ve Doğu Dilleri Ulusal Enstitüsü’nde Kürt dili ve edebiyatı öğretim görevlisi oldu. Görevinin yanında yaklaşan İran Devriminin hazırlıkları için partisini yeniden düzenledi ve 1978 sonbaharında gizlice Kürdistan’a döndü. 1979-1989 arasında İran Kürt hareketinin en önde gelen lideri olan yazar, 13 Temmuz 1989’da Viyana’da İran ajanları tarafından katledildi.
Tam adı:
Abdurrahman Qasimlo
Unvan:
Kürt Siyasetçi
Doğum:
Urmiye, İran, 22 Aralık 1930
Ölüm:
Viyana, Avusturya, 13 Temmuz 1989

Okurlar

9 okur beğendi.
46 okur okudu.
2 okur okuyor.
23 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"11 Nisan 1946 tarihli "Son Posta" gazetesi kesin bir biçimde şunu ilan ediyordu:" Türkiye'de şimdiye kadar göçebe olsun, yerleşik olsun, ulusal bilince sahip olsun ya da olmasın hiçbir Kürt azınlık var olmamıştır. " Türk hükumetinin günümüze kadar yol almasına önderlik eden ölümcül ilke buydu işte. "
Reklam
"Şu işe bakın; daha şu günlerde kendi özgürlükleri için mücadele etmiş Türkler şimdi de kendi özgürlükleri için mücadele eden Kürtleri ezdiler.Nasıl tuhaf bir iştir bu,kendini savunan bir milliyetçilik saldırgan bir milliyetçiliğe dönüşüyor, kendi özgürlüğü için verdiği savaş başkalarının üzerinde egemenlik kurma savaşına dönüşüyor. "
Şu işe bakın; daha şu günlerde kendi özgürlükleri için mücadele etmiş Türkler şimdi de kendi özgürlükleri için mücadele eden Kürtleri ezdiler. Nasıl tuhaf bir iştir ki bu, kendini savunan bir milliyetçilik saldırgan bir milliyetciliğe dönüşüyor, kendi özgürlüğü için verilen savaş başkalarının üzerinde egemenlik kurma savaşına dönüşüyor.
İran'da Çeşitli Siyasal Muhalefet Güçlerinin Kürt Sorunundaki Tutumu 2
Ulusal Cephe: 1950'de Dr. Musaddık tarafından kurulan Parti İran orta sınıflarınca benimsenmiştir. Ulusal Cephe'nin yurt dışında üstlenen Üç kesimi (Amerika'daki tutucular, Avrupa'daki ılımlılar ve Orta Doğu'daki marksist kökenli köktenciler) İran'da ulusal sorunun varlığını hiç bir zaman kabul etmemişlerdir. 1972'de yayımlanan yeni programında Ulusal Cephe ulusal baskılardan söz etmemektedir. Şu anda cephenin Şah'dan ulusal sorun açısından tek farklılığı bir noktadadır: Resmi propaganda İran'da yalnızca bir ulusun varlığını vurgulamak için 'İran ulusu'ndan söz ederken Ulusal Cephe yayımlarında 'İran halkları' demektedir
Belge YayınlarıKitabı okudu
Ka çayekê dagire saqî! Bila wek jina Kurd xweşik Û wek bextê wê reş be
Ebdurrehman Qasimlo
Ebdurrehman Qasimlo
---------------------------------------- Min biborinin ez nikarim Wene vegerenîm zimanê dî Ew ji bo jinen Kurda hatiyê nivisandin :))
Rojbûna te pîroz bit...
Dîrok xwedîyê dînamîzma xwe ya taybetî ye, xwediyê hêzeke hander e.
Ebdurrehman Qasimlo
Ebdurrehman Qasimlo
🌺
Reklam
"Bir çay doldur Saki; Kürdün kadını kadar tatlı, bahtı kadar kara olsun.... "
Ebdurrehman Qasimlo
Ebdurrehman Qasimlo

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
292 syf.
7/10 puan verdi
·
16 günde okudu
Kurdistan
Mehrdad ızady ve Martin Van Bruinessen'in kitaplarıyla beraber karşılaştırmalı olarak okuyabilme şansı yakaladım. Güncel bilgiler ışığında biraz eksik kalabilir çünkü 1960 da yazılan bir eser. Genel olarak dönemin sosyolojik yapısını ve Kürdistan üzerindeki uzun ekonomik araştırmasından dolayı çok değerli bir eser. Dönemin fikirlerinin ( emperyalizm, kapitalizm vb ) daha sonra gelen örgüt ve kuruluşları ne kadar etkilediğini görebiliyor insan.
Kurdistan û Kurd
Kurdistan û KurdEbdurrehman Qasimlo · Lis Yayınları · 201231 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
7 saatte okudu
Kitap iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm kitabın yazarı olan Ebdurrehman Qasimlo tarafından yazılmıştır. Bu bölümde genelde İran'ın özelde İran Kürdistanı'nın ekonomik, dini, siyasi durumu hakkında ayrıntılı olmayan ancak halen kısmen geçerliliğini koruyan bilgiler ve değerlendirmeler yer almaktadır. Yazar değerlendirmelerde
İran Kürdistanı
İran KürdistanıEbdurrehman Qasimlo · Belge Yayınları · 19919 okunma