Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Linda Nochlin

Linda NochlinKadınlar, Sanat ve İktidar yazarı
Yazar
7.4/10
12 Kişi
88
Okunma
1
Beğeni
737
Görüntülenme

Hakkında

Linda Nochlin, Ethical Culture School ile Midwood High School’da okudu. 1951’de Vassar College’dan felsefe bölümünden mezun oldu, yüksek lisansını 1952’de Columbia Üniversitesi’nde 17.yüzyıl İngiliz Edebiyatı üzerine yaptı ve hemen ardından yine 1952’deVassar’da sanat tarihi öğretmek için davet aldı; New York Üniversitesi GüzelSanatlar Enstitüsü’nde sanat tarihi doktorası yaparak eğitimine devam etti.Doktora tezi Gustave Courbet üzerineydi, konu ile ileriki yıllarda da ilgilenmeyi sürdürdü: 1988’de Brooklyn Müzesi’nde açılan “Courbet Reconsidered”sergisinin eşküratörlerinden biri oldu. Özel ilgi alanı 19. yüzyıl sanatıydı vebu alanda aralarında “Realism” adlı kitabın ve Courbet, Manet ve Degas gibisanatçılar üzerine pek çok makalenin de olduğu çok sayıda yayın yaptı. Feminist sanat tarihi üzerine çalışmalar yayımlamaya 1971’de, sıklıkla bu alandaki ilk çalışma kabul edilen “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Çıkmadı?” adlı makaleyle başladı. “Kadınlar, Sanat ve İktidar” yaklaşık 20 yıla dayanan bir araştırma ve yorumlama sürecini bir araya getiriyor. Yazılarına ilaveten, Profesör Nochlin Vassar College’da yıllarca Mary Conover Mellon Profesörü olarak görev yaptı, Columbia, Stanford, Williams ve Hunter College’da dersler verdi, Graduate Center of the City University of New York’ta sanat tarihi profesörü olarak çalıştı. Ülkesi ABD’de ve Fransa’da önemli kolejlerde, üniversitelerde ve müzelerde dersler verdi. Mimarlık tarihçi Richard Pommer ile evliliğinden Jessica Nochlin Trotta ve Daisy Pommer adlı iki kızı ve bir torunu oldu. Linda Nochlin 29 Ekim 2017’de New York’ta hayatını kaybetti.
Unvan:
Akademisyen, Yazar, Sanat Tarihçisi
Doğum:
Brooklyn, New York, Amerika Birleşik Devletleri, 30 Ocak 1931
Ölüm:
Manhattan, New York, Amerika Birleşik Devletleri, 29 Ekim 2017

Okurlar

1 okur beğendi.
88 okur okudu.
12 okur okuyor.
91 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İdeoloji kendini, bir sanat yapıtındaki ifadede olduğu kadar, konuşulmayanda da ortaya koyar.
"Kadınlar kendi özel bakış açılarını ifade edebilecekleri herhangi bir imgeleme sahip değildiler. Çünkü ellerinde kullanabilecekleri kamusal bir dil yoktu."
Reklam
19. yüzyılın sanata meyilli genç kadınları için söylenebilecek en uygun şey, onların hep model kalacakları, asla sanatçı olamayacaklarıdır.
Sayfa 78
Sanatta, günün insanının en bayağı yanları nasıl ele alınmalı?
"tuhaf şey"
"erkekler için kullanıldığında 'düşmüş' sözü nasıl 'savaşta öldürülmüş' anlamına geliyor da kadınlar için kullanıldığında 'ahlakı bozuk' anlamına geliyor."
Sayfa 61 - YKY, 1. Baskı 2020 (Macaulay)
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
184 syf.
10/10 puan verdi
Bir çok denemenin bir araya getirilerek ortaya çıkarılan önemli kitaplardan. Nochlin bu kitabında, sanatın bilinen doğası ve olması gereken doğası hakkında derinlemesine analizlerini sıralıyor. Kitabın özünü ''Neden büyük kadın sanatçı yok?'' sorusu üzerine kurmuş Nochlin. Sorunun cevabını da doğru bir analizle iktidar ve iktidarın niteliğinde
Kadınlar, Sanat ve İktidar
Kadınlar, Sanat ve İktidarLinda Nochlin · Yapı Kredi Yayınları · 202044 okunma
184 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
“Neden hiç büyük kadın sanatçı çıkmadı?” sorusunun dayandığı hatalı düşünsel altyapıyı inceleyerek; sözde herkese dair sorunların ve spesifik olarak kadınlarla ilgili “sorun”un formülasyonunun geçerliliğini sorgulayarak derinlemesine irdeledim. Böylece, kadınların göstermelik değil hakiki eşitlik talebinin karşısına mütemadiyen çıkarılan
Kadınlar, Sanat ve İktidar
Kadınlar, Sanat ve İktidarLinda Nochlin · Yapı Kredi Yayınları · 202044 okunma
136 syf.
8/10 puan verdi
21. yüzyılın en önemli sorusu olabilir, bu kitabın başlıklı sorusu: “Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?” Eleştireye bodoslama dalmasan evvel, kısa bir bilgilendirme yapmak şart bana kalırsa: Feminist sanat tarihçisi Linda Nochlin, 1971 yılında kaleme aldığı ‘’Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?’’ adlı, sanat tarihinde kadının konumunu(¿)
Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?
Neden Hiç Büyük Kadın Sanatçı Yok?Linda Nochlin · Hayalperest Kitap · 202240 okunma