Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Matthew Beresford

8.7/10
12 Kişi
39
Okunma
0
Beğeni
982
Görüntülenme

Hakkında

Yazar ve arkeolog Matthew Beresford Avrupa kültüründe vampir ve kurtadam mitlerinin kökenlerini araştıran çalışmalarıyla tanınıyor. Analizlerini edebiyat, sinema, tarih, folklor, arkeoloji alanlarının bilgisiyle tam anlamıyla disiplinlerarası bir perspektiften yürüten Beresford, bu alanda başvurulacak önemli isimlerden biri.
Unvan:
Arkeolog, Tarihçi, Araştırmacı, Yazar

Okurlar

39 okur okudu.
26 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Işte "Edebiyat "
Canım. . ..minik yüreğin yaralı Bana zalim deme ..çünkü ben "Gücümün ve zayıflığımın karşı konulmaz doğasına .. itaat ediyorum " Eğer .. .. o "canım" yüreğin yaralıysa .. benim vahşi kalbim de seninkiyle birlikte .. kanar Muazzam mahcubiyetimle senin "sıcacık"yüreğinde yaşayacağım .. ...Ve Sen de benimkinde tatlı tatlı ölecek ..ölecek , öleceksin. Carmilla / Sheridan Le Fanu
Sayfa 113Kitabı okudu
Modern Vampir Miti
Antik Yunan ve Roma kıyılarından Antik Mısır’ın rüzgârlı çöllerine; doğuda Babil ve Hindistan’dan batıda Fransa ve İngiltere’ye kadar vampir inancı tarih boyunca iyi bir şekilde belgelendirilmiştir. İskandinav mitolojisinde, Ortaçağ’ın veba salgını ve cadı mahkemelerinde, on yedinci yüzyılda yani Akıl Çağı’nda ve Victoria dönemi İngilteresi’nin Gotik edebiyatında vampirlere rastlanır. Dolayısıyla vampir, modern zamanlarda, karabüyünün ortaya çıkışında, durmadan büyüyen Goth Hareketi’nde, Avrupa’daki psikopat ve “vampiri” hatırlatan işkence, cinayet ve kan içme vakalarında da kendini gösterir. Çok değil, daha 2002 yılında bir Güney Afrikalı devlet görevlisi, hükümetin vampirlerle işbirliği içinde olduğunu iddia eden bir çete tarafından katledilmiştir.
Doğan KitapKitabı okuyacak
Reklam
Bran Şatosu
Şato, kayalıkların üzerinde uğursuzca yükseliyor, vampirlerin en ünlüsüne ev sahipliği yapmış bir yer olarak tüm dünyayı kendisine çağırıyor. Dik basamaklı merdiveni, vampir filmlerinden alışık olduğumuz o büyük ahşap kapıya ulaştırıyor ziyaretçileri. Sanki kapı birazdan gıcırtıyla aralanacak ve ardında Kont Dracula belirecekmiş gibi bir his uyanıyor.
Bram Stoker
Ne kadar da şanslı bazı insanlar, Hayatlarında ne korku var ne de dehşet Onlar için uyku, geceleyin gelen bir lütuftur, Ve tatlı rüyalardan başka bir şey getirmez yanında. Bram Stoker, Dracula (1897)
Sayfa 182Kitabı okudu
Ill. Vlad Tepeş
Ruhun cehennem gibi öyle karanlık ki, Kahrolası şeytanı bile meraklandırıyor. Düşüncelerin öyle zifiri ki, İçindeki kötülükleri göremiyor, Tıpkı karanlıkta yolunu bulmaya çalışan Yıldızsız kör gece gibi. Vasile Alecsandri, Legende

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
210 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
303 günde okudu
Bizim kültürümüzde çok büyük bir yeri olmasa da popüler kültür sayesinde aşina olduğumuz ve aynı zamanda yanı başımızda, Doğu Avrupa’da ortaya çıkan vampir/drakula mitinin tüm dünyayı nasıl kasıp kavurduğuna dair çok keyifli bir kitap.
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin DoğuşuMatthew Beresford · Doğan Kitap · 201439 okunma
210 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Vampir = Korku
Hep kişilerin, şehirlerin, binaların tarihi yazılacak değil ya! Burada anlatılan tarihler ise tali yolların dillenmesi gibi düşünülebilir. Farklı bir şey okumak, duymak isteyenlere; yeni bir tat almak gibi bir şey diyebiliriz. Kitaplar ilginç başlıklara sahip. Kıskançlığın, öpüşmenin, kem gözlerin, şişmanlığın gibi. Kişi, mekan, şehirlerden
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin DoğuşuMatthew Beresford · Doğan Kitap · 201439 okunma
210 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Kitap içeriğine küçük bir değinme.
Kitap adından da belli olacağı gibi, dracula ve vampir mitinin nerede, nasıl, ne zaman ve kimlerce ortaya atıldığından bahsediyor. Anlattığı konularla ilgili görsellerin bulunması okumayı rahatlatırken, sayıların çokluğu yer yer okumayı sıkıcı hale getiriyor. Kitapta en çok dikkatimi çeken şey; Türklerle alakalı tarihsel olayların fazla olmasıydı. Genel olarak barbar Türk anlayışı anlatıma hakimdi. Kitabın içeriğinde hem batıl inançlar sebebiyle ortaya atılan vampir kavramı hemde filozofların bile tartışmalara dahil olması güzelce anlatılmış. Ayrıca Dracula ismi, Romanya’ da kahraman bir hükümdar olarak yaşamış biri kabul edilirken, Batı Avrupa’ da zalim bir yaratık olarak kabul görmesi, Doğu ve Batı’nın cahil ve okumuş olarak sınıflandırılmasına bir örnek verilebilir. (III. Vlad, bilinen adıyla Kazıklı Voyvoda veya Kont Drakula, 1448'den ölümüne kadar üç kez Eflak Voyvodası olmuş Rumen komutan ve liderdi. Özellikle düşmanları olarak gördüğü, esir Osmanlı askerlerini ve Bulgar topraklarının Türk sakinlerini kazığa oturtarak öldürtmesi ile bilinir.) Farklı türde kitap arayışında olanlar için tercih edilebilecek bir kitap diyebilirim.
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin Doğuşu
İfritler'den Dracula'ya Modern Vampir Mitinin DoğuşuMatthew Beresford · Doğan Kitap · 201439 okunma