Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Miri Shefer-Mossensohn

Osmanlı'da Bilim yazarı
Yazar
8.2/10
18 Kişi
56
Okunma
4
Beğeni
792
Görüntülenme

Miri Shefer-Mossensohn Sözleri ve Alıntıları

Miri Shefer-Mossensohn sözleri ve alıntılarını, Miri Shefer-Mossensohn kitap alıntılarını, Miri Shefer-Mossensohn en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her toplum kendinden önce yaşamış toplumun omuzlarında yükselir.
Reklam
Katip çelebi
Katip Çelebi Osmanlı ordusunun defterini tutmuş bir tarihçi, coğrafyacı ve kaynakça yazarıydı. Bu görevi sürdürürken Anadolu, Kafkasya ve IV. Murad'ın Bağdat seferi de dahil Ortadoğu seferlerinde orduya eşlik etmiştir
Sayfa 81
Allah’ın her şeyi bilen olarak algılanması "Allah’ın en güzel isimleri”nden (esmâ’ül-hüsna) biri olan el-Alîm ismiyle ifade edilir.
Sayfa 36
Katip çelebi
Onun durdurulamayan merakı Avrupa ve Yeni Dünya'nın tarihi, coğrafyası ve haritacılığına da yönelmişti. Dönemin eserlerini Latince çevirilerinden okuyordu. Bunun yanında günün meselelerini de içeren ilgi alanları hakkında hem Arapça hem Türkçe eserler veren bir yazardı.
Sayfa 81
Felsefe ve Osmanlı hukuk alimleri
Erken dönem Müslüman Hukuk alimleri felsefeye olan mesafelerini korurken, erken dönem Osmanlı (1300-1600) hukuk alimleri İslami kuramsal içtihadın genelde Yunan-İslam felsefesine, özelde Aristotelesçi mantığa dayandığını düşünüyorlardı. Dahası bu alimler Aristoteles’in bilimler teorisinin İslam hukukuna uygulanabileceğini kanıtlamaya çalıştılar.
Sayfa 52
Reklam
Gazi M.Kemal Atatürk ve Selanik
Mustafa 1881 yılında Selanik’in Müslüman Türk mahallesinde yaşayan aşağı-orta sınıf bir ailede doğmuştu. Her ne kadar askeri ve siyasi kariyeri ayrıntılarıyla belgelenmiş olsa da, hem ebeveynleri hem de kişiliğini oluşturan ve hâlâ tam olarak bilinmeyen ilk yılları önemli ölçüde belirsizliğini koruyor. Osmanlı Selanik’i o zamanlar dini, etnik ve dilsel açıdan çeşitli cemaatleri barındıran kozmopolit ve müreffeh bir kentti. Yahudiler (nüfusunun neredeyse yarısı), Müslümanlar (ikinci büyük cemaat) ve Yunanistan, Ermenistan ve çeşitli Balkan toplumlarından gelen Hristiyanlar yaşıyordu.
Sayfa 104
Osmanlı Asimile etmemiş
Osmanlı Devleti, tebaasına hiçbir zaman Osmanlı Türkçesini dayatmadığından, işgal edilen topraklarda yaşayan halklar geleneksel dillerini terk etmemiştir. Bu sebeple Osmanlı dünyasında konuşulan dillerin sayısı gerçekten de şaşırtıcıdır.
Sayfa 112
Maliyede şifreli yazı tipi
Osmanlı katipleri mali meseleler için yalnızca ilgili dairelerde görevli kişiler tarafından bilinen gizli bir yazı tipi kullanırdı. Siyakat adındaki bu yazı biçimi Osmanlılar’a Anadolu Selçukluları’ndan kalmıştı.
Sayfa 118
Atatürk’ün eğitim aldığı ve Kapanan Sabetayist okulu
Aile içindeki problem çözülmüş olsa da gerilim henüz bitmemişti. Şemsi Efendi Okulu Selanik’te büyük eleştirilere maruz kalmıştı. Okul, öğrencilerine Batı yöntemiyle Batılı bir eğitim vereceği konusunda açık davranıyordu. Okul ortamına katı bir disiplin hakimdi. Personel ve öğrenciler birbirlerine asker selamı vermek de dahil askeri görgü kurallarını uyguluyordu. Müslüman cemaat içindeki gelenekçiler okula ve okulun sembolize ettiği değerlere karşı çıkıyordu. Okul tesadüfen, Selanik’te eğitim devrimini gerçekleştiren Müslüman-Sabetayist bir cemaat olan Dönmelere aitti. Okulun bu mezhebe ait olması okula karşı muhalefeti kayda değer biçimde etkilemişti. Okulun ilk yıllarında (ara sıra şiddet içeren) toplantılar ve eylemler gerçekleşmiş, bunlar okulun kısa süreliğine kapanmasına sebep olmuştu.
Sayfa 105
146 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.